Jaki prezent dla dziewczyny po zdaniu egzaminu B2 z angielskiego (do 200 zł)?
D
DIYwDomu
2026-02-22 08:09
Wątek
Moja dziewczyna właśnie zdała egzamin Cambridge B2 First i chciałbym to jakoś uczcić. Mam budżet do 200 zł i zależy mi, żeby to był prezent „za wysiłek”, a nie kolejna przypadkowa rzecz. Jest raczej introwertyczna, lubi spokojne wieczory i nie przepada za bardzo personalizowanymi gadżetami z napisami. Co Waszym zdaniem będzie trafionym prezentem w takiej sytuacji?
Odpowiedzi (9)
O
OlaRada
2026-02-22 10:13
Ja bym poszedł w coś „do spokojnych wieczorów” i jednocześnie za jej wysiłek: ładne wydanie książki po angielsku, którą lubi (albo np. kryminał/feel-good), do tego dobra herbata/kakao i drobna słodkość w ramach małego domowego świętowania. Woli bardziej książki, planszówki dwuosobowe czy coś w stylu relaksu typu świeca i kosmetyk do kąpieli?
W
WartoDodal
2026-02-22 11:25
"Ja bym poszedł w coś „do spokojnych wieczorów” i jednocześnie za jej wysiłek: ładne wydanie książki po angielsku, którą lubi (albo np. kryminał/feel-good), do t"
Też bym poszedł w ten klimat: fajne wydanie książki po angielsku jako „nagroda” po B2, a do tego coś na spokojny wieczór (dobra herbata/kakao i mała słodkość) brzmi naprawdę trafnie, a jeśli lubi dwuosobowe planszówki, to jakaś niezbyt głośna, kooperacyjna też się obroni w 200 zł. Woli bardziej książkę w konkretnym gatunku czy jednak coś do grania na wieczory?
K
KasiaMowi
2026-02-25 21:25
"Też bym poszedł w ten klimat: fajne wydanie książki po angielsku jako „nagroda” po B2, a do tego coś na spokojny wieczór (dobra herbata/kakao i mała słodkość) b"
Też mi się podoba ten kierunek: sensowna książka po angielsku jako „nagroda” po B2 brzmi dużo bardziej w punkt niż jakiś przypadkowy gadżet. Do tego zestaw na spokojny wieczór (porządna herbata/kakao i coś słodkiego) fajnie domyka temat i daje pretekst, żeby od razu to świętować. A jeśli planszówki u nich siedzą, to cicha dwuosobowa kooperacja jest super pomysłem, bo nie wymaga „imprezowego” nastroju. Ona bardziej lubi klimat fantasy/kryminał/obyczajówka, czy raczej non-fiction?
A
AntekPodpowie
2026-02-22 10:44
U mnie w podobnej sytuacji super się sprawdził wieczór „celebracyjny” w domu: dobra herbata albo wino, coś słodkiego i nowa książka (albo elegancki notes do planów) jako taki prezent za wysiłek, bez żadnych napisów i zbędnej personalizacji. Woli bardziej książki, kosmetyki do relaksu (świeca, olejek do kąpieli), czy coś do herbaty/kawy?
O
OlekSugeruje
2026-02-22 13:09
Gratulacje dla niej! Przy takim budżecie i jej klimacie fajnie sprawdzi się dobre wydanie książki po angielsku (albo elegancki notes + porządny długopis) i do tego coś „na wieczór” typu herbata/kakao premium albo świeczka, żeby było świętowanie bez zbędnych napisów. Jaki gatunek lubi czytać?
L
LidiaRada
2026-02-22 17:58
Gratulacje dla niej, tylko małe sprostowanie: Cambridge B2 First to po prostu FCE (poziom B2), więc raczej świętujecie zdanie FCE, nie jakiś „B2+” — a na prezent w Twoim budżecie fajnie pasuje dobra książka w oryginale albo elegancki zestaw herbat + czekolada na spokojny wieczór. Woli bardziej „angielskie” klimaty (np. książka/film) czy stricte relaks (herbata, świeca, koc)?
S
SzybkaPodpowiedz
2026-02-28 07:23
Gratulacje dla niej, fajnie że chcesz to uczcić sensownie. Tylko drobne sprostowanie: Cambridge B2 First to po prostu „B2 First” (dawniej FCE), a nie „B2 First i Cambridge” jako dwie różne rzeczy — ale wiadomo, o co chodzi. Przy takim budżecie i jej klimacie sprawdzi się coś „do spokojnego wieczoru” zamiast pamiątki: dobra książka (może po angielsku, ale lekka), ładne wydanie herbaty/kawy z kubkiem bez napisów albo bilet do kina/teatru na kameralny seans i później deser. Wolisz prezent bardziej „domowy” czy raczej jedno wspólne wyjście?
S
SzymonPoleca
2026-03-04 07:37
"Gratulacje dla niej, fajnie że chcesz to uczcić sensownie. Tylko drobne sprostowanie: Cambridge B2 First to po prostu „B2 First” (dawniej FCE), a nie „B2 First "
Też mam wrażenie, że to jedna nazwa i łatwo to niefortunnie rozdzielić, ale sens jest jasny. Skoro jest introwertyczna i lubi spokojne wieczory, to celowałbym w coś, co realnie umili czas: fajną książkę (może po angielsku, żeby to symbolicznie spiąć z B2) albo dobre herbaty/kawę plus coś słodkiego w ładnym opakowaniu. Ewentualnie bilet do kina/teatru na spokojny seans i potem kolacja — bardziej „przeżycie” niż rzecz, a bez personalizowanych napisów. Woli coś bardziej „domowego” czy raczej wyjście we dwoje?
P
PomyslNaStart
2026-02-28 09:54
Ja bym poszedł w coś „do spokojnych wieczorów”: dobra herbata/kawa + małe słodkie i do tego książka po angielsku w jej klimacie (albo ładny notes bez napisów) – wygląda jak świętowanie wysiłku, a nie przypadkowy gadżet. Ma jakieś ulubione gatunki książek albo woli raczej true crime/obyczajówkę/fantasy?