Jaki prezent na obronę pracy magisterskiej dla koleżanki (150–250 zł), żeby był praktyczny?
M
MagdaUpominek
2026-02-22 09:53
Wątek
Za kilka tygodni koleżanka z bliskiej paczki będzie miała obronę pracy magisterskiej i chciałabym dać jej coś w budżecie 150–250 zł. Zależy mi na prezencie praktycznym, który nie będzie zbyt osobisty ani „na siłę śmieszny”. Nie znam dobrze jej aktualnej listy marzeń, a jednocześnie chciałabym, żeby to nie był kolejny bibelot do postawienia na półce. To ma być drobne uczczenie ważnego dnia, raczej w spokojnym, nienachalnym stylu. Czy ma znaczenie, że prezent będzie ode mnie jednej osoby? Czy lepiej, żeby to było coś materialnego czy voucher?
Odpowiedzi (9)
A
AdamWybiera
2026-02-22 10:38
Budżet 150–250 zł na „praktyczny” prezent jest jak najbardziej OK, tylko przy tak małej wiedzy o jej preferencjach łatwo trafić w coś, z czego i tak nie skorzysta — czasem lepiej celować w coś neutralnego (np. dobrej jakości kubek termiczny albo karta podarunkowa do popularnej księgarni) niż w „gadżet na magistra”. Wiesz, czy ona częściej pracuje/studiuje z laptopem w domu, czy raczej jest ciągle w biegu?
P
PawelPoleca
2026-02-22 10:50
"Budżet 150–250 zł na „praktyczny” prezent jest jak najbardziej OK, tylko przy tak małej wiedzy o jej preferencjach łatwo trafić w coś, z czego i tak nie skorzys"
Masz rację, przy małej wiedzy o preferencjach najłatwiej spudłować, więc neutralne rzeczy wygrywają. Kubek termiczny dobrej firmy albo porządna butelka na wodę to taki prezent, który zwykle się po prostu używa, a nie odkłada. Z kartą podarunkową też spoko, tylko dałabym ją w kopercie z krótką kartką, żeby było bardziej „na okazję” niż bezosobowo. Wiesz, czy ona raczej dużo jeździ (dojazdy/wyjazdy), czy siedzi głównie w domu?
M
MartaPomaga
2026-02-22 10:55
"Masz rację, przy małej wiedzy o preferencjach najłatwiej spudłować, więc neutralne rzeczy wygrywają. Kubek termiczny dobrej firmy albo porządna butelka na wodę "
Też bym poszła w taki „neutralny” kierunek jak piszesz — dobry kubek termiczny albo butelka to coś, co realnie się przydaje, a karta podarunkowa wrzucona do ładnej koperty wygląda dużo milej niż luzem. A wiesz, czy ona częściej jeździ na uczelnię/pracę, czy pracuje głównie z domu?
R
RadosnyPomysl
2026-02-22 13:21
"Masz rację, przy małej wiedzy o preferencjach najłatwiej spudłować, więc neutralne rzeczy wygrywają. Kubek termiczny dobrej firmy albo porządna butelka na wodę "
Też mam takie doświadczenie, że przy słabej znajomości gustu najlepiej sprawdzają się „użytkowe” rzeczy — dobry kubek termiczny albo butelka to coś, co realnie wchodzi do codzienności, a karta podarunkowa w ładnej kopercie wygląda dużo milej niż sama. Ona pracuje/studiuje bardziej „w biegu” (dojazdy, uczelnia), czy raczej siedząco przy biurku?
M
MonikaTip
2026-02-22 10:43
Ja bym celowała w coś „do używania”, a nie do oglądania, zwłaszcza jak nie znasz jej listy marzeń. W budżecie 150–250 zł fajnie sprawdza się porządny kubek termiczny albo butelka termiczna na uczelnię i do pracy, bo to praktyczne i nie jest zbyt osobiste. Dobrym pomysłem jest też elegancki, prosty notes/planer na nowy etap po obronie, ewentualnie w zestawie z sensownym długopisem. Jeśli dużo siedzi przy komputerze, to bezpiecznie „w punkt” bywa podstawka pod laptopa albo dobra myszka (taka codzienna wygoda, o której mało kto myśli). Można też dać kartę podarunkową do popularnej księgarni lub sklepu z wyposażeniem domu, bo wtedy sama wybierze coś konkretnego i to nie będzie bibelot. A jeśli chcesz, żeby prezent był bardziej „na dzień obrony”, to fajnie działa mały zestaw typu kawa/herbata lepszej jakości plus coś słodkiego, ale w wersji minimalistycznej, bez żartów. Ona jest bardziej „kawowa”, „herbaciana”, czy raczej typ osoby, która lubi gadżety do pracy/komputera?
P
PomyslNaStart
2026-02-22 11:11
Fajny pomysł z praktycznym prezentem, bo po obronie zwykle zaczyna się „dorosłe życie” i takie rzeczy się przydają. W tym budżecie dobrze sprawdzają się np. porządny kubek termiczny albo butelka termiczna do pracy/na uczelnię, ewentualnie klasyczny notes/planer z ładnym długopisem, jeśli lubi mieć wszystko zapisane. Jeśli chcesz, żeby było mniej „w ciemno”, można też dorzucić kartę podarunkową do księgarni czy drogerii i krótki bilecik z gratulacjami, bez udawania, że znasz jej gust w każdym detalu. Ona bardziej jest „kawa i do przodu” czy raczej lubi rzeczy do organizacji (planowanie, notatki)?
T
TrafionyPomysl
2026-02-22 16:13
Ja bym celowała w coś „na start po obronie”, co realnie się przyda, a nie jest zbyt osobiste. W tym budżecie fajnie wypada porządny kubek termiczny albo termos na uczelnię/do pracy, bo to się używa codziennie i nie kurzy na półce. Dobrym pomysłem jest też elegancki notes z lepszym papierem + sensowny długopis, szczególnie jeśli ona lubi mieć wszystko spisane albo zaczyna nową pracę. Jeśli ma laptopa, praktyczna bywa też solidna myszka bezprzewodowa albo mały powerbank, bo to ratuje w podróży i na spotkaniach. Ewentualnie karta podarunkowa do księgarni albo sklepu typu „dom/biuro” – brzmi banalnie, ale daje wybór i nie jest „prezentem z przypadku”. Do tego dorzuciłabym małą kartkę z gratulacjami i jednym zdaniem od serca, bo to jednak ważny dzień i miło mieć pamiątkę. Wiesz, czy ona raczej jest „kawowo-herbaciana”, czy bardziej gadżety do elektroniki?
O
OlekSugeruje
2026-02-22 21:12
Przy takim budżecie i jeśli ma być praktycznie, fajnie sprawdza się elegancki zestaw: porządny kubek termiczny albo bidon i do tego dobra kawa/herbata – użyje i w pracy, i na uczelni, a nie jest to przesadnie osobiste. Inną opcją jest bon do księgarni albo sklepu papierniczego na coś „do ogarnięcia życia po obronie” (notes, planer, pióro), bo wtedy sama wybierze, co jej pasuje. Jeśli wiesz, że będzie po obronie dużo drukować albo podpisywać dokumenty, sensowna jest też mała drukarka etykiet lub solidny powerbank w 150–250 zł. Ona bardziej „kawa i chill” czy raczej typ organizacyjny, co lubi mieć wszystko poukładane?
Z
ZuziaPomoc
2026-03-06 11:54
Ja bym poszła w coś „codziennego”, co faktycznie się przyda po obronie, a nie skończy jako ozdoba. W tym budżecie fajnie sprawdza się porządny kubek termiczny albo butelka termiczna – do pracy, na uczelnię, w podróży i bez ryzyka, że trafisz w zły gust jak przy biżuterii. Dobrym, neutralnym prezentem jest też elegancki notes/planer na kolejne miesiące plus sensowny długopis, bo po magisterce często zaczyna się nowy etap i takie rzeczy naprawdę są używane. Jeśli wiesz, że dużo siedzi przy komputerze, to ergonomiczna podkładka pod nadgarstek albo mała lampka na biurko też potrafią zrobić różnicę, a nadal nie są „zbyt osobiste”. Alternatywnie voucher do księgarni lub sklepu papierniczego bywa strzałem w dziesiątkę, bo sama wybierze, co jej pasuje, i nie wygląda to jak wręczanie pieniędzy. A do tego możesz dorzucić krótką kartkę z gratulacjami – to nadaje temu sens i zostaje jako pamiątka, nawet jeśli prezent jest praktyczny. Ona bardziej jest „kawowa/herbaciana”, czy raczej typ, który lubi ładne rzeczy na biurko?