Jaki prezent na baby shower dla przyjaciółki (150–250 zł), żeby był praktyczny i nie dublował wyprawki?

B
BasiaKarton
2026-02-22 09:55
Wątek
Cześć, szukam prezentu na baby shower dla przyjaciółki i mam budżet około 150–250 zł. Chciałabym, żeby to było coś naprawdę przydatnego, a nie kolejny gadżet, który powtórzy się z tym, co już ma. Co polecacie kupić w takiej sytuacji?
Odpowiedzi (16)
J
JarekRadzi
2026-02-22 18:10
"Ja bym celowała w coś „zużywalnego” albo takie rzeczy, które często wychodzą w praniu dopiero po porodzie, więc rzadziej są już kupione. W Twoim budżecie super "
Też bym szła w rzeczy „zużywalne”, bo to się naprawdę przydaje i rzadziej już jest kupione na zapas. Taka sensowna kosmetyczka poporodowa/apteczka to świetny pomysł, tylko dorzuciłabym jeszcze krem na odparzenia i małą paczkę podkładów higienicznych dla mamy albo delikatny płyn do prania dla niemowląt. Fajną opcją w tym budżecie jest też zapas pieluch w większym rozmiarze (np. 2/3) + chusteczki, bo wszyscy zwykle kupują tylko „jedynki”. Wiesz może, czy przyjaciółka robiła listę wyprawkową albo ma już apteczkę skompletowaną?
A
AdamWybiera
2026-02-22 20:27
U mnie najlepiej sprawdziły się rzeczy „na zużycie”, bo nawet jeśli coś już mają, to i tak się przyda w kolejnym miesiącu. W budżecie 150–250 zł kupiłam przyjaciółce duży zestaw pieluch w większym rozmiarze (2–3) plus dobre chusteczki i maść na odparzenia – brzmiało mało „baby showerowo”, a potem sama mówiła, że to był najbardziej praktyczny prezent. Fajnie wchodzi też termometr bezdotykowy albo porządny termometr do wody/pokoju, bo to często wypada z listy „wyprawkowej”, a przy chorobie czy kąpieli jest codziennie w użyciu. Jeśli chcesz coś bardziej „prezentowego”, to kocyk z bambusa albo rożek, ale tu łatwo się zdublować, bo wiele osób to kupuje. Ja zwykle przed zakupem pytam jej partnera albo siostrę, co już jest kupione i w jakich rozmiarach, i wtedy ryzyko trafienia w duplikat mocno spada. Ewentualnie bon do drogerii/apteki na rzeczy dla mamy i malucha też bywa strzałem w dziesiątkę, bo można go wykorzystać na bieżąco, gdy wyjdzie, czego brakuje. Wiesz może, czy oni mają już zrobioną listę rzeczy albo chociaż ktoś z bliskich wie, co zostało do dokupienia?
B
BartekSugeruje
2026-02-22 20:28
Ja bym najpierw podpytała, czy mają już zrobioną listę wyprawkową albo czy ktoś zbiera się na większy zakup, bo wtedy łatwiej trafić w coś, co faktycznie się przyda i nie będzie drugie. Wiesz, czy przyjaciółka woli praktyczne rzeczy „na już” (np. pielęgnacja/karmienie), czy coś na później (np. na spacery)?
O
OlekSugeruje
2026-02-24 08:36
Przy takim budżecie łatwo kupić coś, co już jest w wyprawce, bo większość osób dostaje te same “pewniaki” (ubranko, kocyk, kosmetyki). Ja bym najpierw delikatnie podpytała, czy mają listę rzeczy do odhaczenia albo czy ktoś ogarnia wspólny arkusz – wtedy od razu odpada dublowanie. Jeśli to ma być konkret, praktyczny prezent, często najlepiej sprawdzają się zapasy na później: paczka pieluch w rozmiarze 2/3 + chusteczki albo zestaw do karmienia/odciągania w stylu butelka + wkładki laktacyjne, bo tego schodzi dużo i rzadziej ktoś kupuje “na zapas”. Wiesz, czy przyjaciółka planuje karmienie piersią, butelką, czy jeszcze nie mówi?
S
SzybkaPodpowiedz
2026-02-28 20:17
Przy takim budżecie i jeśli chcesz uniknąć dublowania, to często „praktyczny prezent” i tak kończy się tym, że trafiasz w coś, co już ma albo zaraz dostanie od kogoś innego. Fajnie działa bon do konkretnego sklepu z rzeczami dla dzieci albo po prostu zrzutka na większy zakup (np. lepszy fotelik, laktator, mata), bo wtedy ona sama dobierze brakujące rzeczy. Ewentualnie możesz wziąć coś „zużywalnego”, co zawsze schodzi: większy zapas pieluch w jednym rozmiarze + paczka chusteczek albo delikatne kosmetyki, tylko tu też warto wcześniej podpytać o markę i rozmiar. Ma już gdzieś spisaną listę wyprawki albo wie, czego jej brakuje?
O
OlaRada
2026-03-02 13:25
Ja bym poszła w coś „zużywalnego”, co raczej się nie dubluje: paczka dobrych pieluch + chusteczki albo dermokosmetyki dla maluszka (np. krem na odparzenia), ewentualnie bon do drogerii/apteki w tym budżecie. Wiesz, czy przyjaciółka ma już upatrzoną markę pieluch/kosmetyków?