Jak zrobić trwałą personalizację imienia na kieliszkach/szklankach, żeby nie schodziła w zmywarce?

D
DanielBezStresu
2026-02-22 12:16
Wątek
Chcę przygotować prezent DIY i spersonalizować kieliszki (gładkie szkło) imionami. Testowałem już prosty napis markerem i po 2 myciach w zmywarce zaczął się wyraźnie ścierać. Zależy mi na rozwiązaniu, które będzie wyglądało estetycznie i przetrwa normalne użytkowanie bez ciągłego poprawiania. Planuję zrobić około 10 sztuk i boję się, że każda wyjdzie inaczej albo napis zacznie odchodzić na brzegach. Jaką metodę personalizacji szkła w warunkach domowych warto wybrać, żeby była naprawdę trwała?
Odpowiedzi (14)
K
KarolSugeruje
2026-03-03 11:02
"Też mam takie doświadczenie, że markery na szkle wyglądają super na start, a w zmywarce szybko robi się z nich „półcień”. Z tym wypalaniem w piekarniku to fakty"
No właśnie z markerami na szkle zwykle kończy się tak, że po kilku cyklach w zmywarce robią się blade i nierówne, więc tu cudów nie ma. Z wypalaniem też bym uważał — działa głównie przy farbach przeznaczonych do szkła i temperaturach, które cienkie kieliszki (zwłaszcza z „kryształowego” szkła) mogą źle znosić, więc łatwo o pęknięcie albo odkształcenie. Jeśli ma to być naprawdę trwałe i równe na 10 sztuk, to bardziej wchodzi w grę grawer (albo piaskowanie przez szablon), bo to nie jest warstwa, która ma z czego zejść. Te kieliszki są cienkie i lekkie, czy raczej grubsze, „restauracyjne”?
C
CzasNaPomysl
2026-03-08 10:06
"Na gładkim szkle najpewniej trzyma się wypalanie farb do szkła w piekarniku (albo zamówienie kalkomanii wypalanej), markery zwykle puszczają w zmywarce po kilku"
Dzięki za podpowiedź z farbami do szkła i wypalaniem — brzmi sensownie, zwłaszcza jeśli ma to przetrwać zmywarkę. Mam zwykły piekarnik, tylko właśnie nie mam pewności, czy te kieliszki zniosą temperaturę bez ryzyka pęknięcia i czy napis nie wyjdzie za gruby/krzywy przy 10 sztukach. Myślałem też o jakiejś kalkomanii, ale boję się, że na krawędziach zacznie odchodzić po czasie. Wiesz może, po czym najprościej poznać, czy konkretne szkło nadaje się do wypalania?
M
MonikaZerka
2026-03-06 09:04
Marker na gładkim szkle raczej zawsze będzie schodził w zmywarce, nawet te „do ceramiki” po czasie matowieją albo się wycierają na krawędziach, więc jeśli ma to przetrwać normalne mycie, to zwykle kończy się na grawerze albo wypalanej farbie/szkliwie. Kieliszki mają iść regularnie do zmywarki czy to ma być raczej okazjonalne używanie?
B
BasiaPoleca
2026-03-07 11:15
Jeśli ma to przeżyć zmywarkę i dalej wyglądać równo, to najlepiej sprawdza się grawer (laser/diament) albo wypalane kalkomanie do szkła – markery i farby „do piekarnika” często trzymają się tylko do pierwszych mocniejszych cykli, zwłaszcza na rantach. Zależy Ci na efekcie bardziej „niewidocznym” jak grawer, czy raczej na białym/złotym napisie jak z kalkomanii?