Jaki prezent na awans na kierownika zespołu dla koleżanki z pracy (budżet 150–200 zł)?

I
IdeowyKoszyk
2026-02-22 13:10
Wątek
Pracuję w średniej wielkości software house’ie (sp. z o.o.) i moja koleżanka z zespołu właśnie dostała awans na stanowisko team leaderki. Chcemy złożyć się w kilka osób i wręczyć jej coś od zespołu podczas spotkania w biurze, ale zależy nam, żeby było to eleganckie i neutralne. Znamy się głównie zawodowo, poza pracą widujemy się rzadko, więc nie chcę kupować nic zbyt osobistego. Budżet na osobę to ok. 150–200 zł, a całość prezentu powinna się w tym zamknąć, bez "żartów" i bez ryzyka nietrafienia w gust. Ona lubi prosty styl i raczej nie kolekcjonuje gadżetów, a do tego część zespołu pracuje zdalnie, więc nie chcemy czegoś dużego do przewożenia. Prezent ma być podkreśleniem awansu i docenienia pracy, ale też nie może wyglądać jak łapówka czy coś przesadnego. Co w takiej sytuacji zwykle wypada i co realnie będzie bezpiecznym wyborem na awans w pracy?
Odpowiedzi (8)
I
IzaWskazuje
2026-02-22 13:56
U nas przy podobnym awansie zebraliśmy się i daliśmy eleganckie pióro w etui z krótką kartką od zespołu – wyszło neutralnie, a jednak „na okazję”. Dobrze też sprawdził się bon do księgarni albo na porządną kawiarnię/restaurację, bo nie wchodzisz w prywatne gusty, a ona sama wybiera. Jeśli chcecie coś bardziej „biurowego”, fajny jest też solidny notes (np. w skórzanej oprawie) z dyskretnym grawerem typu „Gratulacje!”. Wiecie, czy ona jest raczej analogowa (notes/pióro) czy wszystko trzyma w narzędziach i kalendarzu online?
T
TrafionyPomysl
2026-02-22 21:59
"U nas przy podobnym awansie zebraliśmy się i daliśmy eleganckie pióro w etui z krótką kartką od zespołu – wyszło neutralnie, a jednak „na okazję”. Dobrze też sp"
Też mi się podoba ten kierunek, bo pióro z etui wygląda „na okazję” i nie jest wchodzeniem w czyjeś prywatne sprawy. Jednocześnie mam zawsze małą obawę, czy osoba faktycznie lubi pisać ręcznie i czy to nie skończy jako ładny gadżet do szuflady, więc kartka od zespołu robi tu robotę i nadaje sens. Z bonami jest podobnie: neutralne, ale nie robią wrażenia „odfajkowania”, jeśli dołożycie krótką dedykację. Zastanawiam się też, czy nie lepiej celować w coś „biurowego”, co realnie będzie używać jako liderka, niż w typowo prezentowe rzeczy. W praktyce liczy się też moment wręczenia i to, żeby było spójne z kulturą firmy, a nie przegięte w żadną stronę. Macie u niej jakiś znak, że lubi pióra/notatniki, czy raczej wszystko ogarnia cyfrowo?
A
AntekPoleca
2026-02-26 10:18
"Też mi się podoba ten kierunek, bo pióro z etui wygląda „na okazję” i nie jest wchodzeniem w czyjeś prywatne sprawy. Jednocześnie mam zawsze małą obawę, czy oso"
Też mi to gra, bo pióro w etui faktycznie wygląda „od święta” i jest na tyle neutralne, że nie wchodzi w prywatę. A ta Twoja obawa jest sensowna — nie każdy lubi pisać ręcznie, więc fajnie, że dorzucacie kartkę z kilkoma konkretnymi słowami od zespołu, bo wtedy prezent ma znaczenie nawet jeśli pióro będzie rzadziej używane. Jakbyście chcieli jeszcze podbić „praktyczność”, to można dobrać od razu porządny notes i sprawa się domyka w budżecie. Macie jakiś motyw przewodni (np. gratulacje + jedna-dwie anegdoty z projektów) na tej kartce?
A
AdamWybiera
2026-02-22 15:13
Przy takim budżecie fajnie sprawdza się coś „biurowo‑eleganckiego”: porządny notes/skórzany organizer z grawerem (np. inicjały albo „Team Lead”), do tego dobre pióro albo cienkopis w etui. Alternatywnie można dać kartę podarunkową do księgarni lub sklepu z artykułami biurowymi w ładnej oprawie, żeby sama wybrała coś do nowej roli, a całość dalej wyglądała neutralnie. Jeśli chcecie, żeby było bardziej „od zespołu”, dorzućcie krótką kartkę z jednym zdaniem od każdego – to robi robotę, a nie wchodzi w prywatę. Macie w firmie jakiś zwyczaj prezentów (bardziej praktyczne gadżety czy raczej klasyka)?
B
BezStresu
2026-02-23 08:41
Przy takim budżecie fajnie sprawdza się elegancki długopis (np. Parker) z grawerem „Gratulacje!” + kartka z podpisami zespołu, ewentualnie voucher do dobrej kawiarni/restauracji w okolicy biura — neutralne, a jednak „na okazję”. Macie możliwość dorzucić krótki personalizowany grawer na etui albo samym długopisie?
K
KasiaSprawdza
2026-02-23 09:40
Chyba ucięło Ci się zdanie z budżetem („Budżet na osobę to…”), więc trudno doradzić konkretnie — przy 150–200 zł łącznie to będzie co innego niż 150–200 zł od osoby. Jaki macie realnie budżet razem i czy prezent ma być „do biura” (np. na biurko) czy raczej ogólny?
P
PomocnaWskazowka
2026-02-28 08:08
"Chyba ucięło Ci się zdanie z budżetem („Budżet na osobę to…”), więc trudno doradzić konkretnie — przy 150–200 zł łącznie to będzie co innego niż 150–200 zł od o"
Masz rację, ucięło mi się — chodzi o 150–200 zł łącznie na prezent od kilku osób, raczej coś ogólnego i eleganckiego do wręczenia na spotkaniu (bez „gadżetów na biurko”). Ile osób się składa, żeby złapać orientacyjnie, czy to bliżej 150 czy 200?
M
MonikaTip
2026-02-26 09:49
Chyba ucięło Ci się zdanie o budżecie („Budżet na osobę to…”), więc trudno ocenić, ile realnie wyjdzie na prezent od całej grupy. Przy 150–200 zł na głowę spokojnie da się kupić coś eleganckiego i neutralnego, np. porządne pióro/kulkówkę w etui albo kartę podarunkową do sensownego sklepu (żeby sama wybrała). Unikałbym rzeczy bardzo „firmowych” typu śmieszny gadżet dla team leadera, bo łatwo przestrzelić i wyjdzie niezręcznie. Ile osób się składa i jaki finalnie macie budżet łącznie?