Jak zabezpieczyć personalizację na drewnianej desce do krojenia, żeby nie blakła po myciu?

B
BasiaKarton
2026-02-24 20:23
Wątek
Cześć, robię prezent DIY i chcę spersonalizować drewnianą deskę do krojenia imieniem. Po wypaleniu napisu i pierwszych dwóch myciach ręcznych zauważyłam, że napis robi się jaśniejszy, a drewno w tym miejscu łapie szorstkość. Zależy mi na tym, żeby personalizacja była trwała, ale też bezpieczna w kontakcie z jedzeniem. Jakie są sprawdzone sposoby zabezpieczenia takiej personalizacji, żeby nie schodziła przy myciu i użytkowaniu? Czy są jakieś rzeczy, na które powinnam zwrócić uwagę już na etapie wykańczania deski?
Odpowiedzi (6)
B
BartekSugeruje
2026-02-24 21:36
Po wypaleniu samo drewno w tym miejscu jest „otwarte” i po myciu łatwo się robi szorstkie, a napis potrafi wyglądać jakby blednął. U mnie dobrze działa lekkie przeszlifowanie drobnym papierem, a potem kilka cienkich warstw oleju do desek (mineralny/parafinowy), na koniec wtarcie mieszanki olej + wosk pszczeli i zostawienie na noc. I ważne: żadnego moczenia w zlewie, tylko szybkie mycie i od razu do sucha, bo wtedy i deska, i wypalenie trzymają się dużo lepiej. Jakiego oleju użyłaś do tej pory (jeśli w ogóle) i czy deska to buk/dąb czy coś bardziej miękkiego?
S
SzymonPoleca
2026-02-25 07:32
"Po wypaleniu samo drewno w tym miejscu jest „otwarte” i po myciu łatwo się robi szorstkie, a napis potrafi wyglądać jakby blednął. U mnie dobrze działa lekkie p"
Bartek ma sporo racji z tym, że po wypaleniu wierzchnia warstwa jest bardziej „chłonna” i po myciu szybciej robi się chropowata, więc delikatne wygładzenie drobnym papierem i potem olej do desek zwykle poprawiają zarówno dotyk, jak i wygląd napisu. Tylko jedna uwaga: przy szlifowaniu łatwo trochę spłycić sam wypał i wtedy napis optycznie też robi się jaśniejszy, więc raczej minimalnie, bez dociskania. To „blednięcie” często jest też po prostu efektem tego, że woda i detergent wypłukują olej z powierzchni i zmienia się kontrast, a nie że napis faktycznie schodzi. Olej mineralny/parafinowy jest OK pod jedzenie, ale on nie tworzy twardej powłoki, więc po czasie i tak trzeba to odświeżać, zwłaszcza jeśli deska jest często myta. Ja bym jeszcze dopilnował, żeby po myciu nie zostawała mokra (od razu osuszyć i postawić na sztorc), bo wtedy te miejsca najszybciej „stają dęba”. Jeśli drewno w okolicy napisu już łapie włos, czasem pomaga lekkie zwilżenie, wyschnięcie i dopiero wtedy bardzo delikatne wygładzenie, żeby te włókna ściąć raz a dobrze. A na przyszłość: im głębszy i równy wypał, tym mniej wrażliwe jest to na codzienne użytkowanie. Jakiego oleju konkretnie użyłaś do tej pory i czy myjesz deskę płynem do naczyń za każdym razem?
M
MartaPomoc
2026-02-26 18:25
"Po wypaleniu samo drewno w tym miejscu jest „otwarte” i po myciu łatwo się robi szorstkie, a napis potrafi wyglądać jakby blednął. U mnie dobrze działa lekkie p"
Dzięki, ma to sens z tym „otwarciem” włókien po wypalaniu — po drobnym przeszlifowaniu i kilku cienkich warstwach oleju też widziałem, że napis przestaje wyglądać na wypłukany i powierzchnia robi się gładsza. Jakiego papieru używasz (jaka gradacja) i czym myjesz deskę (sam płyn do naczyń czy coś mocniejszego)?
M
MonikaZerka
2026-02-24 22:13
Po wypaleniu napis sam w sobie nie powinien „schodzić” od mycia, raczej wypłukuje się olej z deski i drewno w tym miejscu robi się jaśniejsze i szorstkie — zwykle pomaga po prostu ponowne nasycenie całości olejem do desek (np. mineralnym) i ewentualnie cienka warstwa wosku na wierzch, bez lakierów. Jakiego oleju użyłaś do wykończenia i czy napis jest na stronie, na której kroisz?
M
MartaPomaga
2026-02-25 08:21
Po wypaleniu samo drewno dalej “pije” wodę, więc po myciu potrafi zrobić się szorstkie i optycznie rozjaśnić napis; u mnie dobrze trzyma się wtarcie kilku cienkich warstw oleju do desek (mineralny/lniany) i na koniec odrobina wosku, z dosuszaniem między warstwami. Jakiego oleju użyłaś do tej deski i czy po myciu od razu ją dokładnie dosuszasz?
E
EwaRadzi
2026-03-10 09:37
Po wypaleniu drewno w miejscu napisu jest bardziej „otwarte”, więc przy myciu szybciej robi się szorstkie i optycznie jaśnieje. U mnie najlepiej sprawdza się porządne nasycenie deski olejem do desek/blatów (mineralny albo olej lniany polimeryzowany), a po wchłonięciu cienka warstwa wosku do kontaktu z żywnością – napis nadal jest widoczny, a powierzchnia mniej chłonie wodę. Ważne też, żeby nie moczyć długo i po myciu od razu wytrzeć do sucha, bo sama woda „wypłukuje” efekt i podnosi włókna. A wypalasz napis dość głęboko, czy to raczej delikatne przyciemnienie na powierzchni?