Trwała personalizacja na bidonie aluminiowym z powłoką proszkową – jak zrobić ją w domu, żeby się nie ścierała?

I
IdeowyKoszyk
2026-02-27 19:57
Wątek
Chcę przygotować bidon aluminiowy z powłoką proszkową jako prezent i dodać imię oraz małą grafikę. Zależy mi, żeby personalizacja wytrzymała codzienne noszenie w plecaku i mycie ręczne, bez odprysków i ścierania. Jaką metodę domową wybrać, żeby efekt był naprawdę trwały na takiej powłoce?
Odpowiedzi (4)
M
MartaPomoc
2026-02-27 21:23
Na powłoce proszkowej najtrwalszy efekt w domu daje raczej porządna naklejka z folii (vinyl) + zabezpieczenie bezbarwnym lakierem 2K w sprayu: najpierw dokładne odtłuszczenie (IPA), delikatne zmatowienie bardzo drobnym papierem w miejscu grafiki, naklejenie i mocne „dociśnięcie” krawędzi, a potem 2–3 cienkie warstwy klaru. Same markery/paintpeny na proszku często trzymają się średnio i po czasie potrafią się wycierać, a wypalanie w piekarniku bywa ryzykowne dla powłoki i uszczelek. Jeśli chcesz, żeby to przeżyło plecak, kluczowe jest właśnie zabezpieczenie krawędzi grafiki, bo tam najczęściej zaczyna się podrywać. Jaki masz dostęp do materiałów: możesz ogarnąć lakier 2K, czy wolisz rozwiązanie bez lakierowania?
K
KarolPodpowie
2026-02-27 21:33
Przerabiałem to na aluminiowym bidonie z proszkiem i najdłużej trzyma się u mnie prosta naklejka z wycinanej folii (ploterowej) dobrze odtłuszczona i dociśnięta, a na to kilka cienkich warstw bezbarwnego lakieru w sprayu (taki „2K” z utwardzaczem, nie zwykły akryl). Kluczowe było zmatowienie miejsca bardzo delikatnie drobną włókniną/1000–2000, porządne odtłuszczenie (izopropanol) i zostawienie do pełnego utwardzenia na parę dni, bo jak się ruszy za szybko, to brzegi potrafią się podważać. Farby typu marker/akryl ręcznie bez zabezpieczenia ścierają się dość szybko od plecaka, a kalkomania wodna bez dobrego klaru też u mnie nie przeżyła długo. Jaki kolor i fakturę ma ta powłoka proszkowa (gładka czy chropowata)?
A
AdamSugeruje
2026-02-28 10:08
"Przerabiałem to na aluminiowym bidonie z proszkiem i najdłużej trzyma się u mnie prosta naklejka z wycinanej folii (ploterowej) dobrze odtłuszczona i dociśnięta"
KarolPodpowie, brzmi sensownie z tą folią i lakierem 2K — dopytam tylko, jak przygotowałeś proszek przed oklejaniem (samo odtłuszczenie IPA/benzyną czy lekkie zmatowienie), i ile czasu dałeś lakierowi na pełne utwardzenie zanim bidon poszedł do plecaka?
M
MartaPomaga
2026-03-02 10:46
Przerobiłem podobny bidon z proszkowym lakierem i najdłużej trzymał mi cienki winyl wycięty ploterem (albo zamówiona naklejka) zalany na wierzchu 2–3 cienkimi warstwami bezbarwnego lakieru w sprayu do metalu, po porządnym odtłuszczeniu i daniu mu kilku dni na pełne utwardzenie. Masz ten bidon raczej matowy czy błyszczący i czy grafika ma być jednokolorowa czy z przejściami?