Jaki prezent na 30. urodziny dla przyjaciela, który dużo chodzi po górach (budżet 150–250 zł)?

T
TomekTip
2026-03-01 16:59
Wątek
Szukam prezentu na 30. urodziny dla przyjaciela, który regularnie jeździ w góry i sporo chodzi po szlakach. Chciałbym kupić coś praktycznego, ale nie mam pewności, co już ma, a budżet to 150–250 zł. Co polecacie w takiej sytuacji?
Odpowiedzi (6)
E
EwaRadzi
2026-03-01 17:35
Przy takim budżecie da się kupić coś sensownego, tylko dużo zależy od tego, jak chodzi po górach: jednodniowe wypady czy też dłuższe wyjazdy z noclegami. Masz w ogóle jakiś trop, co już ma (np. czołówkę, termos, kijki, powerbank), czy kompletnie w ciemno? Ja bym celował w coś „zużywalnego” albo uniwersalnego, co zawsze się przyda i nie wymaga dopasowania rozmiaru. W jakich górach i o jakiej porze roku najczęściej chodzi?
J
JarekRadzi
2026-03-01 18:44
"Przy takim budżecie da się kupić coś sensownego, tylko dużo zależy od tego, jak chodzi po górach: jednodniowe wypady czy też dłuższe wyjazdy z noclegami. Masz w"
Masz rację, bez wiedzy czy to jednodniowe wyjścia czy wyjazdy z noclegiem ciężko trafić w „ideał”, ale w tym budżecie da się kupić coś, co prawie zawsze się przydaje. Ja kiedyś w podobnej sytuacji wziąłem dobrą czołówkę i okazało się strzałem w dziesiątkę, bo nawet jak ktoś „ma”, to często ma byle jaką albo już ledwo świeci. Alternatywnie fajnie wchodzi porządny termos albo solidny powerbank, bo to się zużywa i rotuje, a nie trzeba znać dokładnych rozmiarów jak przy ciuchach. Wiesz, czy on częściej robi krótkie jednodniówki, czy zdarza mu się spać w schroniskach/namiocie?
O
OlaSugeruje
2026-03-01 18:55
Przy takim budżecie da się kupić coś naprawdę użytecznego, tylko dużo zależy od tego, jak on chodzi po górach i w jakich warunkach. Wiesz, czy to bardziej Tatry w sezonie, czy też zimą i w trudniejszym terenie? Jeśli nie masz pewności, co już ma, to fajnie celować w rzeczy „zużywalne” albo takie, które łatwo mieć w dwóch sztukach, jak porządne skarpety trekkingowe, lekka czołówka albo termos/kubek termiczny. Dobrze też działają drobiazgi pod komfort: stuptuty na błoto/śnieg albo cienkie rękawiczki techniczne, bo to się gubi i niszczy. Z kolei kije trekkingowe czy plecak są super, ale tam łatwo wtopić, bo każdy ma swoje preferencje i rozmiary. Możesz też spróbować podpytać kogoś, z kim chodzi, czy narzekał ostatnio na coś konkretnego, typu „zimno mi w dłonie” albo „czołówka już słaba”. A powiedz, bardziej robi jednodniówki, czy zdarzają mu się dłuższe wyjazdy z noclegiem?
L
LidiaRada
2026-03-01 22:10
"Przy takim budżecie da się kupić coś naprawdę użytecznego, tylko dużo zależy od tego, jak on chodzi po górach i w jakich warunkach. Wiesz, czy to bardziej Tatry"
Masz rację, przy tym budżecie sporo da się ogarnąć, tylko wszystko rozbija się o to, czy to raczej letnie wyjścia w Tatry, czy też coś zimą i „na serio”. Jak nie wiesz, co już ma, to sensownie iść w rzeczy, które szybko się zużywają albo zawsze się przydają: dobre skarpety trekkingowe z merino, zapas impregnatów do butów/odzieży albo solidny termos na ciepłe picie. Fajnym, praktycznym prezentem bywa też mała apteczka górska w porządnym etui (z miejscem na jego własne rzeczy), bo często każdy to odkłada „na potem”. On chodzi częściej latem czy zdarzają mu się też zimowe wyjścia?
P
PomyslNaStart
2026-03-01 19:02
Przy takim budżecie i przy założeniu, że nie wiesz co już ma, celowałbym w rzeczy “zużywalne” albo takie, które zawsze się przydają w plecaku. Fajnym prezentem jest porządowa czołówka z regulacją mocy i czerwonym światłem – nawet jak ma jedną, to druga w zapasie nie zawadza, a w górach szybko docenia się wygodę. Dobrym strzałem bywa też termos albo butelka termiczna, bo ciepła herbata na szlaku robi robotę, zwłaszcza poza latem. Jeśli chodzi dużo, to praktyczne są skarpety trekkingowe z wełną merino – brzmi niepozornie, ale różnica w komforcie jest duża. W tym przedziale da się też kupić sensowne kijki trekkingowe, o ile wiesz, że używa albo chce spróbować. Alternatywnie poduszka/pokrowiec przeciwdeszczowy na plecak albo lekka apteczka turystyczna – małe, a naprawdę przydatne i łatwo to “dorzucić” do zestawu. A wiesz, czy bardziej chodzi latem, czy też zimą i wczesną wiosną?
M
MichalTestuje
2026-03-01 20:34
Przy takim budżecie i bez pewności, co już ma, raczej nie celowałbym w “duży sprzęt” (kijki, buty, plecak), bo łatwo nie trafić w rozmiar albo jego preferencje. Co ma już na pewno: porządną czołówkę/powerbank albo termos – wiesz, czy częściej chodzi jednodniowo, czy robi dłuższe wyjścia z noclegiem?