Jak zrobić trwałą personalizację (imię + numer telefonu) na nylonowej obroży lub smyczy dla psa, żeby napis się nie ścierał?

M
MichalNaCzas
2026-03-01 18:05
Wątek
Chcę zrobić prezent DIY i dodać na nylonowej obroży albo smyczy dla psa imię oraz numer telefonu, ale zależy mi, żeby napis nie zniknął od tarcia i deszczu. Próbowałem już markera permanentnego i po około tygodniu codziennych spacerów napis zaczął się wycierać na krawędziach. Nie chcę też, żeby materiał zrobił się sztywny albo żeby coś brudziło sierść. Jakie metody domowe są najtrwalsze w takim zastosowaniu i na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Odpowiedzi (3)
R
RadosnyPomysl
2026-03-01 18:55
A jaką obrożę/smycz masz na myśli: gładki nylon czy taki „paskowany” z wyraźnym splotem, i czy nadruk ma być po zewnętrznej stronie czy też może być od spodu? Pytam, bo inaczej zachowuje się farba do tkanin/marker do tekstyliów, a inaczej np. naszywka albo haft na taśmie.
K
KarolSugeruje
2026-03-02 09:38
U mnie marker permanentny też długo nie wytrzymał na nylonie, zwłaszcza na krawędziach. Najlepiej sprawdziła się naszywka z haftem (imię + telefon) przyszyta mocną nicią do obroży albo smyczy – haft się nie ściera, a sam nylon dalej jest miękki i nic nie farbuje sierści. Próbowałem też farby do tkanin z utrwaleniem żelazkiem, ale na smyczy i tak po czasie łapała przetarcia, a na obroży bywało różnie po deszczu. Jaki masz kolor obroży/smyczy i czy ma gęsty, śliski splot czy raczej „szorstki” nylon?
K
KarolPodpowie
2026-03-07 07:25
"U mnie marker permanentny też długo nie wytrzymał na nylonie, zwłaszcza na krawędziach. Najlepiej sprawdziła się naszywka z haftem (imię + telefon) przyszyta mo"
Też mam podobne doświadczenia z markerem na nylonie – na krawędziach zawsze schodzi najszybciej, nawet jak na początku wygląda super. Pomysł Karola z naszywką haftowaną jest chyba najbardziej „bezobsługowy”, bo haft znosi tarcie i wodę dużo lepiej niż farba czy pisaki, a sama taśma nie robi się przez to sztywna. U mnie sprawdziło się przyszycie takiej naszywki gęstym ściegiem, mocną nicią (taka do skór/jeansu), i po praniu dalej wygląda jak nowe. Jeśli chcesz coś bardziej dyskretnego, to można też zamówić małą haftowaną taśmę (jak metka) i wszyć ją wzdłuż obroży, wtedy nic nie odstaje i nie zahacza. Termotransfery i farby do tkanin na nylonie różnie trzymają, a jak przesadzisz z utrwalaniem, to potrafi zrobić się „plastikowo” w dotyku. W haftowanej wersji jedyne, na co bym zwrócił uwagę, to żeby brzeg naszywki był miękko obszyty i nie drapał psa przy szyi. To ma być obroża czy smycz i w jakim kolorze (ciemna/jasna)?