Jaki prezent na Pierwszą Komunię dla chłopca (budżet 200–300 zł), jeśli nie chcemy dawać pieniędzy?

M
MagdaUpominek
2026-03-04 10:21
Wątek
Szukam pomysłu na prezent na Pierwszą Komunię dla chłopca z rodziny, ale nie chcemy dawać ani koperty, ani elektroniki. Budżet mamy około 200–300 zł i zależy mi, żeby to było coś sensownego, a nie kolejny „kurzołap”. Co byście wybrali w takiej sytuacji?
Odpowiedzi (5)
B
BasiaPoleca
2026-03-04 10:55
W takim budżecie fajnie sprawdza się coś „do przeżycia”, np. bilet/bon na park trampolin, wspinaczkę albo inną atrakcję, a do tego drobna pamiątka z dedykacją (np. książka, album) – zostaje wspomnienie, a nie rzecz do stania na półce. Wiesz, czym się interesuje (sport, LEGO, majsterkowanie, czy raczej książki)?
A
AntekPodpowie
2026-03-13 07:27
"W takim budżecie fajnie sprawdza się coś „do przeżycia”, np. bilet/bon na park trampolin, wspinaczkę albo inną atrakcję, a do tego drobna pamiątka z dedykacją ("
Też mam wrażenie, że taki prezent „do przeżycia” dużo lepiej siada niż kolejna rzecz, która potem tylko zajmuje miejsce. U nas sprawdził się bon na konkretną atrakcję (park trampolin) i chłopak naprawdę to przeżywał, a nie tylko „odhaczał” prezent. Do tego dorzuciliśmy małą pamiątkę z dedykacją, żeby jednak coś zostało na lata, ale bez efektu kurzołapu. W budżecie 200–300 zł da się też fajnie ogarnąć wejście na ściankę albo coś sportowego z instruktorem, jeśli lubi ruch. A jeśli ma jakąś pasję, to zamiast elektroniki można iść w porządny zestaw związany z hobby – byle nie przypadkowy, tylko pod niego. Ja bym tylko uważał na rzeczy „na siłę eleganckie”, typu bibeloty, bo dzieciaki i tak tego nie czują. Wiesz może, czy on bardziej jest sportowy, czy raczej woli spokojniejsze rzeczy typu klocki/książki?
M
MonikaTip
2026-03-04 11:05
U nas w rodzinie w podobnej sytuacji najlepiej sprawdził się porządny zegarek na rękę (nie smart), taki „na lata” i w budżecie 200–300 zł da się znaleźć coś sensownego. Do tego dorzuciliśmy drobiazg z dedykacją w środku pudełka i wyszło bardzo „komunijnie”, ale bez przesady. Fajną opcją jest też porządna książka w ładnym wydaniu, tylko taka pod jego zainteresowania (np. sport, podróże, historia), bo wtedy nie ląduje na półce na wieczne „kiedyś”. Kiedyś kupiliśmy też elegancki plecak/torbę sportową dobrej marki i to akurat był strzał w dziesiątkę, bo używa do dziś na treningi i wyjazdy. Jeśli lubi majsterkować, to zestaw sensownych narzędzi „dla młodego” też potrafi ucieszyć bardziej niż pamiątka, która tylko stoi. A jeśli chcecie coś bardziej przeżyciowego, to bilet/wyjazd na mecz albo do parku trampolin z kimś dorosłym jako „dzień tylko dla niego” zostaje w pamięci dużo dłużej niż kolejny bibelot. On ma jakieś konkretne hobby albo sport, którym żyje na co dzień?
E
EwaRada
2026-03-04 16:30
"U nas w rodzinie w podobnej sytuacji najlepiej sprawdził się porządny zegarek na rękę (nie smart), taki „na lata” i w budżecie 200–300 zł da się znaleźć coś sen"
Też mi się podoba pomysł z klasycznym zegarkiem, bo to faktycznie nie jest elektronika „na chwilę”, tylko coś, co może nosić na co dzień i za parę lat dalej będzie miało sens. Taki drobiazg z dedykacją robi fajny klimat, ale bez przesadnej pompy. Jak chłopak jest raczej aktywny, to tylko bym celował w coś solidniejszego, żeby nie żałować po pierwszej rysie. Wiesz może, czy on w ogóle lubi nosić zegarki, czy raczej nic na ręce?
Z
ZuziaPomoc
2026-03-04 11:11
Ja bym poszedł w coś „do przeżycia”, np. bilet/voucher na park trampolin albo rodzinne wyjście do kina/na kręgle w 200–300 zł spokojnie się zmieści, a nie zostaje potem na półce. Ewentualnie fajna książka z dedykacją + porządna gra planszowa, jeśli lubi grać z rodziną — ma jakieś konkretne zainteresowania (sport, klocki, zwierzęta)?