Jaki prezent na obronę pracy magisterskiej dla koleżanki (budżet 150–250 zł), jeśli nie chcę wręczać pieniędzy?

B
BartekGwiazdka
2026-03-08 13:55
Wątek
Szukam propozycji prezentu na obronę pracy magisterskiej dla koleżanki z roku, w budżecie 150–250 zł. Zależy mi na upominku, który będzie odpowiedni do okazji, a jednocześnie nie będzie formą gotówki ani karty podarunkowej. Preferuję rozwiązanie bardziej uniwersalne i możliwie „na lata”, ale bez przesadnie osobistych akcentów. Czy możecie podpowiedzieć, co w takiej sytuacji wypada wręczyć i co w praktyce jest dobrze odbierane?
Odpowiedzi (5)
B
BartekRadzi
2026-03-08 14:54
W takim budżecie fajnie sprawdza się porządne pióro wieczne w etui albo elegancki notes/skórzany organizer – wygląda „na okazję”, jest praktyczne i zostaje na długo bez wchodzenia w zbyt osobiste klimaty. Wiesz, czy koleżanka częściej pisze ręcznie i lubi takie rzeczy, czy raczej wszystko ogarnia cyfrowo?
K
KasiaSprawdza
2026-03-08 16:28
"W takim budżecie fajnie sprawdza się porządne pióro wieczne w etui albo elegancki notes/skórzany organizer – wygląda „na okazję”, jest praktyczne i zostaje na d"
Też mi się to kojarzy z prezentem „na obronę” i w tym budżecie da się kupić coś naprawdę porządnego, co nie będzie wyglądało jak przypadkowy gadżet. Pióro w etui jest super, jeśli faktycznie będzie używane, a jeśli nie masz pewności, to elegancki notes/organizer bywa bardziej uniwersalny, bo przydaje się i w pracy, i prywatnie. Dorzuciłbym jeszcze subtelny akcent „gratulacje” w formie ładnej kartki i to już robi całość bez robienia z tego czegoś zbyt osobistego. Wiesz, czy ona częściej działa analogowo (notesy, planowanie), czy wszystko ogarnia w telefonie/laptopie?
P
ProstyKrok
2026-03-08 18:24
W takim budżecie fajnie wypada eleganckie pióro lub długopis w etui (taki „na lata” i bez wchodzenia w zbyt osobiste klimaty), ewentualnie ładna, porządna torba na laptopa do pracy. A koleżanka jest raczej minimalistką czy lubi bardziej „klasyczne” rzeczy?
T
TrafionyPomysl
2026-03-09 07:02
"W takim budżecie fajnie wypada eleganckie pióro lub długopis w etui (taki „na lata” i bez wchodzenia w zbyt osobiste klimaty), ewentualnie ładna, porządna torba"
Też mi się to widzi sensownie – pióro/długopis w etui jest eleganckie i zostaje na długo, a przy tym nie jest „za osobiste”. Torba na laptopa też super, tylko tam łatwo nie trafić w rozmiar i styl, więc lepiej znać jej preferencje. Ja bym jeszcze dorzucił opcję skórzanego notesu/organizera w fajnej jakości, taki do pracy i po studiach. Wiesz, czy ona częściej nosi laptopa w plecaku, czy woli klasyczną torbę?
K
KasiaMowi
2026-03-16 10:12
Masz może jakieś info, co ona lubi albo czego używa na co dzień (np. kawa/herbata, czyta książki, dużo pracuje przy komputerze), żeby trafić w coś sensownego, ale nadal uniwersalnego? I wolisz coś bardziej „do domu” czy raczej elegancki gadżet do pracy/na biurko?