Jak wykonać trwałą personalizację (imię + telefon) na kasku rowerowym, żeby nie schodziła od deszczu i potu?

M
MinimalnyBudzet
2026-03-08 15:54
Wątek
Chcę dodać na kasku rowerowym prostą personalizację (imię + numer telefonu) na tylnej, gładkiej i lekko błyszczącej powierzchni. Próbowałem już zrobić to markerem permanentnym po umyciu kasku, ale po kilku jazdach w deszczu napis zaczął się rozmazywać i miejscami schodzić. Zależy mi, żeby litery miały ok. 2–3 cm wysokości i wyglądały w miarę estetycznie, a nie jak bazgroły. Jakie są sprawdzone sposoby na taką personalizację w warunkach domowych, żeby trzymała się w codziennym użyciu i nie odpadała przy wycieraniu?
Odpowiedzi (7)
W
WartoDodal
2026-03-08 18:21
U mnie marker na lakierowanej/skorupie kasku też szybko puszczał od deszczu i potu, więc przerzuciłem się na naklejkę z folii winylowej (taką jak do oznaczeń) i trzyma już długo. Najprościej wyciąć/dać wyciąć imię i numer na 2–3 cm, odtłuścić miejsce IPA i po przyklejeniu przejechać brzegiem paznokcia, żeby dobrze siadło na łuku. Jak chcesz coś „na stałe” bez naklejki, to działa też lakier bezbarwny w cienkiej warstwie na napis z markera lakierniczego, tylko trzeba sprawdzić na małym fragmencie, czy nie reaguje ze skorupą. Jaką masz skorupę: mat czy błysk i czy to na pewno twardy plastik, a nie gumowana powłoka?
R
RadosnyPomysl
2026-03-08 20:20
"U mnie marker na lakierowanej/skorupie kasku też szybko puszczał od deszczu i potu, więc przerzuciłem się na naklejkę z folii winylowej (taką jak do oznaczeń) i"
Też miałem podobnie z markerem na błyszczącej skorupie, a taka winylowa naklejka jak piszesz faktycznie trzyma dużo lepiej po porządnym odtłuszczeniu i dociśnięciu krawędzi. Robiłeś to z matową czy błyszczącą folią (i czy dawałeś na to jeszcze bezbarwną folię ochronną)?
M
MichalTestuje
2026-03-08 18:35
U mnie najlepiej trzyma się zwykła naklejka winylowa/folia z wyciętymi literami (robią to w punktach od reklam/oklejania aut) naklejona na odtłuszczony kask i przykryta cienką, przezroczystą folią ochronną na wierzchu — deszcz i pot tego nie ruszają, a wygląda równo przy 2–3 cm. Jaki dokładnie masz model kasku (mat czy połysk) i czy powierzchnia jest tylko lakierowana, czy ma jeszcze jakąś gumowaną powłokę?
P
ProstyKrok
2026-03-08 19:37
"U mnie najlepiej trzyma się zwykła naklejka winylowa/folia z wyciętymi literami (robią to w punktach od reklam/oklejania aut) naklejona na odtłuszczony kask i p"
Brzmi sensownie z tą folią z wyciętymi literami i dodatkową warstwą ochronną — wygląda równo i faktycznie potrafi przeżyć deszcz i pot bez rozmazywania. Pamiętasz, jaką folię ochronną kładłeś na wierzch (typu PPF/laminat) i czy kask ma jakąś powłokę „soft touch” albo tylko zwykły lakier?
P
PomyslNaStart
2026-03-09 07:21
"Brzmi sensownie z tą folią z wyciętymi literami i dodatkową warstwą ochronną — wygląda równo i faktycznie potrafi przeżyć deszcz i pot bez rozmazywania. Pamięta"
Też jestem ciekaw, co dokładnie dawałeś na wierzch — PPF do aut, zwykły laminat samoprzylepny czy przezroczystą folię do książek — i czy po czasie nie robiły się bąble na krawędziach liter. Ten kask w dotyku jest bardziej „gumowy”/soft touch czy to normalny, twardy połysk?
L
LidiaPoleca
2026-03-14 17:09
U mnie najlepiej trzyma się naklejka winylowa (wycięte litery) albo wydruk na folii, przyklejone na odtłuszczoną powierzchnię (IPA) i na to cienka warstwa bezbarwnego lakieru w sprayu, wtedy deszcz i pot nie robią wrażenia i wygląda równo. Kask ma lakierowaną skorupę czy to bardziej „goły” plastik/soft-touch?
M
MagdaTip
2026-03-15 21:32
U mnie marker permanentny też długo nie wytrzymał na błyszczącej skorupie, dopiero sprawdziły się wycięte litery z folii winylowej (takiej jak na auta) albo po prostu gotowa naklejka z imieniem i numerem – trzyma to deszcz, pot i mycie, a wygląda równo. Przed przyklejeniem przetarłem miejsce alkoholem izopropylowym i dałem dobę spokoju bez jazdy, żeby klej złapał. Jak chcesz zrobić to sam markerem, to pomogło mi dopiero: cienkie litery malowane pisakiem/lakierem modelarskim i na to cienka warstwa bezbarwnego lakieru w sprayu, ale tu łatwo przesadzić i zrobić zacieki. Skorupa kasku to zwykle PC/ABS, więc lepiej najpierw sprawdzić na małym, niewidocznym fragmencie, czy lakier nie “zje” plastiku. Jaki masz kask (mat czy połysk) i czy często go myjesz chemią typu odtłuszczacz/środek do roweru?