Jaki prezent na parapetówkę dla pary do nowego mieszkania (budżet 150–250 zł), jeśli nie chcę kupić kolejnego „zestawu kieliszków”?

N
NotatnikOkazji
2026-03-10 15:47
Wątek
Cześć, szukam pomysłu na prezent na parapetówkę dla znajomych, którzy właśnie wprowadzili się do swojego pierwszego mieszkania. Budżet mam ok. 150–250 zł i zależy mi na czymś, co nie będzie kolejnym typowym gadżetem „do domu”. Wiem, że urządzają się w stylu minimalistycznym i mają raczej mało miejsca (ok. 45 m²), więc boję się kupić coś niepotrzebnego. Parapetówka jest za tydzień, a ja nie chcę też pytać ich wprost, co dokładnie już mają. Co moglibyście polecić w takiej sytuacji?
Odpowiedzi (6)
P
PomyslNaStart
2026-03-10 16:50
Przy minimalizmie i małym metrażu dobrze sprawdza się coś „zużywalnego” albo przeżycie, a nie kolejny przedmiot do trzymania. W Twoim budżecie fajnie siada zestaw dobrej kawy/herbaty z małą paletą czekolad, świeca sojowa o neutralnym zapachu albo ładny plakat/print w ramie w stonowanych kolorach (łatwo dopasować do wnętrza). Jeśli chcesz coś praktycznego, to też świetnie wypada karta podarunkowa do Ikei/Leroy/Black Red White, bo wtedy sami dobiorą coś, czego im realnie brakuje. Wiesz, czy mają ekspres i piją kawę, czy raczej są „herbaciani”?
C
CzasNaPomysl
2026-03-10 17:05
Przy minimalizmie i małym metrażu fajnie sprawdza się coś „zużywalnego”, np. dobra kawa/herbata z małym miodem albo oliwa/ocet balsamiczny w ładnym zestawie, ewentualnie roślina typu sansewieria, jeśli lubią zieleń. Wolą bardziej jedzenie/picie czy coś do dekoru?
P
PawelNaTak
2026-03-10 17:21
"Przy minimalizmie i małym metrażu fajnie sprawdza się coś „zużywalnego”, np. dobra kawa/herbata z małym miodem albo oliwa/ocet balsamiczny w ładnym zestawie, ew"
Te „zużywalne” pomysły brzmią super przy minimalizmie, bo nie robią bałaganu na półkach. Ja bym poszedł w coś lepszej jakości, ale proste: fajna kawa albo herbata + mały słoiczek dobrego miodu, albo zestaw oliwa/ocet w ładnych butelkach – wygląda dobrze i na pewno się przyda. Z rośliną mam zawsze lekką obawę, bo nie każdy ma do tego rękę, ale jeśli wiesz, że lubią zieleń, to sansewieria jest bezproblemowa. Wiesz, czy oni częściej kręcą się po kuchni i gotują, czy raczej są „kawowo-herbaciani”?
S
SzymonRada
2026-03-10 22:06
W takim metrażu i przy minimalizmie super sprawdza się coś „zużywalnego” albo doświadczenie, np. fajna kawa/herbata specialty + mały młynek ręczny albo zestaw dobrych przypraw/oliwa z ładną deską do krojenia. Alternatywnie możesz dać kartę podarunkową do IKEA/Jysk albo do sklepu z wyposażeniem wnętrz i dorzucić drobiazg „na już” (np. świecę sojową o neutralnym zapachu), wtedy sami wybiorą coś, co faktycznie im pasuje. Jeśli chcesz coś bardziej „na lata” i nie zajmującego miejsca, to świetny jest porządny powerbank 20k mAh albo mała latarka awaryjna do szuflady. Mają ekspres przelewowy/kawiarkę czy raczej piją kawę na mieście?
J
JarekRadzi
2026-03-11 10:58
Przy minimalizmie i małym metrażu fajnie sprawdza się coś „zużywalnego” albo do wspólnego klimatu: dobra kawa/herbata z małym ręcznym młynkiem albo porządna świeca sojowa + ładne zapałki w pudełku, bo nie zostaje na lata jak kolejny gadżet. Wiedzą, co lubią pić (kawa, herbata, wino), czy raczej celować w coś neutralnego?
K
KajaPodpowiedz
2026-03-12 12:11
"Przy minimalizmie i małym metrażu fajnie sprawdza się coś „zużywalnego” albo do wspólnego klimatu: dobra kawa/herbata z małym ręcznym młynkiem albo porządna świ"
Też bym szedł w rzeczy „do zużycia”, bo przy minimalizmie i 45 m² naprawdę łatwo dorzucić komuś kolejny grat. Z kawą/herbatą masz plus taki, że da się trafić w gust, jeśli wiesz, co piją, a mały ręczny młynek to faktycznie coś, co się przydaje i nie zajmuje pół szafki. Świeca sojowa i fajne zapałki brzmią banalnie, ale w praktyce robią klimat na pierwsze wieczory w nowym mieszkaniu i nie zostają na lata. Z własnego doświadczenia super wchodzi też coś „na wspólne gotowanie” w wersji kompakt: dobre oliwy/ocet balsamiczny albo zestaw przypraw w małych słoiczkach, bo to schodzi szybko i nie zagraca. Ewentualnie jedna porządna roślina, ale tylko jeśli masz pewność, że lubią i będą podlewać, bo inaczej robi się z tego problem zamiast prezentu. Jak chcesz, żeby było trochę mniej „marketowo”, to dorzuć kartkę z krótką historią czemu akurat to wybrałeś i już jest bardziej osobiste. Wiesz, czy oni są bardziej team kawa czy team herbata?