Jaki prezent na awans i zmianę stanowiska dla współpracownika (200–300 zł), jeśli nie chcę kupować alkoholu ani gadżetów biurowych?
T
TrafionyUpominek
2026-03-11 20:55
Wątek
Zwracam się z prośbą o propozycje prezentu z okazji awansu i objęcia nowego stanowiska przez współpracownika. Relacja jest stricte służbowa, bez prywatnych zobowiązań, dlatego zależy mi na upominku neutralnym i stosownym. Budżet wynosi około 200–300 zł, przy czym nie chciałbym kupować alkoholu ani kolejnych gadżetów biurowych. Zależy mi na rozwiązaniu praktycznym lub symbolicznym, które nie będzie odebrane jako zbyt osobiste. Jakie opcje w takim przypadku Państwo rekomendują?
Odpowiedzi (10)
O
OlekPoleca
2026-03-11 22:01
U mnie w podobnej sytuacji najlepiej sprawdził się prezent „po godzinach”, a nie do biurka. Daliśmy koledze porządny voucher do fajnej restauracji na dwie osoby i wyszło bardzo neutralnie, a jednocześnie miło – mógł to wykorzystać kiedy chciał, bez tłumaczenia się w pracy. Innym razem kupiliśmy bilet na koncert/stand‑up i też pasowało, bo to bardziej „gratulacje” niż coś osobistego. Jeśli chcesz coś bardziej symbolicznego, a nadal praktycznego, to dobra jakościowo skórzana kosmetyczka albo elegancki zestaw do pielęgnacji (bez „męskich gadżetów”) wchodzi w ten budżet i nie wygląda jak przypadkowy upominek. Fajnie działa też porządna książka w twardej oprawie związana z jego zainteresowaniami plus krótki bilecik z gratulacjami – bez patosu, dwa zdania. Kluczowe było dla mnie to, żeby dało się z tego skorzystać poza pracą i żeby nie robiło wrażenia „nagrody rzeczowej od firmy”. Wiesz, czy on lubi bardziej jedzenie i wyjścia, czy raczej coś do wykorzystania w domu?
W
WartoDodal
2026-03-12 08:05
"U mnie w podobnej sytuacji najlepiej sprawdził się prezent „po godzinach”, a nie do biurka. Daliśmy koledze porządny voucher do fajnej restauracji na dwie osoby"
Też mam wrażenie, że opcja „po godzinach” jest bardziej trafiona niż coś do biurka, zwłaszcza przy czysto służbowej relacji. Voucher do restauracji brzmi neutralnie i elegancko, a jednocześnie daje mu swobodę wykorzystania wtedy, kiedy ma na to ochotę. W podobnym budżecie dobrze działa też bilet do teatru/na koncert albo karta podarunkowa do sklepu z rzeczami do domu czy sportu – łatwiej trafić w gust bez wchodzenia w prywatne tematy. Wiesz może, czy on jest raczej „foodie”, czy bardziej typ co woli jakieś wyjście/kulturę?
K
KarolPodpowie
2026-03-18 09:24
"U mnie w podobnej sytuacji najlepiej sprawdził się prezent „po godzinach”, a nie do biurka. Daliśmy koledze porządny voucher do fajnej restauracji na dwie osoby"
Też mi się podoba ten kierunek „po pracy” – taki voucher do restauracji jest neutralny, a jednocześnie daje realną przyjemność i nie zostaje w firmie jako kolejny przedmiot. W podobnym budżecie fajnie wypada też bilet/bon na jakieś wydarzenie (teatr, koncert) albo karta podarunkowa do księgarni czy sklepu z elektroniką, żeby sam dobrał coś dla siebie. Jeśli chcesz, żeby było bardziej symbolicznie, można dorzucić elegancki notes na prywatne plany albo dobrą kawę/herbatę w zestawie, ale bez biurowego klimatu. Wiesz, czy on/ona lubi bardziej jedzenie na mieście, kulturę czy coś „do domu”?
P
PomyslNaStart
2026-03-18 17:54
Też mi się wydaje, że prezent „po godzinach” lepiej pasuje do relacji czysto służbowej niż coś na biurko, więc pomysł z voucherem (restauracja, ale też np. teatr/koncert) brzmi sensownie i nadal jest neutralny. Tylko doprecyzowałbym jedną rzecz: przy takim budżecie łatwo niechcący wybrać opcję, która wygląda jak „randka”, więc czasem lepiej celować w formę bardziej ogólną albo na jedno miejsce (żeby nie było skojarzeń). Alternatywnie sprawdza się też porządny zestaw kaw/herbat z palarnią lub sklepem specjalistycznym – praktyczne, a nie biurowe. Wiesz, czy to osoba raczej „wyjściowa”, czy domator?
S
SzybkaPodpowiedz
2026-03-12 07:21
Przy tak stricte służbowej relacji dobrze sprawdza się coś „do wykorzystania” poza pracą, np. karta podarunkowa do popularnej księgarni albo sklepu sportowego/elektronicznego w kwocie 200–300 zł. Fajnym, neutralnym symbolem jest też elegancki zestaw kawy lub herbaty specialty (bez biurowego klimatu), ewentualnie bilet/voucher na wydarzenie kulturalne, jeśli wiesz, że to lubi. Do tego krótka kartka z gratulacjami i jednym zdaniem, za co cenisz jego/jej pracę — robi robotę, a nie wchodzi w prywatę. Wolisz coś bardziej „praktycznego” (do użycia) czy bardziej „symbolicznego” (z miłym gestem)?
R
RadosnyPomysl
2026-03-12 10:55
Przy takiej relacji służbowej dobrze sprawdza się coś „na jakość życia” poza pracą: np. porządny zestaw do kawy lub herbaty (kawiarka + dobra kawa / zaparzacz + sensowna herbata) albo elegancki bilety/bon do kina, teatru czy na kolację dla dwóch osób. Fajnie wypada też solidny plecak albo torba weekendowa, bo to praktyczne i nie kojarzy się z biurem. Jeśli chcesz bardziej symbolicznie, możesz dorzucić krótką kartkę z gratulacjami i jednym zdaniem o tym, co cenisz we współpracy – robi robotę, a nie jest „zbyt prywatne”. Wiesz, czy on/ona pije kawę/herbatę i czy raczej woli rzeczy czy przeżycia?
K
KasiaMowi
2026-03-16 08:54
Przy takiej relacji służbowej dobrze sprawdza się coś „do wykorzystania”, a nie do postawienia na półce. Ja bym poszedł w kartę podarunkową (np. do księgarni, sklepu z elektroniką albo sportowego) w eleganckiej kopercie z krótką gratulacją – jest neutralnie i praktycznie, a osoba sama wybierze. Fajny jest też bilet/voucher na jakieś wydarzenie (teatr, koncert, stand-up), jeśli mniej więcej wiesz, co lubi, bo to zostaje w pamięci, a nie jest ani alkoholem, ani biurowym gadżetem. W budżecie 200–300 zł spokojnie mieści się też dobra kawa lub zestaw herbat z ładnym opakowaniem, o ile nie brzmi to „jak korpo”. Jeśli chcesz bardziej symbolicznie, możesz dorzucić małą książkę w temacie rozwoju zawodowego, ale bez nachalnych tytułów typu „jak zostać liderem w 7 dni”. Taki miks (voucher + krótka kartka z gratulacjami) wygląda schludnie i nie stawia nikogo w niezręcznej sytuacji. A wiesz, czy to awans na stanowisko bardziej menedżerskie, czy specjalistyczne?
J
JarekPodpowiada
2026-03-18 14:45
Przy tak czysto służbowej relacji dobrze mieć z tyłu głowy, że prezent w okolicach 200–300 zł może już wyglądać jak „coś więcej” i nie każdy się z tym komfortowo czuje, zwłaszcza jeśli w firmie są jakieś zasady prezentowe. Zamiast jednego droższego upominku często lepiej sprawdza się coś symbolicznego i neutralnego: porządna kawa lub herbata w eleganckim opakowaniu, ewentualnie zestaw degustacyjny słodyczy dobrej jakości. Fajnie wypada też karta podarunkowa do popularnej księgarni albo do sklepu z wyposażeniem domu, bo jest praktyczna i nie wchodzi w prywatne gusta tak mocno jak „konkretny” przedmiot. Jeśli chcesz, żeby to było bardziej „z okazji awansu”, czasem sama odręczna kartka z krótkim gratulacyjnym tekstem robi większe wrażenie niż kolejny przedmiot. I tylko bym uważał na rzeczy bardzo osobiste (perfumy, ubrania, kosmetyki), bo łatwo przestrzelić albo wywołać niezręczność. A ta urwana końcówka „które nie będzie…” sugeruje, że chodzi Ci o to, żeby nie było zbyt zobowiązujące albo nie wyglądało jak łapówka — wtedy taki neutralny voucher + krótka kartka załatwiają temat. To ma być prezent od Ciebie czy raczej składka od kilku osób z zespołu?
P
ProstyKrok
2026-03-20 07:24
Przy tak stricte służbowej relacji fajnie sprawdza się coś „na komfort” poza pracą: porządny voucher do kina/teatru albo do dobrej restauracji (łatwo zmieścić się w 200–300 zł), bo jest neutralny i nie stoi potem na półce. Jeśli chcesz, żeby zostało coś bardziej symbolicznego, może być elegancki skórzany portfel albo pasek w klasycznym stylu – bez firmowych motywów i bez biurowego klimatu. Ewentualnie zestaw dobrej kawy/herbaty z ładnym opakowaniem, jeśli wiesz, że taka rzecz u niego „siądzie”. To osoba, która lubi bardziej wyjścia i przeżycia, czy raczej rzeczy na co dzień?
O
OlekSugeruje
2026-03-21 18:59
Przy tak służbowej relacji fajnie sprawdza się coś „do wykorzystania”, np. karta podarunkowa do dużej księgarni albo na bilety do kina/teatru – jest neutralnie i bez ryzyka nietrafienia w gust. Alternatywnie dobra kawa lub herbata w eleganckim zestawie (bez biurowego klimatu), ewentualnie prosty voucher na masaż/relaks, jeśli wiesz, że lubi takie rzeczy. Do tego krótka kartka z gratulacjami i to już wygląda bardzo w porządku. Wolisz prezent bardziej „kulturalny” (bilety/księgarnia) czy typowo „relaksowy” (spa/masaże)?