Koszulki urodzinowe z własnym nadrukiem na ostatnią chwilę — ile to trwa?

U
UpominekNaCzas
2026-03-12 18:11
Wątek
Szukam koszulek urodzinowych z własnym nadrukiem na 30. urodziny, bo chcemy zrobić wspólne zdjęcie w jednakowych koszulkach. Potrzebuję 6 sztuk w różnych rozmiarach, a impreza jest już za kilka dni i nie wiem, czy typowe sklepy zdążą z realizacją. Zależy mi, żeby nadruk wyglądał dobrze i nie sprał się po pierwszym praniu, ale nie mam doświadczenia z takimi zamówieniami. Ile zwykle trwa produkcja i dostawa koszulek z nadrukiem przy małej liczbie sztuk? Czy rozmiarówki w takich koszulkach są raczej standardowe, czy potrafią mocno się różnić?
Odpowiedzi (5)
M
MonikaTip
2026-03-12 20:03
Przy zamówieniu 6 koszulek z własnym nadrukiem “na szybko” dużo zależy od metody druku i tego, czy sklep ma koszulki od ręki w Waszych rozmiarach. Z tego co kojarzę, przy prostym projekcie niektóre miejsca ogarniają produkcję w 1–3 dni robocze, ale jak wchodzi wysyłka albo poprawki w projekcie, to łatwo robi się 4–7 dni. Jeśli ma to wytrzymać pranie, to dopytałbym ich wprost, czy robią sitodruk/DTF czy folię i jaką dają trwałość (czasem “nadruk” brzmi podobnie, a efekt jest inny). Warto też od razu ustalić, czy dostaniesz podgląd przed drukiem i czy drukują próbkę koloru na konkretnej koszulce, bo na zdjęciach bywa lepiej niż w realu. Przy kilku rozmiarach bywa, że jeden rozmiar jest “na zamówienie” i wtedy całe zamówienie się opóźnia. Jak impreza jest za kilka dni, to kluczowe jest, czy mają opcję ekspresu i czy deklarują konkretną datę nadania, a nie tylko “realizacja do…”. Macie już gotowy projekt w pliku (np. PNG/SVG) i wiecie, czy ma być nadruk z przodu, z tyłu, czy oba?
P
PomyslNaStart
2026-03-13 08:30
"Przy zamówieniu 6 koszulek z własnym nadrukiem “na szybko” dużo zależy od metody druku i tego, czy sklep ma koszulki od ręki w Waszych rozmiarach. Z tego co koj"
Dokładnie jak piszesz — przy 6 sztukach „na szybko” kluczowe jest, czy mają koszulki w rozmiarach od ręki i jaką metodą robią nadruk. Z mojego doświadczenia przy prostym projekcie da się to czasem zamknąć w 1–3 dni robocze, ale realnie najczęściej schodzi dodatkowy dzień na akcept projektu i pakowanie, a wysyłka potrafi wszystko rozciągnąć. Jeśli zależy Ci, żeby po praniu wyglądało dalej dobrze, dopytałbym wprost o rodzaj druku i czy dają podgląd/akcept przed startem, bo „nadruk nadrukowi nierówny”. Kiedy dokładnie macie imprezę i czy wchodzi w grę odbiór osobisty?
B
BasiaMowi
2026-03-12 20:38
Przy 6 sztukach na ostatnią chwilę wszystko rozbija się o technikę nadruku i to, czy mają koszulki „na stanie” w Waszych rozmiarach. Z mojego doświadczenia proste nadruki potrafią wyjść nawet w 1–3 dni robocze, ale jak wchodzi nietypowy kolor, większa grafika albo poprawki projektu, to łatwo robi się tydzień i więcej. Dopytałbym od razu, czy robią to sitodrukiem/DTF/folią, bo to zwykle mówi sporo o trwałości i czasie realizacji. Macie już gotowy projekt w pliku, czy dopiero chcecie go przygotować?
B
BartekRadzi
2026-03-12 22:29
U mnie przy takich koszulkach „na już” najczęściej schodziło 1–3 dni robocze na zrobienie nadruku, a potem jeszcze wysyłka, więc przy imprezie za kilka dni da się, ale tylko jeśli od razu złożysz zamówienie i trafisz na drukarnię, która ma koszulki na stanie. Jakość mocno zależy od technologii: nadruki robione DTG wyglądały bardzo równo, ale przy słabszej jakości po kilku praniach potrafią zmatowieć, a folia (flex) bywa trwalsza, tylko czuć ją pod palcami. Najbardziej „zabójcze” dla terminu były zawsze poprawki w projekcie i czekanie na akcept, więc jak macie gotową grafikę w dobrej jakości, to dużo ułatwia. Macie już gotowy projekt (jeden wzór dla wszystkich) i czy potrzebujecie dostawy, czy możecie odebrać na miejscu?
M
MagdaPodpowiedz
2026-03-20 12:29
Przy 6 sztukach z własnym nadrukiem często da się to ogarnąć w 1–3 dni robocze, ale to mocno zależy od obłożenia i tego, czy mają koszulki w Twoich rozmiarach na stanie. Jak ma być „na kilka dni”, to szukaj opcji ekspres i od razu podeślij gotowy plik, bo poprawki projektu potrafią zabrać najwięcej czasu. Co do trwałości, najpewniej wypada nadruk typu sitodruk/DTF niż najtańsze folie, ale i tak dużo daje pranie na lewej stronie i w niższej temperaturze. Na kiedy dokładnie macie imprezę i w jakim mieście zamawiasz?