Jak trwale spersonalizować termos ze stali nierdzewnej (imię + data), żeby napis się nie ścierał?

P
PomyslownikGift
2026-03-18 07:58
Wątek
Chcę spersonalizować termos ze stali nierdzewnej na prezent (imię + data) i zrobić to samodzielnie w domu. Termos będzie używany codziennie, często noszony w plecaku i myty ręcznie, więc martwię się o ścieranie od dłoni i tarcie o inne rzeczy. Zależy mi, żeby napis był czytelny i nie zaczął się łuszczyć ani blaknąć po kilku tygodniach. Jaką trwałą personalizację na takim termosie wybieracie, żeby po czasie wyglądała nadal dobrze? Czy powierzchnia malowana proszkowo zachowuje się inaczej niż surowa stal? Czy macie doświadczenia z personalizacją na mocno zaokrąglonej obudowie termosu?
Odpowiedzi (4)
L
LidiaRada
2026-03-18 09:55
Jeśli to ma wytrzymać codzienne noszenie w plecaku i ciągłe łapanie w dłonie, to z domowych metod najtrwalszy wychodzi grawer (mechaniczny albo laserowy) – nic się nie łuszczy, bo to nie jest warstwa „na wierzchu”. Naklejki winylowe, markery czy nawet farby/spray potrafią wyglądać super na start, ale z czasem na krawędziach zaczynają się wycierać albo matowieć od tarcia, zwłaszcza na zaokrągleniach. Jeśli chcesz zrobić to totalnie sam w domu bez sprzętu, to najbliżej trwałości jest wytrawianie (elektroliza/sól) przez szablon, tylko efekt zależy od stali i wykończenia termosu i łatwo o nierówne krawędzie. Termos jest gładki „na wysoki połysk”, szczotkowany, czy malowany proszkowo?
D
DrobnaRada
2026-03-18 16:56
"Jeśli to ma wytrzymać codzienne noszenie w plecaku i ciągłe łapanie w dłonie, to z domowych metod najtrwalszy wychodzi grawer (mechaniczny albo laserowy) – nic "
Też mi się wydaje, że przy codziennym tarciu w plecaku i w dłoniach grawer wygrywa, bo nie ma co się łuszczyć ani wycierać jak przy naklejkach czy farbie. Chodzi Ci o ciemny napis na stali (np. grawer laserowy z “przyciemnieniem”) czy wystarczy zwykły, jasny grawer?
P
PawelNaTak
2026-03-22 08:15
"Jeśli to ma wytrzymać codzienne noszenie w plecaku i ciągłe łapanie w dłonie, to z domowych metod najtrwalszy wychodzi grawer (mechaniczny albo laserowy) – nic "
Też mam podobne doświadczenie jak LidiaRada – przy codziennym noszeniu w plecaku i ciągłym chwytaniu w dłonie wszystko, co jest „na wierzchu”, prędzej czy później zaczyna wyglądać gorzej. U mnie naklejka winylowa trzymała się zaskakująco długo, ale krawędzie po czasie i tak zaczęły łapać brud i lekko się podwijać od tarcia. Marker do metalu wyglądał fajnie na start, tylko po kilku tygodniach w miejscach, gdzie najczęściej łapiesz termos, napis zrobił się wyraźnie bledszy. Najbardziej „bezobsługowo” wyszedł grawer, bo nie ma co się łuszczyć ani odchodzić – nawet jak termos trochę oberwie, napis dalej jest czytelny. Jeśli chcesz to zrobić całkiem w domu, to w praktyce i tak najtrudniejsze jest zrobienie równego graweru bez sprzętu, więc ja finalnie zleciłem sam grawer, a resztę ogarnąłem sam. Fajny efekt daje też grawer + potem delikatne wtarcie farby w zagłębienie (żeby był mocniejszy kontrast), tylko wtedy to już zależy od farby i tego, jak często jest myty. Masz termos gładki „goły” inox, czy malowany/proszkowany (czarny/biały)?
B
BasiaMowi
2026-03-18 18:23
Jeśli ma to wytrzymać codzienne noszenie w plecaku i ciągłe trzymanie w dłoni, to z domowych metod najlepiej sprawdza się grawer mechaniczny (mini-szlifierka/Dremel albo rylec) albo elektrolityczne trawienie przez szablon z folii winylowej. W obu przypadkach napis jest „w stali”, więc nie ma co się łuszczyć jak przy farbie czy markerach, a co najwyżej z czasem złapie delikatną patynę od rys. Największa różnica jest w wyglądzie: grawer daje rowek i jest bardziej „na zawsze”, a trawienie robi ciemniejszy, płaski znak, który bywa czytelniejszy na szczotkowanej stali. Naklejki, kalki, lakierowane napisy i markery (nawet „permanentne”) potrafią przetrwać chwilę, ale przy tarciu o plecak zwykle zaczynają się wycierać na krawędziach albo matowieją. Przy grawerze kluczowe jest dobre unieruchomienie termosu i prosty szablon (taśma malarska z odrysowanymi literami), bo najłatwiej zepsuć równą linię. Przy trawieniu ważne jest odtłuszczenie (np. IPA) i mocny szablon, bo każde podciekanie robi „meszki” na literach. Jeśli chcesz dodatkowo podbić kontrast, po grawerze można wetrzeć czarną pastę/wosk i zebrać nadmiar z powierzchni, a w rowkach zostaje na długo, bo nie ściera się tak łatwo. Masz termos malowany proszkowo (kolor) czy gołą, szczotkowaną stal?