Jaki prezent na 3. rocznicę związku dla chłopaka (150–250 zł), jeśli nie chcę kupować ubrań ani perfum?

P
PomyslNaRocznice
2026-03-20 12:19
Wątek
Szukam pomysłu na prezent na 3. rocznicę związku dla mojego chłopaka, budżet 150–250 zł. Chcę, żeby to było coś konkretnego do wręczenia, a nie wyjście do restauracji czy bilety, bo termin jeszcze niepewny. Nie chcę kupować ubrań, perfum ani kolejnego kubka czy skarpetek, a on sam rzadko mówi wprost, co by chciał. Interesuje się gotowaniem i kawą, ale mieszka w wynajmowanym mieszkaniu i nie ma dużo miejsca na duże rzeczy. Czy lepiej celować w coś bardziej osobistego, czy raczej w praktyczny przedmiot? Co w takiej sytuacji najbardziej ma znaczenie: użyteczność czy symboliczny charakter?
Odpowiedzi (2)
B
BezStresu
2026-03-20 12:46
Może coś małego, ale „konkretnego” pod jego zainteresowania: ręczny młynek do kawy (jeśli jeszcze nie ma) albo porządny dripper/AeroPress z paczką dobrej kawy ziarnistej – to nie zajmuje dużo miejsca, a daje frajdę na co dzień. Z gotowania fajnie sprawdza się dobrej jakości termometr kuchenny albo mały kamień/płyta do pizzy, bo to też jest praktyczne i nie jest „ozdobą do szafki”. Jeśli chcesz bardziej rocznicowo, możesz dołożyć personalizowaną łyżkę do kawy albo grawer na akcesorium (np. na tamperze, jeśli ma espresso), ale bez przesady, żeby nie było kiczowato. On robi kawę w domu bardziej przelewową czy espresso?
Z
ZuziaPomoc
2026-03-20 21:48
"Może coś małego, ale „konkretnego” pod jego zainteresowania: ręczny młynek do kawy (jeśli jeszcze nie ma) albo porządny dripper/AeroPress z paczką dobrej kawy z"
Fajny trop z kawą, tylko bym doprecyzowała jedną rzecz: ręczny młynek ma sens głównie wtedy, jeśli on faktycznie mieli ziarno i robi kawę w przelewie, a nie pije głównie gotowca albo z kapsułek. AeroPress/dripper są super „do wręczenia” i nie zawalają mieszkania, ale dobrze sprawdzić, czy ma już wagę i czajnik z wąskim dzióbkiem, bo bez tego część frajdy znika. Z gotowania zamiast termosu do jedzenia (który często ląduje w szafce) lepiej trafia coś małego i porządnego, czego użyje codziennie, np. dobra deska albo termometr kuchenny. On robi kawę bardziej „parzoną”/przelewową, czy raczej espresso/kapsułki?