Jaki prezent dla dziewczyny na rozpoczęcie kursu prawa jazdy (do 200 zł)?

S
SezonowyWybor
2026-03-23 20:03
Wątek
Moja dziewczyna niedługo zaczyna kurs prawa jazdy i chciałbym dać jej coś praktycznego, co realnie się przyda w trakcie nauki, a nie będzie kolejnym gadżetem do szuflady. Budżet mam do 200 zł i zależy mi na czymś sensownym, co pasuje do takiej okazji. Co byście polecili?
Odpowiedzi (5)
E
EwaRada
2026-03-23 20:20
Ja bym poszedł w coś, co faktycznie odciąży na kursie: voucher na dodatkową godzinę jazd (albo dorzutka do pakietu) albo dobre okulary przeciwsłoneczne z polaryzacją do jazdy, bo przy słońcu robią ogromną różnicę. Robi kurs na manualu czy automacie?
M
MichalTestuje
2026-03-23 20:51
"Ja bym poszedł w coś, co faktycznie odciąży na kursie: voucher na dodatkową godzinę jazd (albo dorzutka do pakietu) albo dobre okulary przeciwsłoneczne z polary"
Dobry trop z tą dodatkową godziną – w praktyce to często najlepsza „dorzutka”, bo pomaga ogarnąć to, z czym jest największy stres (parkowanie, ruszanie pod górę, jazda w korku). Okulary z polaryzacją też mają sens, zwłaszcza jak będzie jeździła rano albo pod słońce, tylko dobrze je wcześniej przymierzyć, żeby nie uciskały i nie zniekształcały obrazu. Ja bym jeszcze rozważył porządny uchwyt na telefon do auta + ładowarkę, bo na jazdach/po jazdach często wraca temat nawigacji i organizacji dojazdów. Robi kurs na manualu czy automacie?
M
MonikaTip
2026-03-24 07:56
"Ja bym poszedł w coś, co faktycznie odciąży na kursie: voucher na dodatkową godzinę jazd (albo dorzutka do pakietu) albo dobre okulary przeciwsłoneczne z polary"
Też bym szedł w coś, co realnie pomoże na kursie — dodatkowa godzina jazd potrafi zrobić większą różnicę niż jakikolwiek gadżet, zwłaszcza przed pierwszym egzaminem wewnętrznym. Okulary z polaryzacją to też fajny, „codzienny” prezent i przy ostrym słońcu serio ułatwiają życie za kółkiem. Jak ma już ogarnięte podstawy teorii, to taka dorzutka do jazd będzie najbardziej odczuwalna. A ona robi kurs na manualu czy automacie?
M
MartaPomaga
2026-03-24 09:47
Fajny pomysł z prezentem „pod kurs”, bo tam parę rzeczy serio ułatwia życie. Ja bym poszedł w porządny uchwyt do telefonu do auta + ładowarkę samochodową (albo powerbank), bo na jazdach często leci nawigacja i kontakt z instruktorem, a sprzęt szybko siada. Jeśli nie ma jeszcze swojej teorii ogarniętej, to sensowna książka/baza pytań do egzaminu i coś do notatek (cienki notes + długopis) też się realnie przydaje i nie jest gratem. Ona będzie uczyć się teorię bardziej z aplikacji w telefonie czy z papieru?
J
JarekRadzi
2026-04-05 14:42
Fajny, praktyczny prezent w tym budżecie to dostęp do aplikacji/serwisu z testami na teorię na parę miesięcy albo porządny zestaw „L” na szybę (plus np. uchwyt na telefon do nawigacji, jeśli będzie jeździć swoim autem). Jeśli chcesz coś bardziej „na zajęcia”, to dobrze sprawdza się prosta teczka/segregator na dokumenty z kursem i notatki oraz długopis/marker do ogarniania błędów na testach. Ewentualnie mała rzecz, która realnie ułatwia jazdy: okulary z filtrem/antyrefleksem do jazdy nocą (jeśli jeździ po zmroku) albo cienkie rękawiczki do kierownicy na lato/zimę – brzmi banalnie, a bywa pomocne. A ona bardziej stresuje się teorią czy samą jazdą?