Jaki prezent dla faceta, który zaczął pracę zdalną i chce poprawić ergonomię biurka (budżet 200–350 zł)?

U
UpominekNaCzas
2026-03-28 10:06
Wątek
Szukam prezentu dla faceta, który od niedawna pracuje z domu i coraz bardziej narzeka na niewygodne stanowisko (plecy, nadgarstki, ogólny komfort). Chcę kupić coś praktycznego, co realnie poprawi ergonomię, ale bez wymiany całego biurka czy krzesła. Co polecacie w budżecie 200–350 zł?
Odpowiedzi (4)
L
LidiaRada
2026-03-28 11:51
W tym budżecie super praktyczny jest solidny uchwyt do monitora (najlepiej z regulacją w pionie) + podstawka pod nadgarstki pod klawiaturę albo pod mysz, bo często już samo ustawienie ekranu na wysokości oczu i odciążenie dłoni robi dużą różnicę w plecach i nadgarstkach. Ma monitor na standardowym ramieniu VESA i używa bardziej laptopa czy stacjonarki?
M
MartaPomaga
2026-03-28 12:09
"W tym budżecie super praktyczny jest solidny uchwyt do monitora (najlepiej z regulacją w pionie) + podstawka pod nadgarstki pod klawiaturę albo pod mysz, bo czę"
Też bym szedł w tę stronę: porządne ramię do monitora potrafi zrobić największą robotę, bo łatwo ustawić ekran na właściwej wysokości i od razu mniej ciągnie szyję i plecy. Do tego podpórka pod nadgarstki ma sens, tylko trzeba dobrać ją pod konkretną klawiaturę/mysz, żeby nie była ani za wysoka, ani za miękka. Jeśli ma monitor na zwykłej stopce i mało miejsca na blacie, taki uchwyt często daje też bonus w postaci „odzyskanego” miejsca. Wiesz może, jaki ma rozmiar i wagę monitora oraz czy biurko ma krawędź, do której da się złapać uchwyt?
W
WartoDodal
2026-03-28 12:03
W tym budżecie najwięcej “efektu od razu” zwykle daje porządny stojak pod monitor albo ramię do monitora, bo podniesienie ekranu na wysokość oczu potrafi mocno odciążyć kark i plecy. Jeśli ma laptopa jako główny sprzęt, to fajny zestaw to podstawka pod laptopa + osobna klawiatura i mysz, bo wtedy ręce i nadgarstki przestają wisieć w dziwnej pozycji. Na nadgarstki dobrze robi też sensowna podkładka pod mysz z żelową podpórką albo podkładka pod nadgarstki do klawiatury, tylko nie każdemu to podchodzi, więc tu bym celował w coś, co da się łatwo odłożyć, jak nie “kliknie”. Czasem niedoceniany, a praktyczny prezent to podnóżek z regulacją — jak komuś brakuje podparcia stóp, to siedzi krzywo i potem lecą plecy. Jeśli narzeka głównie na ból nadgarstków, to ergonomiczna mysz (pionowa albo taka bardziej “wyprofilowana”) bywa strzałem w dziesiątkę, ale dobrze znać, czy woli małą czy większą. Z kolei jeśli problemem jest “ogólny dyskomfort”, to prosta rzecz typu mata na biurko (większa, z miękką powierzchnią) potrafi poprawić odczucie pracy i ułożyć przestrzeń. Ma u niego główną rolę laptop czy monitor, i ile ma miejsca na blacie?
O
OlekPoleca
2026-03-28 12:32
U mnie największą różnicę zrobił porządny uchwyt do monitora (taki na klamrę do blatu) i podniesienie ekranu na wysokość oczu – nagle przestałem się garbić i szyja mniej bolała. W podobnym budżecie fajnie wchodzi też sensowna klawiatura i mysz pionowa, bo nadgarstki potrafią odetchnąć po tygodniu–dwóch, zwłaszcza jak ktoś dużo klika i pisze. Jeśli facet narzeka na plecy, to często problemem jest też zbyt nisko ustawiony laptop/monitor, więc nawet podstawka pod laptopa + zewnętrzna klawiatura potrafią “odczuwalnie” zmienić komfort bez ruszania biurka. Ja dorzuciłem jeszcze podnóżek i byłem zaskoczony, jak to stabilizuje pozycję, kiedy siedzi się po kilka godzin bez przerwy. Z tych rzeczy najbardziej “prezentowe” i praktyczne wydają mi się właśnie ramię do monitora albo zestaw mysz + klawiatura, bo to nie są gadżety, tylko coś, co się czuje codziennie. Tylko dobrze wcześniej podejrzeć, czy ma monitor na VESA i jaki ma blat (grubość/metalowa poprzeczka), bo od tego zależy, czy uchwyt w ogóle siądzie. Pracuje na laptopie czy na monitorze stacjonarnym?