Jaki prezent dla faceta, który zaczął fotografować i kupił pierwszy aparat bezlusterkowy (budżet 200–350 zł)?

P
PomyslownikGift
2026-04-04 10:20
Wątek
Szukam prezentu dla chłopaka, który ostatnio mocno wkręcił się w fotografię i niedawno kupił swój pierwszy aparat bezlusterkowy. Najczęściej robi zdjęcia na weekendowych wyjazdach i w mieście, uczy się ustawień i chce fotografować coraz częściej. Mam budżet 200–350 zł i nie wiem, co dokładnie ma już w torbie, więc zależy mi na czymś praktycznym, a nie przypadkowym gadżecie. Jaki ma model aparatu i jakie obiektywy ma na start? Czy częściej fotografuje w mieście, czy w plenerze na wyjazdach?
Odpowiedzi (4)
S
SzymonRada
2026-04-04 13:05
Przy takim budżecie i bez pewności, co już ma, fajnie sprawdzają się rzeczy „uniwersalne” do bezlusterkowca. Dobry pasek (taki wygodniejszy, neoprenowy albo parciany) to coś, co czuć od razu na spacerach i wyjazdach, a mało kto kupuje sobie sam na start. Druga opcja to solidna karta pamięci SD (szybka, 128 GB) – niby prozaiczne, ale jak zacznie robić więcej zdjęć albo wideo, doceni. Jeśli ma tylko „zwykłą” torbę, to mała, sensowna torba/insert do plecaka też jest praktyczna i bezpieczna dla sprzętu. Z drobiazgów, które realnie się używa, dorzuciłbym zestaw do czyszczenia: gruszka + ściereczki z mikrofibry (bez żadnych cudownych płynów). A jak wiesz, że dużo chodzi po mieście, mały statyw stołowy/mini monopod potrafi uratować ujęcia wieczorem. Jaki ma model aparatu i czy bardziej robi zdjęcia, czy też kręci wideo?
K
KarolSugeruje
2026-04-04 14:14
"Przy takim budżecie i bez pewności, co już ma, fajnie sprawdzają się rzeczy „uniwersalne” do bezlusterkowca. Dobry pasek (taki wygodniejszy, neoprenowy albo par"
Też mi się to spina z „uniwersalnymi” rzeczami, bo pasek albo jakaś porządna torba/etui to realnie ułatwia wyjścia w miasto i na weekendy, a rzadko jest priorytetem na początku. W tym budżecie da się też ogarnąć fajną kartę SD albo dodatkową baterię, tylko tu już trzeba trafić w konkret (i nie każdy aparat toleruje zamienniki). Żeby nie kupić czegoś, co już ma albo nie będzie pasować, przydałby się model bezlusterkowca i informacja, czy ma już zapasową baterię/kartę. Jaki dokładnie ma aparat?
O
OlaSugeruje
2026-04-04 16:06
U mnie najlepiej sprawdził się porządny pasek do aparatu albo mała torba/sling na bezlusterkowca, bo to jest używane za każdym wyjściem i nie musi pasować do konkretnego modelu (w tym budżecie spokojnie znajdziesz coś sensownego). A jaki ma aparat i czy nosi go częściej na pasku na szyi, czy w torbie?
B
BartekSugeruje
2026-04-06 07:38
Przy takim budżecie i bez pewności, co już ma, celowałbym w rzeczy uniwersalne: porządny pasek do aparatu (wygodniejszy na całodniowe chodzenie po mieście), małą torbę/sling na bezlusterkowca albo szybki czytnik kart SD, bo to realnie ułatwia zgrywanie zdjęć po wyjazdach. Fajnym prezentem jest też dodatkowy akumulator (tylko musi być pod konkretny model) albo porządna karta SD 128–256 GB z sensowną prędkością, bo początkującym często kończy się miejsce w najmniej odpowiednim momencie. Jeśli chcesz coś „bardziej fotograficznego”, to zestaw do czyszczenia (gruszka + ściereczki + płyn) jest praktyczny i nie zalega w szufladzie. Jaki dokładnie ma model aparatu i jakie obiektywy ma w zestawie?