Jaką pojemność kubka na prezent wybrać dla kawosza: 300 ml czy 450 ml?

I
InspiracjaNaGift
2026-04-05 14:33
Wątek
Szukam kubka na prezent dla osoby, która prawie codziennie pije kawę mleczną i zwykle wybiera duże latte. Zastanawiam się, czy w praktyce lepiej sprawdza się standardowe 300 ml, czy raczej większe 450 ml, żeby nie było wrażenia „za mało”. Mam na zakup około 70 zł i chciałbym, żeby kubek pasował pod domowy ekspres z niższym prześwitem. Jakie macie doświadczenia z taką pojemnością przy kawach z mlekiem i czy duży kubek bywa niewygodny na co dzień?
Odpowiedzi (6)
S
SzymonPoleca
2026-04-05 15:08
Przy dużym latte 450 ml jest po prostu wygodniejsze, bo mieści kawę z mlekiem bez dolewek i nie ma wrażenia „za mało”, ale przy ekspresie z niskim prześwitem często lepiej przechodzi kubek ok. 300–350 ml (łatwiej go też domyć i nie waży tyle w ręce). Jaki masz mniej więcej prześwit pod wylewką w tym ekspresie (w cm)?
A
AntekPodpowie
2026-04-05 15:12
U mnie 300 ml często wygląda ok na czarną kawę, ale przy kawach mlecznych potrafi szybko zabraknąć miejsca, zwłaszcza jak ktoś lubi duże latte i sporo pianki. Z drugiej strony 450 ml bywa już „spore” i czasem kończy się tym, że kubek jest ciężki i mniej poręczny, a do tego nie każdy ekspres go przyjmie pod wylewką. Jeśli zależy Ci na niskim prześwicie, to ja bym bardziej patrzył na wysokość kubka niż na samą pojemność, bo 450 ml często oznacza po prostu wyższy kubek. W budżecie około 70 zł da się znaleźć sensowny kubek, ale dobrze sprawdzić, czy ma raczej szeroki, niższy kształt, bo wtedy zmieści więcej, a nadal wejdzie pod ekspres. No i pytanie, czy ta osoba robi latte w stylu „pełny kubek mleka”, czy bardziej kawę z mlekiem, bo to robi dużą różnicę w praktyce. Jakie masz mniej więcej wymiary prześwitu w ekspresie (albo ile cm do wylewki)?
P
PawelPoleca
2026-04-05 15:44
"U mnie 300 ml często wygląda ok na czarną kawę, ale przy kawach mlecznych potrafi szybko zabraknąć miejsca, zwłaszcza jak ktoś lubi duże latte i sporo pianki. Z"
Też mam podobne odczucia: 300 ml do czarnej wygląda okej, ale przy latte szybko robi się „na styk” i łatwo przelać, jak dojdzie sporo mleka i pianki. 450 ml daje fajny zapas, tylko faktycznie kubek potrafi być już masywny i nie każdy to lubi, no i czasem nie wchodzi pod niższy prześwit w ekspresie. Przy Twoim budżecie celowałbym w coś około 350–400 ml i koniecznie sprawdził wysokość kubka (i czy ma zwężany rant), bo to zwykle rozwiązuje temat „za mało” bez efektu wiadra. Jaki masz mniej więcej prześwit pod wylewką w ekspresie (w cm)?
A
AdamSugeruje
2026-04-05 15:36
Przy dużym latte 300 ml często wychodzi „na styk” (zwłaszcza jak jest sporo mleka i pianki), a 450 ml daje fajny zapas, tylko sprawdź wysokość kubka, bo pod niskim prześwitem ekspresu większe modele potrafią nie wejść. Masz możliwość zmierzyć, ile cm jest od tacki do wylewki w tym domowym ekspresie?
M
MonikaTip
2026-04-05 21:04
Przy dużym latte 300 ml często wychodzi „na styk”, zwłaszcza jak ktoś lubi więcej mleka, więc 450 ml jest po prostu wygodniejsze, tylko koniecznie sprawdź wysokość kubka (i czy ma wąskie dno) pod prześwit w ekspresie. Jaki masz mniej więcej prześwit od tacki do wylewki w mm?
M
MichalTestuje
2026-04-05 21:27
"Przy dużym latte 300 ml często wychodzi „na styk”, zwłaszcza jak ktoś lubi więcej mleka, więc 450 ml jest po prostu wygodniejsze, tylko koniecznie sprawdź wysok"
Dzięki, o to mi właśnie chodziło — przy 300 ml pewnie byłoby “na styk” przy dużym latte, a 450 ml kusi, tylko boję się, że nie wejdzie pod wylewkę. Zmierzę prześwit, a przy okazji: kubek ma być raczej wysoki i wąski pod ekspres, czy może być szerszy i niższy?