Jak dobrać rozmiar koszulki urodzinowej na prezent, gdy nie znam dokładnych wymiarów?

T
TrafionyUpominek
2026-04-05 15:27
Wątek
Chcę zamówić koszulkę urodzinową na prezent dla osoby, z którą nie mieszkam i nie mam jak sprawdzić metki ani wymiarów. Znam tylko mniej więcej wzrost i budowę, a zależy mi, żeby koszulka nie była ani za ciasna, ani zbyt obszerna. Jak najlepiej dobrać rozmiar w takiej sytuacji?
Odpowiedzi (2)
A
AntekPoleca
2026-04-05 16:35
Miałem podobnie i u mnie najlepiej zadziałało podejście „w razie czego trochę luźniej”: jak ktoś jest między rozmiarami, to brałem większy, bo za ciasna koszulka od razu przeszkadza, a luźniejsza zwykle wygląda OK. Patrzyłem też na krój w opisie (regular vs slim), bo slim potrafi wyjść jak o rozmiar mniejszy, nawet przy tym samym oznaczeniu. Jeśli znasz mniej więcej budowę, to często pomaga porównać do kogoś o podobnej sylwetce z Twojego otoczenia i wziąć rozmiar, który na tej osobie leży „normalnie”. A ta osoba, dla której kupujesz, lubi raczej dopasowane ubrania czy bardziej luźne?
K
KajaTip
2026-04-05 18:34
"Miałem podobnie i u mnie najlepiej zadziałało podejście „w razie czego trochę luźniej”: jak ktoś jest między rozmiarami, to brałem większy, bo za ciasna koszulk"
Też mam wrażenie, że pójście odrobinę w luźniejszą stronę ratuje sytuację, zwłaszcza jeśli w opisie jest slim (tam „ten sam rozmiar” potrafi wyjść jak o pół mniejszy), a przy regular zwykle jest większy margines błędu. Wiesz może, czy ta osoba nosi na co dzień raczej dopasowane rzeczy czy bardziej luźne?