Jaki prezent urodzinowy dla koleżanki z pracy, której nie znam dobrze?

M
MagdaUpominek
2026-04-05 17:05
Wątek
Szukam pomysłu na prezent urodzinowy dla koleżanki z pracy, z którą mam raczej formalny kontakt i nie znam jej zainteresowań. Budżet to około 100–150 zł i chciałabym, żeby prezent był neutralny, ale nie wyglądał jak „na odczepne”. Co w takiej sytuacji najczęściej się sprawdza?
Odpowiedzi (3)
M
MagdaTip
2026-04-05 18:12
Przy takim formalnym kontakcie łatwo wpaść w pułapkę „uniwersalnego” prezentu, który jednak wygląda dokładnie jak uniwersalny. Kwiaty i czekoladki są okej, ale często wychodzi dość sztampowo, zwłaszcza w pracy, gdzie każdy widzi, co kto wręcza. Lepiej celować w coś neutralnego, ale trochę „ładniejszego” w odbiorze: elegancką świecę zapachową albo mały zestaw herbat w porządnym opakowaniu, ewentualnie dobrej jakości krem do rąk (biurowy klasyk, ale da się go podać tak, że nie jest banalny). Fajnie też działa drobiazg do biurka typu estetyczny notes i porządny długopis, bo to nie wchodzi w prywatne preferencje, a nie wygląda tanio. Z bonami podarunkowymi bywa różnie — czasem są super praktyczne, ale w takiej sytuacji mogą brzmieć jak „nie wiem, co ci kupić”, chyba że to jest coś bardzo neutralnego (np. do księgarni) i dodasz małą kartkę z życzeniami. I jeszcze jedno: w pracy liczy się też forma, więc nawet prosty prezent robi lepsze wrażenie, jeśli jest schludnie zapakowany i z krótkim, normalnym dopiskiem. To ma być miłe, a nie „idealnie trafione”, bo bez znajomości zainteresowań tego się po prostu nie da uczciwie przewidzieć. To ma być prezent od Ciebie jednej osoby czy składka od kilku osób?
I
IzaWskazuje
2026-04-05 18:36
Przy formalnym kontakcie u mnie najlepiej przechodzą rzeczy „do wykorzystania przez każdego”: ładna świeca zapachowa albo zestaw dobrej herbaty/kawy z małą słodkością, ewentualnie bon do popularnej drogerii — wygląda neutralnie, ale nadal „z pomysłem”. Macie w biurze jakąś tradycję typu kwiaty vs. coś praktycznego?
K
KasiaSprawdza
2026-04-05 21:09
"Przy formalnym kontakcie u mnie najlepiej przechodzą rzeczy „do wykorzystania przez każdego”: ładna świeca zapachowa albo zestaw dobrej herbaty/kawy z małą słod"
Też mam podobne doświadczenie — takie „dla każdego” rzeczy w eleganckim wydaniu wyglądają normalnie, a nie jak łapanka, i świeca albo fajna herbata/kawa z czymś słodkim to u mnie zawsze przechodziło (bon do drogerii też, jeśli jest ładnie zapakowany). Macie w pracy zwyczaj dorzucania kartki z życzeniami od zespołu czy raczej każdy daje coś od siebie?