Jak wręczyć prezent w pracy, żeby nie było niezręcznie?

M
MinimalnyBudzet
2026-04-05 21:39
Wątek
Mam dylemat, jak wręczać prezenty w pracy tak, żeby nikt nie poczuł się zobowiązany ani pominięty. Czasem robimy zrzutkę na urodziny albo pożegnanie osoby z zespołu, ale nie zawsze wszyscy się dobrze znają i robi się trochę sztywno. Kiedy Waszym zdaniem lepiej wręczyć prezent na osobności, a kiedy przy całym zespole, i czy są sytuacje, gdzie lepiej w ogóle odpuścić? No i co mówicie przy wręczaniu, żeby to brzmiało normalnie, a nie jak oficjalna ceremonia? Chcę też uniknąć presji typu „a czemu ja nie dałem” albo porównywania kwot, więc każda konkretna rada mile widziana.
Odpowiedzi (3)
L
LidiaPoleca
2026-04-06 00:11
U nas najlepiej działa zasada: jeśli to zrzutka zespołowa (urodziny/pożegnanie), to krótko i na luzie przy całym zespole, a jeśli prezent jest „od siebie” albo relacja jest bardziej prywatna, to zdecydowanie na osobności, żeby nie robić presji. Czasem też warto odpuścić, gdy osoba wyraźnie nie lubi bycia w centrum uwagi albo w zespole są napięcia i taki gest tylko je podkręci. Przy wręczaniu zwykle mówię po prostu „to taki drobiazg od nas, dzięki za wspólną pracę” i nie ciągnę tematu, a kilka sensownych formułek i sytuacji jest dobrze opisanych tutaj: Jak wręczyć prezent w pracy, żeby nie było niezręcznie. Macie w pracy jakąś „stałą” kwotę zrzutki, żeby nikt nie czuł się niezręcznie z wysokością wpłaty?
J
JarekPodpowiada
2026-04-06 06:31
U mnie najlepiej działa zasada: jak to jest „teamowe” (zrzutka na urodziny/pożegnanie), to wręczenie krótko przy zespole na koniec spotkania, bez przemów i bez podkreślania kto ile dał, a jak prezent jest od jednej osoby albo relacja jest bardziej prywatna, to lepiej na osobności. Odpuściłbym, jeśli wiesz, że temat jest drażliwy (ktoś nie lubi atencji, jest napięcie w zespole) albo nie ma jasnej zgody na zrzutkę – wtedy kartka z podpisami i „drobiazg od nas, bez żadnych zobowiązań” robi robotę. Przy wręczaniu mówię zwykle coś w stylu: „To mały znak od nas, dzięki za współpracę i wszystkiego dobrego” i tyle, bez ciągnięcia tematu.
L
LidiaRada
2026-04-07 01:26
U mnie najlepiej działa zasada „im bardziej formalnie i im więcej osób dotyczy, tym bardziej zespołowo”: pożegnania i okrągłe urodziny raczej przy wszystkich (ale krótko), a drobniejsze rzeczy albo gdy ktoś nie lubi atencji – na osobności, najlepiej pod koniec dnia. Jak widać, że zrzutka robi się na siłę albo ktoś ma napięty budżet i czuje presję, to serio lepiej odpuścić i zostać przy kartce z podpisami czy wspólnym „dzięki” na czacie. Przy wręczaniu mówię coś w stylu: „To taki mały gest od nas, bez żadnych zobowiązań, po prostu chcieliśmy Ci podziękować / uczcić okazję” i nie ciągnę tematu, żeby nie robić z tego przemowy.