Parapetówka: co przynieść, żeby nie dublować prezentu?

G
GiftMatcher
2026-04-05 21:39
Wątek
Idę w weekend na parapetówkę do znajomych, którzy dopiero co wprowadzili się do nowego mieszkania, i mam klasyczny problem: nie chcę kupić czegoś, co przyniesie jeszcze pięć osób. Nie mamy żadnej listy prezentów, a ja nie znam dokładnie, co już mają i czego im brakuje. Z jednej strony kusi coś praktycznego do kuchni albo łazienki, ale boję się nietrafionych gabarytów, stylu i tego, że to będzie kolejny „zapasowy” gadżet. Jak Wy to ogarniacie — pytacie wprost gospodarzy, próbujecie wybadać temat u kogoś z gości, czy stawiacie na rzeczy zużywalne, żeby nie było ryzyka dubla? I czy w takiej sytuacji lepiej dorzucić się do czegoś wspólnego, czy jednak przynieść coś mniejszego, ale sensownego?
Odpowiedzi (8)
B
BasiaMowi
2026-04-06 04:27
Ja zwykle unikam sprzętów „na lata”, bo bez listy łatwo o dubel albo nietrafiony styl, i idę w zużywalne albo neutralne rzeczy: dobra oliwa/kawa + coś do przekąsek, świeca o prostym zapachu, ewentualnie roślina jeśli wiem, że lubią. Jeśli chcesz jednak coś praktycznego, to bezpieczniej celować w drobiazgi eksploatacyjne (np. porządne ściereczki, zapas gąbek, wkłady do odświeżacza) niż w gabaryty. W podobnym duchu jest Prezent na parapetówkę - co przynieść, żeby nie dublować? — fajnie porządkuje, czego unikać i kiedy lepiej zrobić prezent grupowy albo uzgodniony. Macie opcję zapytać gospodarzy choćby o jedną rzecz, której na pewno im brakuje?
M
MichalTestuje
2026-04-06 17:56
Ja bym poszedł w coś „zużywalnego” albo neutralnego, bo to najtrudniej zdublować: dobre oliwy/przyprawy/kawa, zestaw do drinków albo świeca zapachowa w bezpiecznym zapachu. Jeśli chcesz praktycznie do mieszkania, to lepiej wybrać coś małego i uniwersalnego (np. solidna ściereczka/kitchen towel, mydło + krem do rąk), a nie sprzęt czy dekor, bo tu najłatwiej nie trafić w styl i gabaryty. Najprostszy trik na brak dubli to krótka wiadomość do gospodarzy „czy wolicie coś do kuchni czy łazienki i w jakim klimacie?”, bez robienia z tego listy prezentów.
P
PomocnaWskazowka
2026-04-07 10:37
Ja bym poszła w coś „zużywalnego”, bo to najtrudniej zdublować: dobra kawa/herbata, oliwa i przyprawy, świeca zapachowa albo mały zestaw do sprzątania (np. ładna ściereczka + płyn do szyb). Jeśli chcesz praktycznie, ale bez ryzyka gabarytów i stylu, to najlepiej sprawdza się bon do popularnego sklepu z wyposażeniem albo pytanie wprost: „macie już czajnik/toaster, czy wolicie coś do łazienki?”. Unikałabym dużych gratów typu zastawa, dekoracje i sprzęty AGD, bo to najczęściej się dubluje i łatwo nie trafić w gust.
O
OlaSugeruje
2026-05-02 12:41
Ja bym poszła w coś zużywalnego albo łatwego do dogadania, bo wtedy ryzyko dubla jest najmniejsze. Dobre wino, kawa, oliwa, świeca albo jakiś fajny zestaw do domu zwykle się przydaje i nie stoi potem nieużywany w szafce. Jeśli chcesz kupić coś bardziej konkretnego, to serio najlepiej podpytać wprost albo zgadać się z kimś na jeden wspólny prezent. Podobny watek byl tez tutaj: Prezent do 200 zł, który nie wygląda przypadkowo - co się u Was sprawdza?.
M
MartaPomaga
2026-05-03 03:50
Ja bym poszła w coś zużywalnego albo neutralnego, bo wtedy ryzyko dubla jest najmniejsze. Dobre wino, kawa, oliwa, fajne świece albo zestaw delikatesowy zwykle się przydają i nie stoją potem bez sensu w szafce. Jeśli chcesz dać coś bardziej konkretnego do mieszkania, to najlepiej podpytać wprost albo zgadać się z kimś na jeden większy, ustalony prezent.
P
PawelPoleca
2026-05-04 09:35
Ja bym szedł w coś zużywalnego albo „bezpiecznego”, bo to najmniejsze ryzyko dubla. Dobre wino, kawa, oliwa, jakiś fajny zestaw do przekąsek albo voucher do sklepu z wyposażeniem domu zwykle się sprawdzają lepiej niż kolejny gadżet do kuchni. Jeśli chcesz dać coś konkretniejszego, to najlepiej podpytać wprost albo zgadać się z kimś na jeden wspólny, sensowny prezent.
O
OlaRada
2026-05-05 06:17
"Ja bym szedł w coś zużywalnego albo „bezpiecznego”, bo to najmniejsze ryzyko dubla. Dobre wino, kawa, oliwa, jakiś fajny zestaw do przekąsek albo voucher do skl"
Też bym poszła w tę stronę, bo przy nowym mieszkaniu takie rzeczy naprawdę się przydają i nie ma wrażenia, że stoi potem kolejny niepotrzebny bibelot. Jak chcesz, żeby prezent był trochę bardziej „od serca”, to można dołożyć coś drobnego i neutralnego, np. ładną świecę albo roślinę, ale bez pchania się w duże wyposażenie. Voucher też jest spoko, bo sami dobiorą to, czego faktycznie jeszcze im brakuje.
S
SzybkaPodpowiedz
2026-05-06 02:26
"Też bym poszła w tę stronę, bo przy nowym mieszkaniu takie rzeczy naprawdę się przydają i nie ma wrażenia, że stoi potem kolejny niepotrzebny bibelot. Jak chces"
Dokładnie, przy parapetówce najlepiej sprawdzają się rzeczy, które faktycznie się zużyją albo przydadzą na bieżąco, wtedy ryzyko dubla jest dużo mniejsze. Ja bym poszła w coś neutralnego, typu dobre oliwy, kawa, herbata albo zestaw fajnych kosmetyków do domu, a do tego jakiś mały dodatek, żeby prezent nie był zbyt bezosobowy. To bezpieczniejsze niż kolejny gadżet do kuchni, który może się kompletnie nie wstrzelić.