Parapetówka: co przynieść, żeby nie dublować prezentu?

G
GiftMatcher
2026-04-05 21:39
Wątek
Idę w weekend na parapetówkę do znajomych, którzy dopiero co wprowadzili się do nowego mieszkania, i mam klasyczny problem: nie chcę kupić czegoś, co przyniesie jeszcze pięć osób. Nie mamy żadnej listy prezentów, a ja nie znam dokładnie, co już mają i czego im brakuje. Z jednej strony kusi coś praktycznego do kuchni albo łazienki, ale boję się nietrafionych gabarytów, stylu i tego, że to będzie kolejny „zapasowy” gadżet. Jak Wy to ogarniacie — pytacie wprost gospodarzy, próbujecie wybadać temat u kogoś z gości, czy stawiacie na rzeczy zużywalne, żeby nie było ryzyka dubla? I czy w takiej sytuacji lepiej dorzucić się do czegoś wspólnego, czy jednak przynieść coś mniejszego, ale sensownego?
Odpowiedzi (2)
B
BasiaMowi
2026-04-06 04:27
Ja zwykle unikam sprzętów „na lata”, bo bez listy łatwo o dubel albo nietrafiony styl, i idę w zużywalne albo neutralne rzeczy: dobra oliwa/kawa + coś do przekąsek, świeca o prostym zapachu, ewentualnie roślina jeśli wiem, że lubią. Jeśli chcesz jednak coś praktycznego, to bezpieczniej celować w drobiazgi eksploatacyjne (np. porządne ściereczki, zapas gąbek, wkłady do odświeżacza) niż w gabaryty. W podobnym duchu jest Prezent na parapetówkę - co przynieść, żeby nie dublować? — fajnie porządkuje, czego unikać i kiedy lepiej zrobić prezent grupowy albo uzgodniony. Macie opcję zapytać gospodarzy choćby o jedną rzecz, której na pewno im brakuje?
M
MichalTestuje
2026-04-06 17:56
Ja bym poszedł w coś „zużywalnego” albo neutralnego, bo to najtrudniej zdublować: dobre oliwy/przyprawy/kawa, zestaw do drinków albo świeca zapachowa w bezpiecznym zapachu. Jeśli chcesz praktycznie do mieszkania, to lepiej wybrać coś małego i uniwersalnego (np. solidna ściereczka/kitchen towel, mydło + krem do rąk), a nie sprzęt czy dekor, bo tu najłatwiej nie trafić w styl i gabaryty. Najprostszy trik na brak dubli to krótka wiadomość do gospodarzy „czy wolicie coś do kuchni czy łazienki i w jakim klimacie?”, bez robienia z tego listy prezentów.