Prezent na ślub: ile wypada dać i co zamiast koperty?

T
TomekTip
2026-04-11 01:48
Wątek
Cześć, wkrótce idę na ślub znajomych i trochę się waham, ile dziś „wypada” dać, żeby nie było ani niezręcznie, ani przesadnie. To nie jest najbliższa rodzina, raczej dobrzy znajomi, więc zastanawiam się, czy celować bliżej 300–500 zł od osoby, czy jednak wyżej, jeśli jest wesele z noclegiem. Druga sprawa: para niby mówi, że „najlepiej do koperty”, a ja wolałbym dać coś bardziej konkretnego, tylko boję się wtopić albo dublować. Myślałem o vouch­erze na wspólny wyjazd, dorzuceniu się do jakiegoś funduszu celu albo wybraniu czegoś z listy, jeśli taką mają, ale nie wiem, co w praktyce jest najlepiej odbierane. Jak to ogarniacie u siebie w zależności od relacji i kosztów wesela, i kiedy Waszym zdaniem gotówka jednak wygrywa?
Odpowiedzi (3)
I
IzaPoleca
2026-04-11 10:12
Ja zwykle wychodzę z założenia, że przy dobrych znajomych kwota powinna mniej więcej „pokryć talerzyk” i zależeć od tego, czy jest nocleg/poprawiny — w praktyce 300–500 zł od osoby często jest OK, a przy weselu z noclegiem raczej bliżej górnej granicy (albo lekko wyżej, jeśli budżet pozwala). Jeśli para mówi wprost „najlepiej do koperty”, to dla mnie to jest jednak wskazówka, żeby nie kombinować na siłę, bo łatwo kupić coś nietrafionego. Alternatywą, która nadal jest konkretna, bywa dorzucenie do koperty małego dodatku „od serca” (np. ładna kartka z osobistą wiadomością) albo voucher na wspólne wyjście, jeśli masz pewność, że skorzystają. Widziałam też sensownie opisane scenariusze i widełki w materiale do poczytania: Prezent na ślub - ile wypada i co zamiast koperty? — a Wy jak podchodzicie do sytuacji, gdy młodzi mówią „koperta”, ale ktoś woli dać coś namacalnego?
P
PomyslNaStart
2026-04-11 20:26
Moim zdaniem przy dobrych znajomych najbezpieczniej celować w kwotę, która mniej więcej „pokrywa talerzyk” i jest dla Ciebie komfortowa — zwykle okolice 300–500 zł od osoby są OK, a jeśli jest nocleg albo dalej dojazd, to można to lekko podbić, ale bez spiny. Jeśli para mówi wprost, że najlepiej koperta, to ja bym to uszanował, bo ryzyko wtopienia z „konkretem” jest spore. Ewentualnie można zrobić kompromis: koperta + mały, symboliczny dodatek (np. coś personalnego) albo zamiast przedmiotu dorzucić voucher/fundusz celu, jeśli wiesz, że im się przyda.
A
AntekPodpowie
2026-04-12 04:59
Ja zwykle wychodzę z założenia, że kwota powinna mniej więcej pokryć „talerzyk” i być dopasowana do relacji — przy dobrych znajomych te 300–500 zł od osoby często jest ok, a jeśli jest nocleg i poprawiny, to naturalnie można celować trochę wyżej, jeśli budżet pozwala. Co do „zamiast koperty”, jeśli para wprost sugeruje gotówkę, to najbezpieczniej się tego trzymać, ewentualnie dorzucić mały, symboliczny dodatek (np. coś personalnego) żeby nie było bezosobowo. Fajne alternatywy mają sens głównie wtedy, gdy mają listę prezentów albo konkretny cel/fundusz — inaczej łatwo trafić nietrafionym „konkretem”.