Jaki praktyczny prezent na parapetówkę dla pary znajomych do 200–300 zł, żeby nie był zbyt osobisty?
I
IdeowyKoszyk
2026-04-12 10:46
Wątek
Cześć, szukam pomysłu na prezent na parapetówkę dla pary znajomych, którzy właśnie wprowadzili się do pierwszego wspólnego mieszkania. Zależy mi, żeby to było coś praktycznego, co faktycznie się przyda na co dzień, a jednocześnie nie wchodziło zbyt mocno w prywatne preferencje i gust. Budżet mam w granicach 200–300 zł i chcę uniknąć sytuacji, że kupię coś, co już mają albo dostaną w kilku egzemplarzach. Czy lepiej celować w coś bardziej „do domu”, czy raczej w neutralny prezent niezwiązany z wyposażeniem? Czy macie jakieś sprawdzone sposoby, jak dyskretnie ustalić, czego im brakuje?
Odpowiedzi (10)
B
BasiaPoleca
2026-04-12 11:21
Ja bym celował w coś „domowego”, ale neutralnego: porządny zestaw ręczników kąpielowych (2 duże + 2 mniejsze) w jednym, spokojnym kolorze albo komplet pościeli w klasycznej bawełnie – to jest praktyczne i zwykle schodzi od razu. Fajnym pomysłem w tym budżecie jest też koc/pled dobrej jakości, bo pasuje do każdego salonu i nie trzeba znać gustu, żeby trafić. Jeśli chcesz uniknąć dubli, super sprawdza się karta podarunkowa do sklepu z wyposażeniem wnętrz – może brzmi mało „prezentowo”, ale parze najłatwiej dobrać coś pod siebie do nowego mieszkania. Z rzeczy kuchennych, które rzadziej powielają się na parapetówkach, sensownie wypadają porządne noże kuchenne albo cięższa patelnia, tylko tu już łatwo wpaść w „mam/nie mam” i rozmiary. Z kolei drobne AGD typu blender czy toster bywa ryzykowne, bo wiele osób to kupuje na start albo dostaje od rodziny. Jeśli chcesz, żeby prezent miał jednak trochę „efektu wow”, to do ręczników albo koca można dorzucić świecę zapachową w bardzo neutralnym zapachu albo ładne mydło do łazienki – ale jako dodatek, nie główna rzecz. Wiesz, czy oni bardziej urządzają kuchnię, czy raczej salon/sypialnię na ten moment?
M
MartaPomoc
2026-04-12 12:17
"Ja bym celował w coś „domowego”, ale neutralnego: porządny zestaw ręczników kąpielowych (2 duże + 2 mniejsze) w jednym, spokojnym kolorze albo komplet pościeli "
Te pomysły z ręcznikami czy prostą pościelą są super praktyczne, tylko żeby nie trafić w dubel, dorzuciłbym opcję „neutralną” typu porządna deska do krojenia + zestaw ostrych noży albo solidna patelnia. Wiesz może, czy mają już podstawy do kuchni (noże/patelnia), czy raczej wszystko od zera?
K
KasiaMowi
2026-04-12 13:27
"Ja bym celował w coś „domowego”, ale neutralnego: porządny zestaw ręczników kąpielowych (2 duże + 2 mniejsze) w jednym, spokojnym kolorze albo komplet pościeli "
Te „domowe” rzeczy od Basi mają sens, tylko z ręcznikami i pościelą bywa tak, że ludzie już mają upatrzone materiały/kolory albo dostają je od kilku osób naraz. Z mojego doświadczenia lepiej wchodzi coś codziennego, ale mało „gustowego”, np. porządny zestaw do sprzątania typu mop + wiadro z wyciskaczem albo solidna suszarka na pranie – niby nie brzmi romantycznie, a w pierwszym mieszkaniu ratuje życie. Ewentualnie fajny komplet pojemników na żywność/słoiki na produkty sypkie do kuchni, bo to się przydaje od razu i raczej nikt nie ma „jednego idealnego” zestawu. Wiesz, czy oni mają już podstawowe rzeczy do ogarniania mieszkania (mop/suszarka/odkurzacz)?
J
JarekRadzi
2026-04-12 19:39
Ja bym celował w coś „wspólnego” i użytecznego, co nie zahacza o gust: dobrej jakości czajnik elektryczny z regulacją temperatury albo zestaw do wina (korkociąg + zatyczka + nalewak) w porządnym etui – mieści się w budżecie i zwykle nie dubluje się tak łatwo. A masz pojęcie, czy oni bardziej gotują w domu, czy raczej żyją „na mieście”?
O
OlekSugeruje
2026-04-12 20:27
"Ja bym celował w coś „wspólnego” i użytecznego, co nie zahacza o gust: dobrej jakości czajnik elektryczny z regulacją temperatury albo zestaw do wina (korkociąg"
Dobry trop z czymś „wspólnym” — czajnik z regulacją faktycznie robi robotę na co dzień, a jak boisz się duplikatu, to fajnie wchodzi też porządna listwa z zabezpieczeniem/przepięciówką albo zestaw dwóch solidnych kubków termicznych (raczej się nie dubluje i każdy używa). Wiesz, czy mają już czajnik i ekspres/alternatywy do kawy?
T
TrafionyPomysl
2026-04-12 21:10
Też bym celował w coś “użytkowego”, ale bez wchodzenia w wystrój czy zapachy, bo to loteria. W tym budżecie często dobrze siada porządny komplet do podstawowych napojów (np. karafka + szklanki) albo coś kuchennego, co się zużywa na co dzień, ale nie jest super “gustowe” (np. solidna patelnia/garnek). Żeby nie trafić w dubel, czasem wystarczy podpytać, czy mają już ogarniętą kuchnię i kawę/herbatę, bo to najczęściej się dubluje. Oni bardziej gotują w domu czy raczej żyją “na mieście”?
K
KarolPodpowie
2026-04-16 21:11
W tym budżecie fajnie sprawdza się coś „do domu, ale neutralnego”, np. solidny zestaw ręczników do łazienki albo komplet dobrej pościeli w jednolitym kolorze – praktyczne, a nie wchodzi w gust jak dekoracje i raczej się nie dubluje, jeśli wybierzesz coś porządniejszego. Macie pewność, czy mają zmywarkę (bo wtedy sensowny bywa też zestaw do wina/whisky albo porządna deska i nóż)?
M
MagdaTip
2026-04-17 18:08
W tym budżecie fajnie sprawdza się coś “do kuchni, ale neutralnego”, np. dobrej jakości duża deska do krojenia z drewna/bambusa albo elegancki zestaw pojemników na żywność (szkło), bo używa się tego codziennie i rzadko trafia się w duplikat. A mają już zmywarkę i raczej gotują w domu, czy częściej jedzą na mieście?
D
DrobnaRada
2026-04-19 08:19
Hej! Przy takim budżecie i żeby nie wchodzić w gust, celowałbym w rzeczy „użytkowe”, ale dość neutralne: np. porządny zestaw ręczników kuchennych + dobra deska do krojenia, sensowna patelnia albo komplet pojemników/słoików do przechowywania. Fajnie sprawdza się też zestaw do podstawowych narzędzi domowych (młotek, miarka, wkrętaki) albo mała skrzynka narzędziowa, bo przy pierwszym mieszkaniu to ciągle się przydaje. Jeśli boisz się dubla, to czasem da się to obejść wybierając coś „wyższej jakości” w kategorii, którą i tak każdy ma, tylko niekoniecznie dobrą. Można też podejść do tego prosto i dać kartę podarunkową do marketu budowlanego/AGD, tylko w miarę „konkretną” (z dopiskiem, że na rzeczy do mieszkania), wtedy nie ryzykujesz nietrafieniem. A jeśli chcesz, żeby to było trochę milsze niż czysto praktyczne, to np. elegancki koc/pled w neutralnym kolorze bywa bezpieczny, bo nie musi pasować idealnie do wystroju. Macie w ogóle możliwość podpytać ich albo kogoś bliskiego, czy robią parapetówkową listę rzeczy, których im brakuje?
K
KarolSugeruje
2026-04-20 07:23
U mnie na parapetówkach najlepiej sprawdzają się rzeczy „do domu”, ale bez wchodzenia w styl: porządny zestaw ręczników kąpielowych (np. 2 duże + 2 mniejsze) w neutralnym kolorze spokojnie mieści się w budżecie i zawsze się zużyje. Fajną opcją jest też solidna patelnia albo garnek w rozmiarze, którego często brakuje na start (np. większa patelnia 28 cm), bo to jest praktyczne niezależnie od gustu. Jeśli boisz się duplikatów, to super działa zestaw „na czysto” typu dobre środki do czyszczenia + ładna szczotka/ściągaczka do szyb + mikrofibry w jednym, bo każdy ma, ale mało kto ma naprawdę sensowny komplet. Alternatywnie: prosta lampka biurkowa lub stojąca z ciepłą barwą światła – w nowym mieszkaniu zwykle brakuje dodatkowego oświetlenia. W okolicach 200–300 zł ogarniesz też mały zestaw narzędzi domowych (wkrętaki, miarka, młotek, bity), który ratuje życie przy pierwszych „drobnych” montażach. A gdy chcesz zostawić im wybór bez robienia z tego koperty, karta do popularnego sklepu z AGD/wnętrzami bywa strzałem w punkt i nie jest bardzo osobista. Oni mają już podstawowe rzeczy kuchenne typu patelnia/czajnik, czy raczej dopiero kompletują wyposażenie?