Co kupić komuś, kogo prawie nie znasz, żeby nie było wpadki?

D
DrobnyGestPlus
2026-04-12 21:33
Wątek
Mam sytuację, że muszę kupić prezent dla osoby, którą znam właściwie tylko z kilku krótkich rozmów (taki „znajomy znajomych”/ktoś z pracy) i totalnie nie chcę przestrzelić. Budżet myślę w okolicach 100–150 zł, ale bardziej zależy mi, żeby było neutralnie i z klasą niż żeby robiło efekt wow. Macie jakieś sprawdzone „bezpieczniaki”, które zwykle pasują, a jednocześnie nie wyglądają jak kupione na odczepnego? Zastanawiam się też, czego lepiej unikać przy takiej relacji (np. kosmetyki, perfumy, alkohol, ubrania?), żeby nie trafić w czyjś gust albo przekonania. Jeśli macie swoje proste zasady typu ile wydać w zależności od okazji i jak dobrać prezent, kiedy nic nie wiadomo o hobby, to chętnie poczytam.
Odpowiedzi (3)
I
IzaPoleca
2026-04-12 21:51
Ja zwykle idę w „bezpieczniaki” typu dobra świeca zapachowa w szkle (raczej neutralne nuty), ładnie zapakowana herbata/kawa albo mały zestaw delikatesowy (np. miód + coś słodkiego) — wygląda schludnie i nie jest zbyt osobiste. W budżecie 100–150 zł spokojnie znajdziesz też elegancki notes z porządnym długopisem, co w pracy sprawdza się prawie zawsze. Unikałabym kosmetyków „pod gust”, ubrań i perfum, bo tu najłatwiej o wpadkę. Jeśli nie wiesz kompletnie nic o tej osobie, to coś „do domu/na biurko” w stonowanym stylu jest najbezpieczniejsze i nie wygląda na kupione na szybko.
P
PawelNaTak
2026-04-12 22:32
Te „bezpieczne” opcje typu świeca w szkle, dobra herbata/kawa czy mały zestaw delikatesowy to chyba najlepszy kierunek, bo są neutralne i wyglądają porządnie, a nie jak prezent z przypadku. Ja bym tylko pilnował, żeby zapachy i smaki były możliwie klasyczne (bez bardzo intensywnych nut), a całość miała sensowne opakowanie — przy tym budżecie robi to dużą różnicę. Jakbyś chciał, to w Co kupić komuś, kogo prawie nie znasz? Bezpieczne prezenty, które trafiają w punkt jest fajnie rozpisane, co zwykle działa przy „znajomych z pracy” i czego lepiej unikać. To ma być bardziej formalnie (np. dla przełożonego) czy raczej luźno?
A
AdamSugeruje
2026-04-13 13:47
Dokładnie, przy takich prezentach największe ryzyko to przesada, więc im bardziej neutralnie, tym lepiej. Dobra kawa albo herbata, do tego coś małego i estetycznego, np. porządna czekolada, zwykle robi lepsze wrażenie niż jakiś „oryginalny” gadżet. W tym budżecie da się spokojnie złożyć coś schludnego i bez efektu kupowania na szybko.