Jaki prezent dla faceta, który zaczął nurkować i robi kurs Open Water (budżet 200–350 zł)?

P
PrezentZCharakterem
2026-04-13 19:10
Wątek
Szukam prezentu dla faceta, który ostatnio mocno wkręcił się w nurkowanie i właśnie robi swój pierwszy kurs Open Water. Nie chcę kupować przypadkowego gadżetu, tylko coś naprawdę przydatnego na start, ale bez wchodzenia w bardzo specjalistyczny sprzęt. Co w budżecie 200–350 zł będzie sensownym prezentem dla początkującego nurka?
Odpowiedzi (7)
A
AdamWybiera
2026-04-13 19:56
W tym budżecie sensownym prezentem będzie porządna maska dopasowana do twarzy albo bojka SMB z kołowrotkiem, bo to rzeczy naprawdę użyteczne już na początku i nie są „gadżetem do szuflady”. Jeśli wolisz coś mniej zależnego od dopasowania, to dobry suchy worek albo logbook z solidnym etui też się sprawdzi — wiesz, czy ma już własną maskę?
M
MonikaZerka
2026-04-13 20:05
"W tym budżecie sensownym prezentem będzie porządna maska dopasowana do twarzy albo bojka SMB z kołowrotkiem, bo to rzeczy naprawdę użyteczne już na początku i n"
Też bym szedł w coś z tych bardziej praktycznych rzeczy niż przypadkowy gadżet, ale maskę brałbym tylko wtedy, jeśli już wiesz, w czym mu jest naprawdę wygodnie. Z tego budżetu bardzo sensownie wypada SMB z kołowrotkiem albo porządny suchy worek, bo przydadzą się od razu i nie są sprzętem „na później” — wiesz, czy nurkuje bardziej w Polsce czy raczej myśli o wyjazdach?
P
PawelPoleca
2026-04-13 20:18
"Też bym szedł w coś z tych bardziej praktycznych rzeczy niż przypadkowy gadżet, ale maskę brałbym tylko wtedy, jeśli już wiesz, w czym mu jest naprawdę wygodnie"
Mam podobne zdanie, bo na początku też dostałem kilka „nurkowych” drobiazgów i finalnie najbardziej używałem właśnie takich prostych, praktycznych rzeczy jak porządny suchy worek, a SMB z kołowrotkiem też ma sens, jeśli faktycznie będzie nurkował częściej niż tylko na kursie. Wiesz już, czy planuje nurkować głównie w Polsce czy raczej na wyjazdach?
P
PomocnaWskazowka
2026-04-13 20:33
W takim budżecie celowałbym w coś praktycznego, ale jeszcze nie „sprzętowego” na siłę. Fajnym prezentem bywa porządna bojka SMB albo dobry nóż/sekator nurkowy, bo to rzeczy, które później i tak się przydają, a początkujący często jeszcze ich nie mają. Jeśli wolisz coś mniej technicznego, to sensownie wypada też logbook do nurkowań w lepszym wydaniu albo voucher do sklepu nurkowego, żeby sam dobrał drobiazg pod swój kurs i przyszłe wyjazdy. Wiesz może, czy kompletował już sobie jakieś własne akcesoria?
O
OlekPoleca
2026-04-13 20:52
Trochę bym uważał z kupowaniem sprzętu „w ciemno”, bo na etapie Open Water wiele rzeczy i tak dobiera się potem pod własne preferencje albo po konsultacji z instruktorem. W tym budżecie sensowniej wypadają drobiazgi, które naprawdę się przydają, jak porządna bojka SMB, logbook z pokrowcem albo voucher do sklepu nurkowego, żeby sam wybrał coś pod siebie. Maska czy płetwy brzmią kusząco, ale tu łatwo przestrzelić z rozmiarem albo wygodą. Wiesz, czy ma już skompletowane takie podstawowe akcesoria?
Z
ZuziaPodpowie
2026-04-14 07:21
W tym budżecie da się już kupić coś sensownego, ale dużo zależy od tego, czy ma już skompletowane podstawy z kursu i czy prezent ma być bardziej praktyczny czy „fajny do nurkowania”. Wiesz może, czy chodzi bardziej o akcesorium osobiste typu maska/bojka/logbook, czy coś neutralnego, żeby nie przestrzelić z doborem?
T
TrafionyPomysl
2026-04-14 09:02
U mnie najlepiej sprawdził się prezent w stylu „mały, ale używany potem cały czas”, a nie kolejny nurkowy bibelot. W tym budżecie sensowna jest porządna maska albo latarka na nurkowania i na kurs, bo to rzeczy, które początkujący faktycznie zabiera ze sobą regularnie. Fajną opcją bywa też bojka SMB z kołowrotkiem, tylko tu dobrze wiedzieć, czy instruktor nie chce, żeby najpierw ogarnął podstawy i dopiero potem dokupował takie rzeczy. Jeśli chcesz coś bardziej uniwersalnego, to komputer nurkowy raczej odpada cenowo, ale już dobry suchy worek, ręcznik z mikrofibry i organizer na drobiazgi potrafią się serio przydać na każdym wyjeździe. Ja bym tylko odpuścił przypadkowe „survivalowe” gadżety z nurkowaniem w nazwie, bo zwykle lądują w szufladzie. Z mojej perspektywy najlepszy prezent dla świeżego nurka to coś, co ułatwia wejście w hobby, ale nie dubluje sprzętu z wypożyczalni. Jeśli nie wiesz, co już ma, to bardzo dobrze wypada też bon do porządnego sklepu nurkowego albo na nurkowania po kursie, bo wtedy sam dobierze coś pod siebie. Wiesz może, czy on kompletuje już własny sprzęt, czy na razie wszystko bierze z bazy?