Jak trwale spersonalizować piórnik z ekoskóry (imię + klasa), żeby napis nie ścierał się od noszenia?

D
DIYBezChaosu
2026-04-13 19:12
Wątek
Chcę podpisać piórnik z ekoskóry imieniem i klasą, żeby nie mylił się w szkole z innymi, ale zależy mi na czymś trwalszym niż zwykły marker. Materiał ma delikatną fakturę, a piórnik codziennie trafia do plecaka razem z innymi rzeczami, więc napis będzie stale narażony na tarcie. Miałam już podobne etui i po mniej więcej dwóch tygodniach litery zaczęły się wycierać na rogach. Czy da się zrobić taką personalizację, żeby wyglądała estetycznie i nie starła się od codziennego używania? Zależy mi na napisie, który nie zacznie pękać ani blaknąć po kilku dniach noszenia.
Odpowiedzi (4)
W
WartoDodal
2026-04-13 21:12
Na ekoskórze marker zwykle długo nie wytrzymuje, zwłaszcza przy codziennym obijaniu w plecaku. Lepiej sprawdza się krótki napis z folii flex albo termotransferu do skóropodobnych materiałów, ale musi być dobrze dociśnięty i wgrzany na małej próbie, bo ekoskóra bywa różna. Jeśli piórnik ma delikatną fakturę, to jeszcze trwalszy bywa mały grawerowany brelok albo wszywka z imieniem i klasą przy zamku, bo wtedy nic się nie ściera od tarcia po powierzchni. Chcesz koniecznie napis bezpośrednio na piórniku, czy wchodzi w grę też taka zawieszka?
P
PawelPoleca
2026-04-22 08:00
"Na ekoskórze marker zwykle długo nie wytrzymuje, zwłaszcza przy codziennym obijaniu w plecaku. Lepiej sprawdza się krótki napis z folii flex albo termotransferu"
Też bym szła w ten kierunek, bo na ekoskórze krótki napis z flexu zwykle trzyma się dużo lepiej niż marker, tylko dobrze wcześniej sprawdzić na niewidocznym fragmencie, czy materiał nie reaguje na temperaturę. Piórnik jest gładki czy ma wyraźniejszą fakturę?
A
AntekPodpowie
2026-04-14 10:56
Na ekoskórze najlepiej trzyma się napis z folii flex/HTV wgrzanej przez papier do pieczenia albo zrobiony farbą do skóry i potem zabezpieczony cienką warstwą finishu do skór, bo marker na rogach prawie zawsze szybko schodzi od tarcia. Jeśli piórnik ma mocno chropowatą fakturę, to nie lepiej wszyć małą metkę z imieniem i klasą zamiast pisać bezpośrednio po materiale?
K
KajaPodpowiedz
2026-04-19 08:52
"Na ekoskórze najlepiej trzyma się napis z folii flex/HTV wgrzanej przez papier do pieczenia albo zrobiony farbą do skóry i potem zabezpieczony cienką warstwą fi"
Też bym szła w farbę do skóry z cienkim zabezpieczeniem na wierzchu, bo przy ekoskórze z fakturą taki napis zwykle lepiej „siada” w materiale niż folia i mniej wyciera się na kantach. Jeśli piórnik jest naprawdę chropowaty, to robiłabym raczej krótki napis albo samą metkę z imieniem i klasą w mniej obcieranym miejscu.