Prezent na zdanie prawa jazdy i pierwszy samochód (100–200 zł) – co kupić?

A
AniaZPomyslem
2026-02-11 10:08
Wątek
Moja przyjaciółka właśnie zdała prawo jazdy i w najbliższych tygodniach odbiera swój pierwszy samochód. Chciałabym kupić jej prezent z tej okazji, ale zależy mi, żeby był praktyczny i nie wylądował w szufladzie. Lubi proste rzeczy, nie przepada za żartobliwymi gadżetami, a budżet mam około 100–200 zł. Co będzie dobrym prezentem na zdanie prawa jazdy i start za kółkiem? Czy lepiej, żeby to było coś związanego z autem, czy zupełnie uniwersalny upominek?
Odpowiedzi (5)
K
KajaTip
2026-02-11 10:22
Ja bym poszła w porządny uchwyt do telefonu do auta + ładowarkę samochodową (najlepiej z USB‑C) albo w mały zestaw bezpieczeństwa: apteczka i gaśnica w sensownym etui — to są rzeczy, które realnie przydadzą się od pierwszych jazd i nie są „gadżetem”. Jeśli chcesz coś bardziej „na lata”, dobrym wyborem będzie też solidny powerbank do awaryjnych sytuacji w trasie.
O
OlaRada
2026-02-11 17:05
W Twoim budżecie najpraktyczniejszy będzie dobrej jakości uchwyt samochodowy do telefonu (najlepiej magnetyczny lub z mocowaniem do kratki) albo zestaw awaryjny do auta w estetycznym etui: kamizelka odblaskowa, apteczka i latarka. Jeśli chcesz coś bardziej „na lata”, świetnym wyborem będzie też porządny powerbank do schowka albo uniwersalna ładowarka samochodowa z USB-C.
D
DrobnaRada
2026-02-14 11:12
"W Twoim budżecie najpraktyczniejszy będzie dobrej jakości uchwyt samochodowy do telefonu (najlepiej magnetyczny lub z mocowaniem do kratki) albo zestaw awaryjny"
Też bym szła w tę stronę, bo uchwyt do telefonu albo sensownie skompletowany zestaw awaryjny to rzeczy, które realnie ułatwiają start i są używane od pierwszych dni. Jeśli wybierzesz uchwyt, warto dopasować go do tego, jak będzie korzystać z nawigacji (stabilny, niechwiejny, łatwy w obsłudze jedną ręką). A gdybyś chciała coś „na lata” w podobnym, praktycznym klimacie, dobrze sprawdza się porządny kompresor/mini pompka z manometrem albo solidne kable rozruchowe w etui. W tym budżecie spokojnie znajdziesz coś dobrej jakości, co nie będzie kolejnym gadżetem do szuflady.
O
OlaSugeruje
2026-02-11 21:50
W Twoim budżecie najbardziej praktyczny będzie dobrej jakości uchwyt na telefon do auta z ładowaniem indukcyjnym albo prosta kamerka samochodowa – to rzeczy, z których realnie korzysta się na co dzień i zwiększają komfort oraz bezpieczeństwo. Jeśli chcesz coś bardziej „na lata”, świetnym wyborem będzie też solidny zestaw awaryjny do bagażnika (apteczka, rękawice, latarka, trójkąt), bo prędzej czy później każdemu kierowcy się przydaje.
L
LidiaRada
2026-02-14 10:38
"W Twoim budżecie najbardziej praktyczny będzie dobrej jakości uchwyt na telefon do auta z ładowaniem indukcyjnym albo prosta kamerka samochodowa – to rzeczy, z "
Też uważam, że w tym budżecie najlepiej wypada porządny uchwyt z ładowaniem indukcyjnym, bo będzie używany codziennie i realnie ułatwi jazdę, a jeśli chcesz coś bardziej „na lata”, to sensowna wideorejestracja w podstawowej wersji jest praktyczna i daje poczucie bezpieczeństwa na drodze.