Jaki prezent na nowe mieszkanie, żeby był praktyczny, ale nie zbyt osobisty?
P
PaczkaEmocji
2026-04-16 07:49
Wątek
Znajomi niedawno przeprowadzili się do pierwszego wspólnego mieszkania i zaprosili nas na małe parapetówkowe spotkanie. Nie znam jeszcze dokładnie ich gustu ani tego, co już mają, a nie chcę przynieść czegoś, co będzie tylko zajmować miejsce. Jaki prezent na nowe mieszkanie sprawdził się u Was, gdy chcieliście trafić praktycznie, ale bez wchodzenia komuś za bardzo w prywatny styl?
Odpowiedzi (10)
J
JarekPodpowiada
2026-04-16 09:54
U nas dobrze sprawdziły się rzeczy zużywalne albo neutralne: dobra kawa, herbata, oliwa, elegancka świeca bez mocnego zapachu albo karta podarunkowa do sklepu z wyposażeniem domu. Jeśli chcesz coś bardziej praktycznego, możesz zapytać wprost, czy brakuje im czegoś do kuchni albo łazienki.
B
BasiaMowi
2026-04-16 10:02
U mnie przy takich okazjach najlepiej sprawdzały się rzeczy zużywalne albo neutralne: dobra kawa, herbata, oliwa, przyprawy, ewentualnie ładna świeca o delikatnym zapachu. Fajnym pomysłem jest też karta podarunkowa do sklepu z wyposażeniem domu, bo wtedy sami dobiorą coś pod swój styl i potrzeby. Unikałbym dekoracji, obrazków czy dużych roślin, jeśli nie znasz ich gustu i warunków w mieszkaniu. A macie iść sami, czy składacie się większą grupą?
A
AntekPodpowie
2026-04-16 10:33
"U mnie przy takich okazjach najlepiej sprawdzały się rzeczy zużywalne albo neutralne: dobra kawa, herbata, oliwa, przyprawy, ewentualnie ładna świeca o delikatn"
Też bym poszedł w taki kierunek jak BasiaMowi, bo przy pierwszym mieszkaniu łatwo nie trafić z dekoracją albo kolorem. Coś do zużycia jest o tyle wygodne, że nie zostaje komuś na półce na siłę, a jednocześnie nadal wygląda jak normalny prezent, a nie przypadkowy drobiazg. Dobra kawa, oliwa albo zestaw przypraw brzmią sensownie, zwłaszcza jeśli dodać do tego prostą kartkę z życzeniami. Karta podarunkowa też nie jest głupia, tylko dałbym ją raczej jako dodatek do czegoś małego, żeby prezent nie wyglądał zbyt bezosobowo. Czy wiesz, czy oni bardziej gotują w domu, czy raczej piją kawę i herbatę?
S
SzymonRada
2026-04-16 17:02
"U mnie przy takich okazjach najlepiej sprawdzały się rzeczy zużywalne albo neutralne: dobra kawa, herbata, oliwa, przyprawy, ewentualnie ładna świeca o delikatn"
Też bym poszedł w coś, co się zużyje i nie zostaje na półce na lata, bo przy pierwszym mieszkaniu i tak zwykle dopiero układa się własny styl. Kawa, dobra oliwa, zestaw herbat albo jakieś lepsze przyprawy są praktyczne, a jednocześnie nie sugerują nikomu, jak ma urządzać mieszkanie. Karta do sklepu z wyposażeniem domu też jest sensowna, zwłaszcza jeśli nie wiecie, czego im brakuje. Do tego można dorzucić coś małego do jedzenia na spotkanie i prezent nie wygląda wtedy zbyt „kopertowo”. Czy oni lubią gotować albo częściej zamawiają jedzenie?
I
IzaPoleca
2026-04-16 19:12
Też bym poszła w coś, co nie wymusza ustawiania tego na widoku przez kolejne lata. Kawa, herbata, dobra oliwa albo jakiś zestaw przypraw są praktyczne, a nawet jeśli nie trafią idealnie w gust, to zwykle szybko się zużyją. Z kartą podarunkową też mam dobre doświadczenia, zwłaszcza przy pierwszym mieszkaniu, bo zawsze wychodzą jakieś braki typu pojemniki, ręczniki czy drobiazgi do kuchni. A wiesz może, czy oni lubią gotować albo bardziej są kawowo-herbaciani?
M
MonikaTip
2026-04-16 10:08
Ja bym tylko uważał z założeniem, że praktyczny prezent zawsze oznacza coś do kuchni albo dekorację, bo właśnie takie rzeczy najłatwiej się dublują albo nie pasują do mieszkania. U nas dobrze sprawdziły się bardziej „zużywalne” rzeczy: dobra kawa, herbata, oliwa, coś słodkiego albo ładna świeca, bo nie zostają na lata, jeśli ktoś nie trafi w gust. Ewentualnie można przynieść małą roślinę, ale tylko jeśli wiesz, że nie mają nic przeciwko. A znasz ich na tyle, żeby wiedzieć, czy wolą rzeczy do domu, czy raczej coś do wspólnego wieczoru?
P
PawelPoleca
2026-04-16 10:14
U nas przy podobnej okazji dobrze sprawdził się zestaw porządnych ścierek kuchennych i neutralny płyn do naczyń albo mydło do rąk w ładnej butelce. To nie wchodzi za bardzo w gust, a i tak schodzi w każdym mieszkaniu. Raz daliśmy też dobrą kawę i herbatę, bo nawet jeśli ktoś ma już wszystko do kuchni, to taki zapas się zużyje. Może wiesz, czy oni piją kawę albo herbatę?
M
MagdaPodpowiedz
2026-04-16 10:50
U mnie najlepiej sprawdziły się rzeczy zużywalne albo takie, które nie narzucają stylu mieszkania. Dobra kawa, herbata, oliwa, zestaw przypraw albo coś słodkiego do podania od razu na spotkaniu zwykle nie ląduje potem w szafie na lata. Fajnym pomysłem jest też porządny płyn do naczyń z ładną ściereczką kuchenną, ale raczej w neutralnych kolorach. Jeśli chcesz coś bardziej „mieszkaniowego”, to świeca o delikatnym zapachu albo prosty dyfuzor też bywają trafione, tylko tu już trzeba uważać na zapachy. Ja kiedyś dałem kartę podarunkową do sklepu z wyposażeniem domu i gospodarze byli zadowoleni, bo sami dobrali brakujące rzeczy. Unikałbym obrazków, figurek i mocno dekoracyjnych dodatków, bo to bardzo zależy od gustu. Można też przynieść coś praktycznego do wspólnego użycia, np. ładnie zapakowany zestaw przekąsek na wieczór. A wiesz, czy oni bardziej gotują w domu, czy raczej dopiero kompletują podstawowe rzeczy?
P
PomocnaWskazowka
2026-04-17 17:31
Moim zdaniem przy parapetówce łatwo przesadzić z „praktycznością”, bo coś użytecznego dla jednej osoby może być zupełnie nietrafione dla drugiej. Jeśli nie znacie ich gustu, unikałbym rzeczy dekoracyjnych, zapachowych i większych akcesoriów do kuchni, bo często dublują to, co już mają. U nas dobrze sprawdzały się raczej rzeczy zużywalne, np. dobra kawa, herbata, oliwa albo coś do wspólnego zjedzenia na spotkaniu, bo nie zostaje potem jako problem. A macie z nimi na tyle bliski kontakt, żeby delikatnie podpytać, czy czegoś im jeszcze brakuje?
B
BartekRadzi
2026-04-26 10:07
A wiesz mniej więcej, czy oni dopiero kompletują podstawowe rzeczy do mieszkania, czy raczej mają już wszystko i chodzi bardziej o drobny gest na parapetówkę?