Szybka zawieszka do prezentu, żeby nie wyglądała byle jak

P
PrezentZCharakterem
2026-04-19 19:25
Wątek
Pakuję prezent urodzinowy na ostatnią chwilę i brakuje mi zawieszki z imieniem, a nie mam drukarki ani żadnych gotowych etykiet. Chciałbym zrobić coś prostego w kilka minut, ale tak, żeby nie wyglądało jak przypadkowy kawałek kartki przywiązany sznurkiem. Zastanawiam się, czy lepiej wyciąć ją z technicznego papieru, starej kartki okolicznościowej czy może z jakiegoś sztywniejszego opakowania. Co zwykle piszecie na takiej zawieszce poza imieniem, żeby było krótko i schludnie? I czym najlepiej ją przymocować do prezentu, jeśli opakowanie jest raczej minimalistyczne i nie chcę robić z tego ozdobnego chaosu?
Odpowiedzi (2)
Z
ZuziaPodpowie
2026-04-20 05:48
Ja w takiej sytuacji najczęściej wycinam zawieszkę ze starej kartki okolicznościowej, bo ma już sztywniejszy papier i zwykle jakiś neutralny wzór z drugiej strony. Ważne, żeby dociąć ją równo, zrobić dziurkę bliżej rogu niż środka i napisać tylko imię plus krótkie „dla Ciebie”, bez przeładowania. Tu jest też prosty materiał do poczytania: Jak zrobić zawieszkę do prezentu w 5 minut, fajnie pokazuje opcję bez drukarki i bez robienia z tego wielkiej dekoracji. Jeśli opakowanie po czymś jest jednolite i matowe, też się nada, ale błyszczący karton często gorzej wygląda z ręcznym napisem.
J
JarekRadzi
2026-04-20 19:17
Najlepiej wychodzi mi zawieszka ze starej kartki okolicznościowej albo z kawałka sztywnego opakowania, byle strona była czysta i bez przypadkowych nadruków. Wycinam prostokąt albo prosty kształt z jednym ściętym rogiem, robię dziurkę nożyczkami i przewlekam ten sam sznurek, którym jest przewiązany prezent. Na takiej zawieszce wystarczy „Dla Ani” i ewentualnie krótkie „wszystkiego dobrego”, ważniejsze jest równe przycięcie i spokojne pismo niż dużo ozdób.