Jak zapakować kubek na prezent bez używania taśmy?

Z
ZestawNaSwieta
2026-04-19 21:45
Wątek
Mam do zapakowania kubek na prezent i dopiero teraz zauważyłem, że skończyła mi się taśma klejąca. Chciałbym, żeby wyglądało to w miarę schludnie, ale też żeby opakowanie nie rozpadło się przy pierwszym podniesieniu. Myślałem o papierze i sznurku, ewentualnie o małym pudełku albo owinięciu materiałem, ale nie wiem, co najlepiej sprawdza się przy takim dość nieporęcznym kształcie. Kubek jest bez firmowego pudełka, więc trochę boję się, że sam papier będzie za słaby. Macie jakieś proste sposoby na zapakowanie kubka bez taśmy, żeby nie wyglądało to jak robione w pośpiechu?
Odpowiedzi (2)
M
MartaPomoc
2026-04-19 23:09
Przy kubku bez pudełka najbezpieczniej dałabym go jednak do małego kartonika, a luz w środku wypełniła zgniecionym papierem albo serwetkami, żeby nie latał. Jeśli nie masz pudełka, to dobrze działa też owinięcie w materiał jak furoshiki i związanie na górze, bo uchwyt kubka nie przebija wtedy tak łatwo papieru. Sam papier i sznurek też się da, ale warto najpierw owinąć kubek w kilka warstw miękkiego papieru, a dopiero potem zrobić zewnętrzne opakowanie.
A
AntekPoleca
2026-04-20 06:38
Też bym szedł w mały kartonik, bo przy kubku największy problem to ucho i pusta przestrzeń w środku, a nie samo zawinięcie papierem. Jak nie ma pudełka, materiał związany na górze faktycznie trzyma się lepiej niż papier bez taśmy, tylko warto włożyć do kubka serwetkę albo kawałek papieru, żeby całość była bardziej stabilna. Tu jest sensownie opisane, kiedy lepiej wybrać papier, sznurek, pudełko albo furoshiki: Jak zapakować prezent bez taśmy?.