Jak patrzycie na wiek przy wybieraniu prezentu?

E
EwaKartka
2026-04-19 21:45
Wątek
Mam ostatnio problem z wyborem prezentu dla kilku osób w różnym wieku i łapię się na tym, że od razu wpadają mi do głowy bardzo schematyczne pomysły. Dla nastolatka coś „modnego”, dla starszej osoby coś „praktycznego”, dla dziecka zabawka, a przecież to często wcale nie mówi, co dana osoba naprawdę lubi. Zastanawiam się, jak traktować wiek bardziej jako wskazówkę dotyczącą etapu życia, a nie jako gotową etykietkę. Na przykład inaczej myśli się o prezencie dla kogoś, kto dopiero urządza mieszkanie, a inaczej dla osoby, która ma już wszystko, ale to nadal nie powinno zamykać wyboru w stereotypach. Jak Wy to rozgrywacie, żeby prezent był dopasowany do człowieka, a nie do wyobrażenia o jego wieku?
Odpowiedzi (2)
M
MagdaPodpowiedz
2026-04-20 01:15
Też mam wrażenie, że wiek jest pomocny dopiero wtedy, gdy traktuje się go jako kontekst, a nie gotowy przepis. Inaczej łatwo wpaść w schemat, że nastolatek musi dostać gadżet, a senior coś „rozsądnego”, choć realnie może być dokładnie odwrotnie. Fajnie jest najpierw pomyśleć, co ta osoba robi na co dzień, czy ma teraz mało czasu, nowe hobby, zmianę pracy albo inne potrzeby. Do poczytania w tym temacie jest też Jak dobrać prezent do wieku, a nie do stereotypów?, bo dobrze porządkuje różnicę między etapem życia a stereotypem.
K
KarolSugeruje
2026-04-20 14:21
Ja bym patrzył na wiek raczej przez pryzmat codzienności, a nie samej metryki. Nastolatek może woleć coś spokojnego i praktycznego, a starsza osoba coś zupełnie „niepoważnego”, jeśli akurat ma takie hobby. Najlepiej chyba połączyć etap życia z tym, co dana osoba naprawdę robi, o czym mówi i na co zwykle szkoda jej pieniędzy.