Prezent dla osoby, która ma już wszystko?

P
PrezentDlaSiostry
2026-04-19 21:50
Wątek
Mam problem z wyborem prezentu dla siostry, bo naprawdę trudno ją czymkolwiek zaskoczyć. Sama kupuje sobie to, czego potrzebuje, nie lubi zbieraczy kurzu i często mówi, że nic jej nie trzeba. Zastanawiam się, czy w takiej sytuacji lepiej iść w coś praktycznego, jakieś wspólne doświadczenie, czy może drobny prezent, ale bardzo dopasowany do jej codziennych przyzwyczajeń. Nie chcę kupić czegoś na siłę tylko po to, żeby było, ale też głupio mi przyjść z samymi życzeniami. Jak podchodzicie do prezentów dla osób, które mają wszystko i raczej nie dają żadnych podpowiedzi?
Odpowiedzi (3)
W
WartoDodal
2026-04-20 02:32
U takich osób zwykle najlepiej sprawdza się coś, co nie zostaje na półce i nie wymaga od nich udawania zachwytu. Poszedłbym raczej w wspólne wyjście, dobry obiad, warsztaty albo drobiazg zużywalny, ale naprawdę dobrany pod jej rytm dnia. Praktyczny prezent też ma sens, tylko pod warunkiem, że wynika z obserwacji, a nie z pomysłu „coś trzeba kupić”.
Z
ZuziaPodpowie
2026-04-20 04:26
Też bym szła w stronę czegoś, co nie dokłada kolejnej rzeczy do mieszkania, tylko daje konkretną przyjemność albo ułatwia codzienność. Fajnie jest najpierw pomyśleć, czy siostra bardziej ceni spokój, czas z bliskimi, wygodę czy małe luksusy, bo wtedy łatwiej nie kupić prezentu „na odczepnego”. Możesz zerknąć na Jak wybrać prezent dla kogoś, kto ma wszystko? Strategie, które naprawdę działają, bo jest tam sensownie rozpisane, jak podejść do prezentu dla kogoś, kto niby niczego nie potrzebuje.
J
JarekRadzi
2026-04-20 18:37
U mnie w takich sytuacjach najlepiej sprawdza się nie „większy” prezent, tylko coś, co trafia w konkretny nawyk tej osoby. Jeśli siostra nie lubi rzeczy do odstawienia na półkę, poszedłbym raczej w wspólne wyjście, dobrą kolację, masaż albo coś zużywalnego lepszej jakości, co normalnie i tak by jej się przydało. Ważne, żeby nie kupować na siłę, bo przy takich osobach naprawdę widać, kiedy prezent jest tylko odhaczeniem obowiązku.