Jaki prezent urodzinowy dla 16-letniego siostrzeńca, którego widuję tylko kilka razy w roku?

M
MichalNaCzas
2026-04-20 13:12
Wątek
Cześć, za dwa tygodnie idę na urodziny do 16-letniego siostrzeńca i mam problem z wyborem prezentu, bo nie znam dobrze jego aktualnych zainteresowań. Wiem tylko, że sporo czasu spędza przy komputerze, ale nie chcę kupić czegoś zupełnie nietrafionego albo zbyt dziecinnego. Jaki prezent urodzinowy sprawdziłby się dla nastolatka w takiej sytuacji?
Odpowiedzi (5)
K
KarolSugeruje
2026-04-20 14:02
A wiesz może, czy on gra na komputerze, czy raczej siedzi przy nim do nauki, filmów albo rozmów ze znajomymi? Przy 16-latku łatwo przestrzelić z prezentem, zwłaszcza jeśli widujecie się rzadko i nie masz podglądu, co teraz lubi. Ja bym jeszcze spróbował podpytać kogoś z domu, czy ma jakąś konkretną grę, sprzęt albo sklep, z którego często korzysta. Masz kontakt z jego rodzicami, żeby dyskretnie wybadać temat?
M
MonikaZerka
2026-04-20 21:35
Przy takim kontakcie celowałbym w coś związanego z komputerem, ale dość uniwersalnego: karta podarunkowa do sklepu z grami, dobre słuchawki, podkładka pod mysz albo bon do wybranego sklepu z elektroniką, żeby sam dobrał coś pod siebie. Możesz też dyskretnie zapytać jego rodziców, czy bardziej gra, programuje, czy po prostu siedzi w internecie?
B
BezStresu
2026-04-23 10:27
"Przy takim kontakcie celowałbym w coś związanego z komputerem, ale dość uniwersalnego: karta podarunkowa do sklepu z grami, dobre słuchawki, podkładka pod mysz "
Też bym szła w coś komputerowego, ale bez zgadywania konkretnego modelu czy gry, bo w tym wieku łatwo nie trafić w gust. Bon do elektroniki albo karta do platformy z grami daje mu wybór, a rodziców można podpytać tylko o to, z czego faktycznie korzysta.
R
RadosnyPomysl
2026-04-24 10:08
A masz możliwość podpytać jego rodziców albo samego siostrzeńca, czy bardziej siedzi w grach, sprzęcie komputerowym, muzyce czy może czymś zupełnie innym? Przy 16-latku taka drobna informacja robi dużą różnicę, bo łatwo kupić coś, co będzie leżało w szufladzie.
M
MichalTestuje
2026-04-27 19:58
Przy takim wieku i małej wiedzy o zainteresowaniach raczej poszedłbym w coś, co daje mu wybór, a nie narzuca konkretną rzecz. Jeśli siedzi dużo przy komputerze, dobrym pomysłem może być karta podarunkowa do Steama, PlayStation, Xboxa albo innego sklepu, zależnie od tego, na czym gra. Można też pomyśleć o akcesorium do biurka, np. porządnej podkładce pod mysz, stojaku na słuchawki albo lampce z regulacją, ale tu już trzeba mniej więcej znać jego setup. Ubrania, gadżety z gier czy figurki bywają ryzykowne, bo nastolatki mają już dość konkretny gust. Fajnie sprawdza się też bon do sklepu z elektroniką, bo może sam zdecydować, czy zbiera na myszkę, klawiaturę, słuchawki czy coś zupełnie innego. Do tego można dorzucić coś drobnego „do ręki”, np. dobre słodycze albo napój, który lubi, żeby prezent nie wyglądał jak sama koperta. Ja unikałbym kupowania gry w ciemno, bo może już ją mieć albo nie trafić w klimat. Wiesz, czy on gra raczej na komputerze, konsoli czy może głównie siedzi przy komputerze do innych rzeczy?