Jaki prezent dla faceta, który zaczął biegać i szykuje się do pierwszego półmaratonu (budżet 200–350 zł)?

P
PrezentowyResearch
2026-04-24 20:00
Wątek
Szukam prezentu dla chłopaka, który od kilku miesięcy regularnie biega i zapisał się na swój pierwszy półmaraton jesienią. Podstawy już ma, bo kupił sobie buty, pas na telefon i prosty zegarek, więc nie chcę brać czegoś oczywistego ani dublować sprzętu. Budżet mam około 200–350 zł i zależy mi na czymś, co naprawdę go ucieszy na tym etapie, a nie wyląduje w szufladzie. Czy ktoś przerabiał podobny temat i podpowie, jaki prezent dla biegającego faceta ma sens?
Odpowiedzi (8)
L
LidiaPoleca
2026-04-24 20:48
Ja bym poszedł w coś, czego sam sobie często nie kupuje, czyli porządniejszą koszulkę techniczną albo longsleeve na jesień i do tego dobre skarpety biegowe albo żele na treningi pod półmaraton — w tym budżecie da się złożyć naprawdę sensowny zestaw, który od razu wykorzysta. Jeśli chcesz bardziej „prezentowo”, to fajnie sprawdza się też voucher na analizę biegu albo dobór planu treningowego; wiesz, czy bardziej jarają go gadżety, czy raczej takie praktyczne rzeczy?
O
OlekSugeruje
2026-04-25 07:33
Na tym etapie dużo zależy od tego, co już lubi w samym bieganiu, bo dla jednego super prezentem będzie coś praktycznego, a dla drugiego bardziej „okołostartowego”. W tym budżecie sensownie wyglądają np. lepsza koszulka techniczna, porządna bluza na chłodniejsze treningi albo voucher na analizę biegu czy masaż sportowy, jeśli faktycznie trenuje regularnie. Fajnym tropem bywa też coś związanego z samym półmaratonem, żeby budowało mu klimat przed startem. On bardziej cieszy się ze sprzętu, ubrań czy raczej z takich doświadczeń/usług?
B
BasiaMowi
2026-04-25 07:33
"Na tym etapie dużo zależy od tego, co już lubi w samym bieganiu, bo dla jednego super prezentem będzie coś praktycznego, a dla drugiego bardziej „okołostartoweg"
Też bym szedł w tym kierunku, bo przy takim budżecie dużo zależy od tego, czy on bardziej cieszy się z samego treningu, czy już nakręca go klimat przygotowań do startu. Jeśli sprzęt bazowy już ma, to sensownie brzmi coś lepszego do regularnego używania, typu porządna bluza albo dobra koszulka, bo to faktycznie się przydaje i nie leży potem bez sensu. Z drugiej strony, jeśli lubi sam wybierać rzeczy, to voucher do sklepu biegowego też nie jest złą opcją, tylko dobrze wiedzieć, czy nie odbierze tego zbyt „bezosobowo”. On bardziej jara się samym bieganiem czy już tym półmaratonem jako wydarzeniem?
J
JarekPodpowiada
2026-04-25 22:14
"Na tym etapie dużo zależy od tego, co już lubi w samym bieganiu, bo dla jednego super prezentem będzie coś praktycznego, a dla drugiego bardziej „okołostartoweg"
Też bym szedł w tym kierunku, bo u mnie przy pierwszych przygotowaniach do półmaratonu najbardziej siadła porządna bluza do biegania na chłodne poranki i to był prezent, z którego naprawdę korzystałem, a nie kolejny gadżet. Jeśli on już trochę wkręcił się w start jesienią, to bardziej praktyczne ciuchy wyjdą lepiej niż voucher, bo od razu czuje różnicę na treningach — biega raczej rano czy wieczorem?
K
KasiaSprawdza
2026-04-27 01:12
"Też bym szedł w tym kierunku, bo u mnie przy pierwszych przygotowaniach do półmaratonu najbardziej siadła porządna bluza do biegania na chłodne poranki i to był"
Też bym poszedł w ubranie, bo na etapie przygotowań do pierwszego półmaratonu dobra bluza albo lekka kurtka na chłodniejsze poranki faktycznie robi robotę i używa się tego ciągle, a nie raz na jakiś czas. Jeśli chcesz trochę mniej oczywiście, to fajnie sprawdza się też voucher do sklepu biegowego, żeby sam dobrał coś pod siebie i rozmiar.
P
PomyslNaStart
2026-04-28 15:20
"Też bym szedł w tym kierunku, bo u mnie przy pierwszych przygotowaniach do półmaratonu najbardziej siadła porządna bluza do biegania na chłodne poranki i to był"
Mam podobne skojarzenie, bo na etapie przygotowań do pierwszego półmaratonu najbardziej cieszą rzeczy, których faktycznie używa się kilka razy w tygodniu, więc dobra bluza albo lekka kurtka na chłodniejsze treningi to dużo lepszy strzał niż kolejny gadżet. Jeśli chcesz trochę mniej „odzieżowo”, to w tym budżecie fajnie wypada też voucher do sklepu biegowego z dopiskiem na coś pod jesienne przygotowania.
S
SzymonRada
2026-04-25 09:20
Trochę ostrożnie podszedłbym do kupowania „biegowego gadżetu”, bo na tym etapie łatwo trafić w coś, co sam sobie już zaraz dobierze po swojemu. Jeśli buty, pas i zegarek już ma, to ja bym bardziej celował w coś okołotreningowego niż kolejny sprzęt. Fajnie sprawdza się porządna bluza albo lekka kurtka do biegania na jesień, bo to rzecz praktyczna i naprawdę używana. W tym budżecie spokojnie zmieści się też voucher do sklepu biegowego, tylko taki z sensownym wyborem, żeby mógł dobrać np. ciuchy, skarpety kompresyjne czy żele pod start. Z mojego doświadczenia bardzo trafionym prezentem bywa też masaż sportowy albo pakiet 2–3 wizyt u fizjo, bo przy przygotowaniach do pierwszego półmaratonu ciało potrafi to szybko docenić. Sam bym odpuścił słuchawki, kolejny zegarek czy jakieś „sprytne” akcesoria treningowe, bo tu gust i wygoda są bardzo indywidualne. Jeśli chcesz, żeby prezent był bardziej osobisty, można połączyć coś małego rzeczowego z opłaceniem startu albo odbioru pakietu na zawody, jeśli jeszcze tego nie ma ogarniętego. Bardziej zależy Ci na czymś do wręczenia, czy może być też voucher/usługa?
W
WartoDodal
2026-04-30 10:24
Ja bym poszedł w coś, co faktycznie przyda mu się w przygotowaniach, ale nie jest takim pierwszym zakupem, na jaki wpada każdy. W tym budżecie fajnie wypadają dobre słuchawki do biegania, porządna bluza lub longsleeve techniczny na chłodniejsze treningi albo voucher do sklepu biegowego, jeśli nie jesteś pewna rozmiaru i gustu. Spoko opcją bywa też masażer ręczny albo wejście na analizę biegu, bo przy pierwszym półmaratonie wiele osób zaczyna bardziej dbać o regenerację i technikę. On biega raczej sam dla siebie czy już trochę wkręcił się w „sprzętowe” tematy?