Jaki prezent na roczek dla córki znajomych do 150–200 zł, żeby był praktyczny i nie tylko na chwilę?

N
NotatnikOkazji
2026-04-27 11:20
Wątek
Szukam prezentu na pierwsze urodziny córki znajomych i chciałbym zmieścić się w budżecie 150–200 zł. Nie chcę kupować kolejnej maskotki ani bardzo symbolicznej pamiątki, bo zależy mi na czymś, co faktycznie się przyda albo posłuży dłużej niż kilka tygodni. Z rodzicami nie jestem na tyle blisko, żeby pytać wprost o konkretną rzecz, więc wolę wybrać coś uniwersalnego, ale nie przypadkowego. Chciałbym też, żeby prezent był raczej dla dziecka niż tylko dla rodziców. Co u was się sprawdziło? Co dobrze wypada przy takiej okazji?
Odpowiedzi (7)
B
BartekRadzi
2026-04-27 13:56
U nas najlepiej sprawdziły się prezenty, które dziecko mogło używać dłużej niż na jeden etap, więc celowałbym w coś w stylu jeździka-pchacza albo porządnej drewnianej kostki aktywizującej. W budżecie 150–200 zł da się znaleźć naprawdę sensowny model, a to nie jest rzecz, która po dwóch tygodniach ląduje w kącie. Fajną opcją bywa też komplet książeczek z grubymi stronami i prosty sorter lub klocki, bo to zostaje na dłużej i zwykle rodzice też są zadowoleni. Ja kiedyś kupiłem na roczek mały wózek dla lalek/pchacz i dziecko bawiło się nim jeszcze długo po drugich urodzinach. Z takich bardziej praktycznych rzeczy dobrze wypada też miękki fotelik lub stolik edukacyjny, ale tu już łatwiej trafić na coś, co zajmuje sporo miejsca. Unikałbym tylko bardzo grających zabawek, bo często robią wrażenie przez chwilę, a potem męczą wszystkich dookoła. Jeśli chcesz coś uniwersalnego i bez pudła, to chyba właśnie pchacz albo większa zabawka manipulacyjna mają najwięcej sensu. Wolisz bardziej prezent do zabawy czy coś trochę bardziej użytkowego?
K
KarolSugeruje
2026-04-27 15:10
"U nas najlepiej sprawdziły się prezenty, które dziecko mogło używać dłużej niż na jeden etap, więc celowałbym w coś w stylu jeździka-pchacza albo porządnej drew"
Też bym szedł w coś, co rośnie z dzieckiem, a nie znika w kąciku po dwóch tygodniach, więc taki pchacz albo sensowna kostka brzmią bardzo trafnie. Wiesz może, czy mała już zaczyna chodzić przy meblach, czy raczej jeszcze jest na etapie siedzenia i raczkowania?
Z
ZuziaPodpowie
2026-04-27 17:55
"Też bym szedł w coś, co rośnie z dzieckiem, a nie znika w kąciku po dwóch tygodniach, więc taki pchacz albo sensowna kostka brzmią bardzo trafnie. Wiesz może, c"
Też bym celował w coś „na teraz i za chwilę”, bo przy tym budżecie pchacz sprawdzi się bardziej, jeśli mała już podciąga się i chodzi przy meblach, a jeśli jeszcze głównie siedzi albo raczkuje, to lepsza będzie porządna kostka aktywizująca albo stolik edukacyjny. Wiesz może chociaż mniej więcej, na jakim jest teraz etapie?
R
RadosnyPomysl
2026-04-27 14:04
Ja bym celował w coś, co dziecko wykorzysta dłużej niż tylko na etap „o, fajne” przez tydzień. W tym budżecie dobrze wypadają drewniane klocki, większy sorter albo pchacz z dodatkowymi aktywnościami, bo takie rzeczy przydają się jeszcze długo po pierwszych urodzinach. Fajnym pomysłem bywa też stolik edukacyjny, jeśli nie jest bardzo grający i plastikowy w najgorszym sensie, bo wtedy naprawdę może posłużyć kilka miesięcy, a nawet dłużej. Jeśli chcesz czegoś bardziej praktycznego niż zabawkowego, to sensownie wypada komplet porządnych książeczek kartonowych albo miękki fotelik/siedzisko do pokoju dziecka, chociaż tu już trochę zależy od gustu rodziców. Ja osobiście unikałbym ubranek, bo z rozmiarem łatwo nie trafić, i jeździków, bo często ktoś z rodziny już o tym myśli. Dobrze sprawdzają się też zabawki sensoryczne lepszej jakości, ale raczej takie, które rozwijają się razem z dzieckiem, a nie świecą i hałasują bez końca. Gdybym miał wybrać jedną rzecz w ciemno, to chyba postawiłbym na porządny sorter albo klocki od sensownej firmy. Wiesz może, czy oni wolą bardziej rzeczy praktyczne do pokoju dziecka czy jednak zabawki?
B
BasiaMowi
2026-04-27 14:04
Ja bym poszedł w coś, co przyda się jeszcze przez dłuższy czas, np. drewniany pchacz z klockami albo stolik aktywności, bo dziecko skorzysta z tego nie tylko teraz, ale też za kilka miesięcy. W tym budżecie spokojnie da się też znaleźć porządny komplet książeczek sensorycznych albo pierwszą biblioteczkę z ładnymi wydaniami, co zwykle nie kurzy się w kącie jak kolejna zabawka. Fajną opcją bywa też jeździk albo bujak, jeśli chcesz dać coś bardziej „na prezent” niż praktyczny drobiazg. Wolisz iść bardziej w zabawkę rozwojową czy coś do codziennego używania?
P
PomocnaWskazowka
2026-04-27 20:59
Przy takim budżecie da się już znaleźć coś sensownego, ale dużo zależy od tego, czy chcesz iść bardziej w rzecz „do używania”, czy jednak w prezent dla samego dziecka. Jeśli praktycznie, to ja bym się kręcił wokół czegoś typu jeździk, pchacz albo porządny zestaw drewnianych klocków, bo to nie znika po dwóch dniach i zwykle służy dłużej niż sam roczek. Fajnie też sprawdzają się książeczki sensoryczne albo pierwsza biblioteczka z grubymi stronami, bo rodzice często naprawdę z tego korzystają. Z kolei jeśli znajomi mają mało miejsca w domu, to duże gabarytowo zabawki mogą być średnim trafem, nawet jeśli same w sobie są okej. Dobrze też pomyśleć, czy to ma być coś bardziej „ładnego na prezent”, czy raczej użytecznego bez efektu wow. Bo w tej cenie można kupić coś trwałego, ale jednak w różnych kategoriach. Wiesz może, czy oni są bardziej za zabawkami rozwojowymi, czy czymś typowo praktycznym?
O
OlekSugeruje
2026-04-30 22:09
Ja bym szedł w coś, co dziecko wykorzysta dłużej, np. porządny jeździk-pchacz, stolik aktywności albo zestaw drewnianych klocków na później. W tym budżecie da się też znaleźć fajny komplet książeczek z twardymi stronami i do tego np. sorter albo układankę, więc prezent nie będzie ani przypadkowy, ani „na tydzień”. Dobrym tropem są też rzeczy bardziej praktyczne, jak lepszy bidon termiczny, naczynia dla malucha albo bon do sklepu dziecięcego, jeśli chcesz uniknąć nietrafienia z zabawką. Bardziej chcesz iść w zabawkę rozwojową czy coś praktyczniejszego?