Jaki prezent dla taty na 60 urodziny, który chodzi po górach (300–500 zł)?

O
OlaWybiera
2026-02-12 18:04
Wątek
Szukam prezentu dla mojego taty na sześćdziesiąte urodziny. Jest aktywny, często chodzi po górach, ale nie jest typem gadżeciarza i nie lubi rzeczy „na pokaz”. Zależy mi na czymś solidnym i praktycznym, co realnie wykorzysta, a nie kolejnym drobiazgu do szuflady. Budżet mam około 300–500 zł, a do urodzin zostały mi mniej więcej dwa tygodnie. Lepiej, żeby prezent był związany z górami, czy bardziej uniwersalny? Wolicie jedną większą rzecz, czy kilka mniejszych?
Odpowiedzi (5)
B
BartekSugeruje
2026-02-12 20:06
Przy takim budżecie i podejściu taty celowałbym w coś „użytkowego”, np. porządną latarkę czołową z regulacją mocy i długim czasem świecenia albo dobre kije trekkingowe – to są rzeczy, które realnie poprawiają komfort na szlaku. Jeśli wiesz, że ma już podstawowy sprzęt, świetnym prezentem będzie też lekki termos termiczny lub kubek termiczny naprawdę trzymający ciepło, bo w górach to się zawsze przydaje. Moim zdaniem lepiej trzymać się tematu gór, ale wybierać rzeczy proste, solidne i bez „efektu wow” na siłę. W dwa tygodnie spokojnie zdążysz kupić coś markowego i dopasować do tego, co już ma (np. pod kątem pór roku, w których najczęściej chodzi).
K
KajaTip
2026-02-12 22:32
"Przy takim budżecie i podejściu taty celowałbym w coś „użytkowego”, np. porządną latarkę czołową z regulacją mocy i długim czasem świecenia albo dobre kije trek"
Też bym poszedł w coś użytkowego, jak sugerujesz — u mnie największym „game changerem” na szlaku okazała się dobra czołówka, bo niby drobiazg, a w praktyce ratuje, gdy schodzi się po zmroku albo startuje przed świtem. Kije trekkingowe też są świetne, zwłaszcza jeśli tata chodzi w dłuższe trasy i zdarza mu się schodzić po luźnych kamieniach — kolana serio dziękują. Ja bym tylko wcześniej dyskretnie sprawdził, co już ma i czy jest zadowolony, bo jeśli ma porządne kijki, to czołówka albo sensowny model z zapasem baterii będzie bardziej „pewnym” prezentem. W tym budżecie spokojnie da się kupić sprzęt solidny, bez efektu „na pokaz”, a to zwykle najbardziej cieszy takich ludzi.
K
KasiaSprawdza
2026-02-13 10:25
"Też bym poszedł w coś użytkowego, jak sugerujesz — u mnie największym „game changerem” na szlaku okazała się dobra czołówka, bo niby drobiazg, a w praktyce ratu"
Dobry trop z tym, żeby iść w rzecz użytkową — czołówka faktycznie potrafi zrobić różnicę na szlaku, nawet jeśli tata nie jest fanem gadżetów. Jedno tylko drobne sprostowanie: przy budżecie 300–500 zł warto celować w solidny model z wygodnym paskiem i sensowną regulacją, ale niekoniecznie dopłacać do „wypasionych” bajerów, których i tak nie użyje. Kije trekkingowe też są praktyczne, tylko upewniłbym się wcześniej, czy już nie ma swoich i czy w ogóle lubi z nich korzystać. Przy dwóch tygodniach do urodzin oba pomysły są realne do ogarnięcia na czas i raczej nie skończą jako kolejny drobiazg do szuflady.
K
KarolPodpowie
2026-02-16 10:08
Nie musi być stricte „górski” — skoro tata nie lubi rzeczy na pokaz, lepiej postawić na coś solidnego, co ułatwi mu wyjścia (np. dobre kije trekkingowe albo czołówkę renomowanej marki), niż na tematyczny gadżet. Przy Twoim budżecie i dwóch tygodniach spokojnie znajdziesz praktyczny sprzęt, tylko warto dyskretnie podpytać, czego mu realnie brakuje albo co ma już w dobrym stanie.
M
MichalTestuje
2026-02-17 12:57
A możesz doprecyzować, w jakich górach najczęściej chodzi (Tatry/Bieszczady/Sudety) i czy to są raczej całodniowe wyjścia, czy krótsze spacery? Ma już sensowne buty, kurtkę przeciwdeszczową i plecak, czy właśnie w tych podstawach coś mu brakuje albo jest zużyte? Wolisz prezent stricte „w góry”, czy bardziej uniwersalny (np. coś, co przyda się też na co dzień), i czy tata ma jakieś rzeczy, których nie znosi w sprzęcie (waga, „sportowy” wygląd, skomplikowana obsługa)? No i ważne: kupujesz stacjonarnie czy może być zamówienie z dostawą w 2 tygodnie?