Jak trwale spersonalizować silikonowe etui na telefon imieniem, żeby napis nie ścierał się od codziennego używania?

N
NotatnikOkazji
2026-04-27 13:58
Wątek
Chcę przygotować w prezencie silikonowe etui na telefon z imieniem i krótkim napisem, ale zależy mi, żeby po kilku tygodniach noszenia w kieszeni i przecierania ręką wszystko nie zaczęło schodzić. Etui jest miękkie, lekko matowe i będzie normalnie używane na co dzień, więc obawiam się tarcia oraz kontaktu z wilgocią. Nie chcę, żeby personalizacja wyglądała dobrze tylko na początku, a potem się wycierała albo pękała na rogach. Szukam rozwiązania, które sprawdzi się na takim materiale i nie zepsuje samego etui. Czy ktoś robił personalizację na silikonie? Co najlepiej trzyma się przy codziennym użytkowaniu?
Odpowiedzi (4)
O
OlaRada
2026-04-27 14:04
Z mojego doświadczenia na silikonie najlepiej trzyma się nadruk robiony UV albo tampodruk, a nie zwykłe naklejki czy pisaki, bo te naprawdę szybko się wycierają od kieszeni i dłoni. Miałem etui z imieniem robione metodą UV i po kilku miesiącach napis dalej był czytelny, tylko lekko się zmatowił na brzegach. Dużo daje też dobre odtłuszczenie powierzchni przed nadrukiem, bo na miękkim silikonie wszystko słabiej łapie niż na twardym plastiku. Jeśli chcesz, mogę jeszcze podpowiedzieć, która metoda zwykle lepiej wychodzi na takim lekko matowym etui?
T
TrafionyPomysl
"Z mojego doświadczenia na silikonie najlepiej trzyma się nadruk robiony UV albo tampodruk, a nie zwykłe naklejki czy pisaki, bo te naprawdę szybko się wycierają"
Też bym szedł w ten kierunek, bo przy miękkim, matowym silikonie różnica między porządnym nadrukiem a „domowym” rozwiązaniem wychodzi bardzo szybko. UV zwykle trzyma się lepiej niż różne gotowe naklejki czy markery, ale sporo zależy jeszcze od samej powierzchni etui i tego, czy nadruk jest dobrze utwardzony. Jeśli napis ma być naprawdę na długo, to dobrze dopytać wykonawcę, czy robił już personalizacje konkretnie na silikonowych, a nie tylko plastikowych etui. Masz już kogoś upatrzonego do zrobienia tego nadruku?
M
MagdaPodpowiedz
Przy silikonowym, miękkim etui najlepiej trzyma się nadruk robiony metodą UV albo tampondrukiem, ale dużo zależy też od samej powierzchni. Jeśli silikon jest lekko matowy i „gumowy” w dotyku, zwykłe naklejki czy farby do ręcznego malowania często zaczynają się wycierać dość szybko. Grawer odpada, bo w takim materiale zwykle nie wychodzi estetycznie albo jest bardzo płytki. Dobrze sprawdza się też personalizacja na przezroczystej wkładce wsuwanej pod etui, bo wtedy napis w ogóle nie ma kontaktu z dłonią. Jeśli chcesz mieć napis bezpośrednio na etui, to dobrze dopytać wykonawcę, czy daje warstwę zabezpieczającą i czy robił już nadruki na silikonie, a nie tylko na twardych case’ach. Przy codziennym noszeniu w kieszeni największym problemem jest właśnie tarcie o materiał, nie samo zawilgocenie. Gdyby to miał być prezent „na długo”, to osobiście bardziej ufałbym dobrej personalizacji UV niż domowym sposobom. To jest czysty silikon czy raczej taki case TPU?
J
JarekRadzi
2026-04-27 21:12
Przy silikonowym, miękkim etui najlepiej trzymają się nadruki robione pod materiał, a nie zwykłe naklejki czy marker, bo te przy codziennym tarciu schodzą bardzo szybko. Jeśli chcesz, żeby napis przetrwał dłużej, celowałbym w personalizację UV albo tampodruk przeznaczony konkretnie do silikonu, ewentualnie grawer, jeśli etui ma taką warstwę. Dobrze też unikać bardzo wystających, grubych liter, bo to one najszybciej się wycierają w kieszeni. Masz już wybrane etui i metodę nadruku?