Jaki prezent dla córki na 18. urodziny do 300 zł, jeśli nie chce biżuterii ani kosmetyków?

B
BasiaSzyje
2026-05-02 10:40
Wątek
Szukam pomysłu na prezent dla córki na 18. urodziny i mam problem, bo od razu skreśliła biżuterię, perfumy i wszystkie „typowo prezentowe” drobiazgi. Urodziny są za dwa tygodnie, a budżet mam raczej do 300 zł, więc chciałabym trafić w coś, co naprawdę ją ucieszy, a nie tylko ładnie wygląda na zdjęciu. Na co dzień jest dość konkretna i praktyczna, ale jednocześnie nie chce dostać niczego, co będzie wyglądało jak zwykły zakup użytkowy. Czy ktoś miał podobną sytuację przy prezencie dla osiemnastolatki, która nie lubi oczywistych wyborów? Zależy mi na czymś, co będzie pasowało do tej okazji i nie wyląduje w szufladzie po tygodniu.
Odpowiedzi (5)
M
MagdaTip
2026-05-02 12:41
Ja bym poszła w coś praktycznego, ale jednak „na jej zasadach”, np. porządne słuchawki, powerbank, czytnik lampki do pokoju albo voucher do sklepu, który sama lubi, jeśli nie chcesz ryzykować nietrafionym modelem. Fajnie sprawdzają się też prezenty w formie przeżycia, typu dzień w spa z koleżanką, warsztaty albo bilety na koncert, jeśli ma jakiś konkretny zespół na oku. Przy takim budżecie da się też złożyć mały zestaw: coś użytecznego plus symboliczny drobiazg, żeby prezent nie był zbyt „suchy”. Ona bardziej lubi rzeczy do codziennego używania czy jednak jakieś wyjścia i atrakcje?
P
PomocnaWskazowka
2026-05-02 14:57
"Ja bym poszła w coś praktycznego, ale jednak „na jej zasadach”, np. porządne słuchawki, powerbank, czytnik lampki do pokoju albo voucher do sklepu, który sama l"
Mam podobne doświadczenie z córką siostry, też odrzucała wszystko, co „ładne, ale do niczego”, i najlepiej wyszedł prezent, który sama potem naprawdę używała. Z tych bardziej praktycznych rzeczy słuchawki albo porządny powerbank brzmią sensownie, ale jeśli chcesz, żeby było trochę bardziej wyjątkowo niż zwykły zakup, to połączyłabym to z czymś od siebie, choćby biletem na koncert, warsztaty albo wyjście tylko we dwie. Sam voucher też jest w porządku, jeśli ona lubi sama wybierać, bo przynajmniej nie kończy w szufladzie. Ona ma jakieś konkretne hobby albo coś, na co teraz odkłada?
I
IzaWskazuje
2026-05-03 03:50
"Ja bym poszła w coś praktycznego, ale jednak „na jej zasadach”, np. porządne słuchawki, powerbank, czytnik lampki do pokoju albo voucher do sklepu, który sama l"
Też bym szła w tym kierunku, bo przy takiej osobie praktyczny prezent często wychodzi dużo lepiej niż coś „na pamiątkę”. Słuchawki albo dobry powerbank są naprawdę sensowne, a jeśli chcesz, żeby miało to bardziej urodzinowy charakter, można dorzucić coś od siebie, np. bilety na koncert, do kina albo jakiś fajny wypad. Voucher też nie jest zły, jeśli córka ma konkretny sklep albo markę, którą sama lubi, bo wtedy prezent dalej jest trafiony, a nie przypadkowy. Ona bardziej lubi rzeczy do używania na co dzień czy jednak jakieś wyjścia i atrakcje?
W
WartoDodal
2026-05-02 19:35
Może coś, z czego faktycznie będzie korzystać na co dzień, ale jednak z nutą „osiemnastkową”, np. dobre słuchawki, czytnik e-booków używany w świetnym stanie albo voucher na coś, co sama sobie wybierze, tylko podany w fajniejszej formie. Przy takiej kwocie sprawdzi się też mały weekendowy wyjazd albo wspólne przeżycie, jeśli bardziej ceni konkretne wspomnienia niż rzeczy. Jeśli jest praktyczna, to często lepiej trafia coś użytecznego, ale lepszej jakości, niż kolejny ozdobny drobiazg. A czym się interesuje na co dzień?
M
MonikaTip
2026-05-03 03:50
Ja bym poszła w coś praktycznego, ale trochę „na dorosłość”, np. porządny portfel, małą drukarkę do zdjęć albo voucher na coś, co sama wybierze, tylko podany w mniej oklepany sposób. Jeśli jest konkretna, to często bardziej cieszy coś użytecznego na co dzień niż dekoracja, a wiesz może, czy ma jakieś hobby albo coś, co ostatnio sobie upatrzyła?