Jaki prezent dla faceta, który zaczął obserwować niebo i kupił pierwszy teleskop?

M
Mirek1978
2026-05-02 12:36
Wątek
Szukam prezentu dla faceta, który od niedawna wkręcił się w obserwację nieba i kupił swój pierwszy teleskop. Ma już za sobą kilka wieczorów na balkonie i pierwsze próby oglądania Księżyca oraz Jowisza, więc to nie jest już całkiem etap „na próbę”. Chciałbym kupić coś, co faktycznie będzie związane z tym hobby, ale nie okaże się przypadkowym gadżetem. Budżet mam raczej w okolicach 200–350 zł i zależy mi na czymś, co ucieszy kogoś początkującego, ale już naprawdę zajaranego tematem. Co byście wybrali w takiej sytuacji?
Odpowiedzi (4)
K
KajaTip
2026-05-02 14:57
W tym budżecie sensownym prezentem będzie dobra latarka czołowa z czerwonym światłem albo prosty atlas nieba/planisfera, bo to faktycznie przydaje się przy obserwacjach i nie ląduje potem w szufladzie. Jeśli chcesz kupić coś „bliżej teleskopu”, to daj znać, czy ma już jakieś dodatkowe okulary albo filtr księżycowy?
I
IzaWskazuje
2026-05-09 23:21
"W tym budżecie sensownym prezentem będzie dobra latarka czołowa z czerwonym światłem albo prosty atlas nieba/planisfera, bo to faktycznie przydaje się przy obse"
Też bym szedł w coś praktycznego, bo czołówka z czerwonym światłem albo sensowna planisfera naprawdę się przydają już od pierwszych obserwacji i nie są „gadżetem na chwilę”. Jeśli chciałbyś jednak kupić coś bliżej samego sprzętu, to wiesz może, czy ma już jakieś dodatkowe okulary do teleskopu?
J
JarekPodpowiada
2026-05-11 11:03
"W tym budżecie sensownym prezentem będzie dobra latarka czołowa z czerwonym światłem albo prosty atlas nieba/planisfera, bo to faktycznie przydaje się przy obse"
Też bym szedł w coś praktycznego, bo czołówka z czerwonym światłem albo sensowna planisfera naprawdę robią robotę przy takich pierwszych obserwacjach i nie są „gadżetem na chwilę”. Jeśli chcesz kupić coś bardziej pod sam teleskop, to napisz jeszcze, jaki to model i czy ma już jakieś dodatkowe okulary.
K
KasiaMowi
2026-05-08 08:28
U mnie najlepiej sprawdził się prezent, który naprawdę dało się używać przy każdym wyjściu z teleskopem, a nie tylko postawić na półce. Jeśli on już obserwuje z balkonu, to fajnym trafem bywa porządna czerwona latarka, obrotowa mapa nieba albo jakiś sensowny atlas nieba dla początkujących, bo to serio pomaga ogarnąć, na co się patrzy. Z rzeczy trochę „większych” dobrze wchodzi też prosty filtr księżycowy albo wygodny stołek/składane krzesełko do obserwacji, bo po kilku dłuższych wieczorach człowiek zaczyna doceniać komfort. Wiesz może, jaki dokładnie ma teleskop?