Jaki prezent na parapetówkę dla bliskich znajomych do 100–150 zł, żeby był praktyczny i nie wyglądał jak przypadkowy dodatek?

M
MagdaWstazka
2026-05-05 16:27
Wątek
Znajomi wprowadzili się do swojego pierwszego mieszkania i jesteśmy zaproszeni na parapetówkę, więc chciałabym przynieść coś więcej niż wino czy kwiaty. Budżet mam raczej w granicach 100–150 zł i zależy mi na czymś, co faktycznie przyda się w domu, ale nie będzie zbyt oczywiste ani bezosobowe. Nie chcę też kupować dekoracji w ciemno, bo trudno trafić w czyjś styl, a z kolei typowo kuchenne drobiazgi często już się dublują. Szukam czegoś, co będzie sensowne dla pary i nie wyląduje od razu w szafce. Co u was się sprawdziło? Lepiej coś praktycznego czy bardziej „na klimat”?
Odpowiedzi (4)
O
OlaSugeruje
2026-05-06 02:26
Ja bym najpierw spróbowała ustalić, czego im jeszcze brakuje po przeprowadzce, bo wtedy łatwiej trafić w coś naprawdę użytecznego. W tym budżecie sensownie wypadają np. porządny koc, komplet ręczników lepszej jakości albo jakiś fajny zestaw do kawy czy herbaty, jeśli faktycznie z tego korzystają. Dużo zależy też od tego, czy oni wolą rzeczy bardziej praktyczne do codziennego użytku, czy coś „do domu”, ale mniej oczywiste. Wiesz może, czy mają już mieszkanie w miarę urządzone, czy są jeszcze na etapie dokupowania podstaw?
A
AntekPodpowie
2026-05-06 02:26
"Ja bym najpierw spróbowała ustalić, czego im jeszcze brakuje po przeprowadzce, bo wtedy łatwiej trafić w coś naprawdę użytecznego. W tym budżecie sensownie wypa"
Też bym poszła w tym kierunku, bo po przeprowadzce często brakuje właśnie takich codziennych rzeczy, a wtedy prezent nie jest przypadkowy. Zamiast dekoracji pomyślałabym jeszcze o czymś typu porządna deska do serwowania albo estetyczny organizer do przedpokoju, jeśli to pasuje do ich stylu.
M
MichalTestuje
2026-05-06 18:44
Przy takim budżecie poszłabym raczej w coś używanego wspólnie niż w dekorację albo kolejny kuchenny drobiazg. Fajnie sprawdza się porządny koc, duża deska do serwowania albo zestaw dwóch sensownych ręczników do łazienki, bo to są rzeczy, które naprawdę potem zostają w użyciu. Jeśli chcesz, żeby prezent nie wyglądał przypadkowo, możesz dorzucić coś drobnego do kompletu, na przykład dobrą kawę albo świecę, ale nie robić z tego głównej części. Wiesz może, czy oni są bardziej „domowi”, czy raczej lubią przyjmować gości?
C
CzasNaPomysl
2026-05-08 18:08
Ja bym poszła w coś codziennego, ale lepszego jakościowo, np. porządny komplet ręczników, ładny koc albo zestaw do serwowania kawy czy herbaty, jeśli lubią przyjmować gości. Fajnie sprawdza się też karta podarunkowa do sklepu wnętrzarskiego, ale dorzucona do czegoś drobnego, żeby nie wyglądała zbyt sucho. W tym budżecie da się też znaleźć sensowną lampkę stołową albo organizer do przedpokoju, jeśli mniej więcej kojarzysz ich styl. Wiesz może, czy oni bardziej lubią rzeczy praktyczne do używania na co dzień, czy coś bardziej „na klimat” do mieszkania?