Jaki prezent dla faceta, który zaczął wspinać się na ściance i wkręcił się w bouldering?

P
PrezentZCharakterem
2026-05-07 17:48
Wątek
Mój chłopak od kilku miesięcy chodzi regularnie na ściankę wspinaczkową i naprawdę mocno wkręcił się w bouldering, więc szukam dla niego prezentu związanego z tym hobby. Na razie ma już podstawy, czyli buty, woreczek na magnezję i karnet, ale widzę, że coraz bardziej interesuje się też wyjazdami w skały i własnym sprzętem. Nie chcę kupić czegoś przypadkowego albo zupełnie nietrafionego, bo sama nie znam się na wspinaniu i trudno mi ocenić, co byłoby faktycznie sensowne. Zależy mi na czymś praktycznym, co przyda mu się na etapie rozwijania zajawki, a nie będzie tylko gadżetem. Lepiej iść w coś bardziej codziennego czy z myślą o przyszłych wyjazdach? Czy przy takim hobby lepiej kupić konkretną rzecz, czy zostawić sobie większą elastyczność?
Odpowiedzi (2)
Z
ZuziaPodpowie
2026-05-07 19:43
Jeśli ma już podstawy, to fajnym prezentem bywa coś „około wspinaczkowego”, a nie kolejny sprzęt kupowany w ciemno. Sprawdza się na przykład dobra bluza na ściankę, szczotka do chwytów, guidebook na rejony, o których wspominał, albo voucher do sklepu wspinaczkowego, jeśli myśli już o własnym sprzęcie na skały. Z liną, uprzężą czy crash padem bym się wstrzymał, bo tu już często liczą się bardzo konkretne preferencje. Wspominał bardziej o wyjazdach w skały czy siedzi głównie w boulderingu na panelu?
O
OlekPoleca
2026-05-07 19:43
Jeśli ma już podstawy, to dużo zależy od tego, czy bardziej kręci go jeszcze panel, czy już konkretnie wyjazdy w skały, bo przy wspinaniu łatwo kupić coś, co potem leży. Wiesz może, czy ogląda się już za crashpadem, szczotkami, ciuchami wspinaczkowymi albo jakimś sprzętem na pierwszy wypad w plener?