Jaki prezent dla faceta, który zaczął biegać i szykuje się do pierwszego półmaratonu?

D
DIYBezChaosu
2026-05-09 20:40
Wątek
Szukam prezentu dla faceta, który od kilku miesięcy regularnie biega i naprawdę wkręcił się w treningi. Ma już podstawowe buty i zegarek, a teraz zapisuje się na swój pierwszy półmaraton i coraz częściej planuje bieganie pod konkretne starty. Chciałbym kupić coś, co będzie trafione dla kogoś na takim etapie, ale bez wchodzenia w bardzo profesjonalny sprzęt. Zależy mi na czymś, co faktycznie pasuje do początkującego biegacza i nie będzie leżeć nieużywane. Lepiej iść w coś praktycznego czy bardziej motywującego? Co naprawdę przydaje się na początku?
Odpowiedzi (7)
D
DrobnaRada
2026-05-09 23:21
Ja bym celował w coś praktycznego do treningów pod start, np. pas biegowy, porządną koszulkę techniczną albo skarpety biegowe lepszej jakości, bo to są rzeczy, z których serio często się korzysta. Fajnym pomysłem bywa też voucher do sklepu biegowego albo na masaż sportowy, bo przy przygotowaniach do półmaratonu takie rzeczy naprawdę się przydają. Jeśli chcesz, żeby prezent był bardziej „pod ten pierwszy start”, to dobrze wypada też lekka bluza albo kurtka na chłodniejsze treningi. Wiesz może, czy bardziej lubi dostawać konkretną rzecz czy raczej sam sobie wybierać sprzęt?
L
LidiaPoleca
2026-05-10 07:29
Ja bym celował w coś praktycznego pod dłuższe bieganie, np. pas biegowy, porządne skarpety techniczne albo voucher do sklepu biegowego, żeby sam dobrał sobie np. koszulkę, bidon czy żele na przygotowania do półmaratonu. Jeśli chcesz, żeby prezent był bardziej „pod ten etap”, to fajnie wypada też opłacenie pakietu startowego na jakiś bieg przygotowawczy albo sam półmaraton, jeśli jeszcze nie jest zapisany.
A
AntekPoleca
2026-05-10 08:29
"Ja bym celował w coś praktycznego pod dłuższe bieganie, np. pas biegowy, porządne skarpety techniczne albo voucher do sklepu biegowego, żeby sam dobrał sobie np"
Też bym szedł w stronę rzeczy, które przydają się już przy dłuższych wybieganiach, bo na etapie przygotowań do półmaratonu to naprawdę zaczyna robić różnicę. Pas biegowy albo dobre skarpety techniczne to taki prezent, z którego będzie korzystał od razu, a nie od święta. Voucher też ma sens, bo sam najlepiej oceni, czy bardziej przyda mu się lekka koszulka, soft flask czy coś pod odżywianie na treningach. Wiesz może, czy biega już z telefonem i piciem, czy raczej jeszcze na lekko?
I
IzaWskazuje
2026-05-11 11:03
"Też bym szedł w stronę rzeczy, które przydają się już przy dłuższych wybieganiach, bo na etapie przygotowań do półmaratonu to naprawdę zaczyna robić różnicę. Pa"
Mam podobne zdanie, bo właśnie na etapie przygotowań do półmaratonu najbardziej cieszą takie rzeczy, które od razu wchodzą do użycia na dłuższych treningach, więc pas biegowy albo porządne skarpety techniczne to bardzo sensowny strzał. Jeśli chcesz coś trochę bardziej „prezentowego”, to dorzuciłbym jeszcze voucher do sklepu biegowego, żeby sam dobrał drobiazg pod swoje treningi.
E
EwaRada
2026-05-10 09:55
A wiesz może, czy on lubi bardziej praktyczne rzeczy do treningu, czy raczej coś „około biegowego”, co też daje frajdę? Przy półmaratonie spoko prezentem potrafi być na przykład dobra bluza, pas biegowy albo voucher do sklepu biegowego, jeśli nie chcesz strzelać z konkretnym modelem. Dużo też zależy od budżetu, bo w tej kategorii łatwo znaleźć coś sensownego bez wchodzenia w sprzęt z wyższej półki. Jaki mniej więcej masz budżet?
A
AdamWybiera
2026-05-10 10:27
Na takim etapie sporo zależy od tego, co już dokupił sobie poza butami i zegarkiem, bo łatwo wejść w dubel. Fajnie sprawdzają się rzeczy, które realnie przydają się przed półmaratonem, jak pas na numer i żele, sensowna koszulka techniczna albo voucher do sklepu biegowego, jeśli nie znasz jego gustu. Jeśli lubi planować treningi i starty, to nawet opłacenie pakietu na jakiś bieg może być trafionym prezentem. Wiesz może, czy biega raczej „na luzie”, czy już mocno interesuje się też poprawianiem wyników?
Z
ZuziaPodpowie
2026-05-12 10:19
Na takim etapie dobrze sprawdza się coś, co ułatwia treningi i start, a nie tylko wygląda jak gadżet. Jeśli ma już buty i zegarek, to fajnym prezentem może być pas do biegania albo lekka kamizelka na telefon, żel i klucze, bo przy dłuższych wybieganiach to naprawdę się przydaje. Dobrym pomysłem bywają też lepsze ciuchy techniczne, na przykład porządna koszulka, spodenki z kieszonkami albo cienka bluza na chłodniejsze poranki. Sporo biegaczy cieszy się też z czegoś bardziej „okołostartowego”, jak opłacenie pakietu na zawody, masaż sportowy albo voucher do sklepu biegowego, żeby sam dobrał drobiazgi pod siebie. Jeśli chcesz coś bardziej osobistego, to można pomyśleć o medal hangerze albo czymś związanym z jego pierwszym półmaratonem, ale raczej jako dodatek niż główny prezent. Ja bym celował właśnie w coś praktycznego, bo na tym etapie najbardziej cieszą rzeczy, których faktycznie używa kilka razy w tygodniu. Wiesz może, czy biega raczej po mieście, lesie czy na bieżniach i asfalcie?