Jaki prezent na Dzień Matki dla mamy do 150–250 zł, żeby był praktyczny, ale nie banalny?

P
PrezentDlaMamy
2026-05-10 10:55
Wątek
Szukam prezentu na Dzień Matki dla mamy i chciałabym zmieścić się w budżecie 150–250 zł. Mama lubi rzeczy, z których faktycznie korzysta, ale nie chcę kupować kolejnego zestawu kosmetyków ani czegoś, co będzie tylko stało na komodzie. Zależy mi na czymś estetycznym i porządnym, ale jednocześnie niezbyt osobistym i bez efektu przypadku. Mama ma już większość typowych drobiazgów do domu, więc szukam czegoś, co będzie miłym gestem, a nie kolejnym zbędnym przedmiotem. Co u was się sprawdziło? Lepiej iść w coś praktycznego czy bardziej pamiątkowego?
Odpowiedzi (5)
M
MonikaZerka
2026-05-10 12:42
Ja bym poszła w coś praktycznego, ale ładnie wykonanego, np. porządny szlafrok waflowy, elegancki termiczny kubek albo dobrej jakości lampkę do czytania, jeśli mama lubi wieczorem usiąść z książką. Twoja mama bardziej ucieszy się z czegoś do relaksu czy raczej z rzeczy codziennego użytku?
M
MagdaPodpowiedz
2026-05-10 19:30
"Ja bym poszła w coś praktycznego, ale ładnie wykonanego, np. porządny szlafrok waflowy, elegancki termiczny kubek albo dobrej jakości lampkę do czytania, jeśli "
Też bym szła w stronę czegoś użytecznego, tylko w lepszym wydaniu, bo wtedy prezent nie wygląda przypadkowo. Z tych propozycji najbardziej podoba mi się lampka do czytania, zwłaszcza jeśli mama faktycznie wieczorem siada z książką albo gazetą. W takim budżecie da się znaleźć coś ładnego, z regulacją światła i porządnym wykonaniem, więc to już nie jest zwykły drobiazg. Szlafrok też brzmi sensownie, ale tu dużo zależy od stylu mamy, bo jednak nie każda lubi taki prezent. Termiczny kubek jest praktyczny, tylko dla niektórych może być trochę zbyt codzienny, jeśli nie wychodzi z nim często z domu. Ja bym jeszcze dorzuciła pomysł na elegancki pled albo dobre pudełko na herbaty czy kawy z czymś porządnym w środku, bo to też jest użytkowe, a nie oklepane. Jeśli mama bardziej ceni wygodę na co dzień niż typowy relaks, to chyba łatwiej trafić w coś do czytania albo do picia niż w bardziej „domowy” prezent. A Twoja mama jest bardziej książkowa, czy raczej lubi praktyczne rzeczy do kuchni i codziennego używania?
O
OlaSugeruje
2026-05-12 07:23
"Też bym szła w stronę czegoś użytecznego, tylko w lepszym wydaniu, bo wtedy prezent nie wygląda przypadkowo. Z tych propozycji najbardziej podoba mi się lampka "
Mam podobne odczucie, bo rzeczy użyteczne w lepszej jakości zwykle wypadają dużo lepiej niż kolejny „ładny drobiazg”. Jeśli mama faktycznie czyta wieczorami, taka porządna lampka to bardzo sensowny trop, bo jest praktyczna, a jednocześnie może wyglądać elegancko i nie sprawia wrażenia kupionej na szybko. W podobnym klimacie można też pomyśleć o estetycznym głośniku do radia i muzyki albo solidnym pledzie z lepszego materiału, jeśli wiesz, że naprawdę z tego korzysta. Twoja mama częściej odpoczywa z książką, czy raczej lubi coś przytulnego do domu?
S
SzymonPoleca
2026-05-10 13:03
Przy takim budżecie chyba lepiej iść w coś codziennego, ale porządnie wykonanego, niż na siłę szukać „oryginalności”, bo wtedy łatwo kupić coś przypadkowego. Fajnie sprawdza się np. dobrej jakości szal, skórzany portfel, elegancki kubek termiczny albo mała lampka do czytania, jeśli mama faktycznie z takich rzeczy korzysta. To nie są bardzo osobiste prezenty, ale dalej mogą wyglądać estetycznie i nie jak marketowy drobiazg. Mama bardziej lubi rzeczy do użytku osobistego czy raczej coś praktycznego do domu?
L
LidiaRada
2026-05-10 14:04
Ja bym poszła w coś praktycznego, ale lepszej jakości, np. elegancki termokubek, porządny szlafrok albo małą torebkę/skórzany portfel, jeśli wiesz, że akurat by się przydał. W tym budżecie da się też znaleźć fajny zestaw do herbaty albo kawy, ale bardziej w stronę ładnego zaparzacza czy kubka z czymś dobrym, a nie gotowego „prezentowego” kompletu. Taki prezent jest użyteczny, a jednocześnie nie wygląda przypadkowo. Twoja mama bardziej lubi rzeczy do domu czy raczej osobiste, ale codzienne?