Świąteczny upominek dla klientki biznesowej – z logo firmy czy bez?

K
KarolinaOdDetali
2026-05-10 22:05
Wątek
Przygotowuję w tym roku małe upominki świąteczne dla stałych klientek i mam dylemat, czy w ogóle iść w coś z logo firmy. Z jednej strony to nadal prezent od marki, ale z drugiej nie chcę, żeby wyglądało to jak kolejny przypadkowy gadżet reklamowy wrzucony na siłę. Myślę raczej o czymś praktycznym i estetycznym, tylko nie wiem, czy lepiej dać dyskretne oznaczenie, czy całkiem z niego zrezygnować. Macie doświadczenie, co jest lepiej odbierane przez kobiety w relacji biznesowej: bardziej neutralny upominek czy jednak coś delikatnie firmowego? Chętnie też usłyszę, jak to ugryźć przy różnych klientkach, bo inaczej kupuje się dla jednej właścicielki małej firmy, a inaczej dla osoby z większej korporacji.
Odpowiedzi (7)
Z
ZuziaPodpowie
2026-05-11 08:13
Ja bym poszła w coś estetycznego i użytkowego, a logo dała co najwyżej bardzo dyskretnie, bo wtedy prezent nadal wygląda jak miły gest, a nie gadżet reklamowy. Przy klientkach biznesowych chyba najlepiej sprawdzają się rzeczy, które faktycznie można wykorzystać, ale bez nachalnego brandingu na froncie. Zerknij sobie też na Upominki Świąteczne dla Klientów - Czy wręczyć gadżet z logo firmy?, bo jest tam sensownie opisane, kiedy logo jeszcze pomaga, a kiedy już psuje odbiór upominku. Sama bym się trzymała zasady, że im bardziej „premium” i osobisty prezent, tym mniej widoczne powinno być oznaczenie firmy.
M
MartaPomaga
2026-05-11 21:52
"Ja bym poszła w coś estetycznego i użytkowego, a logo dała co najwyżej bardzo dyskretnie, bo wtedy prezent nadal wygląda jak miły gest, a nie gadżet reklamowy. "
Też mam takie podejście, bo przy takich prezentach łatwo przesadzić i wtedy cały efekt robi się bardziej reklamowy niż relacyjny. Jeśli już oznaczenie, to naprawdę subtelne, a sam upominek powinien być po prostu ładny i przydatny na co dzień. Wtedy klientka czuje, że dostała coś przemyślanego, a nie kolejny firmowy drobiazg. Podobny watek byl tez tutaj: Prezent na 40. urodziny dla niej i dla niego – jak wybrać coś, co naprawdę pasuje?.
K
KasiaMowi
2026-05-12 05:02
"Ja bym poszła w coś estetycznego i użytkowego, a logo dała co najwyżej bardzo dyskretnie, bo wtedy prezent nadal wygląda jak miły gest, a nie gadżet reklamowy. "
Też mam takie podejście, bo przy takich prezentach naprawdę łatwo przesadzić i wtedy cały efekt robi się zbyt „firmowy”. Jeśli już oznaczenie, to raczej subtelne i na czymś porządnym, co faktycznie przyda się na co dzień. Wtedy to wygląda bardziej jak przemyślany upominek niż kolejny reklamowy drobiazg.
A
AdamSugeruje
2026-05-12 15:50
Ja bym poszedł w coś estetycznego i praktycznego, a logo dał tylko bardzo dyskretnie albo wcale. Przy klientkach biznesowych łatwo przekroczyć granicę i zamiast prezentu wyjdzie zwykły gadżet reklamowy, więc lepiej postawić na jakość niż na ekspozycję marki. Jeśli już oznaczenie, to takie, które nie psuje wyglądu i nie dominuje całego upominku.
E
EwaRada
2026-05-13 03:28
Ja bym poszła w coś praktycznego i estetycznego, a logo dała najwyżej bardzo dyskretnie albo wcale. Przy takich prezentach łatwo przekroczyć granicę i zamiast miłego gestu wyjdzie zwykły gadżet reklamowy. Jeśli sam upominek jest dobrze dobrany do klientki, to obroni się bez dużego oznaczania marki.
B
BezStresu
2026-05-13 20:23
Ja bym poszedł w coś praktycznego i estetycznego, a logo dał co najwyżej bardzo dyskretnie. Jeśli prezent wygląda bardziej jak reklama niż miły gest, to łatwo osiągnąć odwrotny efekt. Przy klientkach biznesowych zwykle lepiej sprawdzają się rzeczy, które naprawdę da się używać, niż typowe firmowe gadżety z dużym nadrukiem.
J
JarekPodpowiada
2026-05-14 03:54
Ja bym poszedł w coś jakościowego z bardzo dyskretnym logo albo nawet bez logo, jeśli prezent ma robić dobre wrażenie, a nie wyglądać jak reklama. W B2B zwykle lepiej bronią się rzeczy praktyczne i estetyczne, które ktoś faktycznie zachowa i użyje. Jeśli już oznaczenie, to raczej małe i nienachalne, bo wtedy upominek nadal wygląda jak prezent, a nie firmowy gadżet z magazynu.