Jaki prezent dla faceta, który zaczął robić pizzę neapolitańską w domu i kompletuje pierwszy sprzęt?

K
KarolinaOdDetali
2026-05-13 16:43
Wątek
Szukam prezentu dla faceta, który od kilku miesięcy mocno wkręcił się w robienie pizzy neapolitańskiej w domu i traktuje to już trochę jak swoje główne hobby po pracy. Pracuje na etacie w IT, ale wieczorami testuje ciasto, fermentację i różne mąki, a ostatnio kupił też pierwszy piec do pizzy na balkon. Nie jest jeszcze na poziomie totalnego profesjonalisty, ale ewidentnie wszedł w etap, w którym zwykłe gadżety kuchenne już go nie cieszą. Chciałabym znaleźć coś, co będzie naprawdę związane z tym zajęciem i nie okaże się przypadkowym dodatkiem, który wyląduje w szafce. Budżet mam mniej więcej 200–350 zł, więc szukam czegoś sensownego, ale nie przesadnie drogiego. Zależy mi też, żeby to był prezent dla kogoś, kto lubi rzeczy praktyczne i faktycznie z nich korzysta, a nie tylko efekt wow przy rozpakowaniu. Co w takiej sytuacji miałoby największy sens jako prezent dla faceta, który dopiero rozwija domowy warsztat do robienia pizzy?
Odpowiedzi (4)
K
KarolPodpowie
2026-05-13 19:39
Jeśli on już siedzi w neapolicie na serio, to z prezentami typu „zestaw do pizzy” bym uważał, bo na tym etapie takie rzeczy często są już przypadkowe albo dublują sprzęt. Lepiej celować w coś konkretnego pod jego obecny setup, np. dobrą łopatę, wagę albo pojemniki do fermentacji — wiesz już, czego mu teraz najbardziej brakuje?
K
KarolSugeruje
2026-05-14 08:56
Jeśli ma już piec, to serio fajnym prezentem będzie dobra łopata obrotowa albo stalowa łopatka do obracania pizzy, bo to są rzeczy, które szybko robią różnicę przy pieczeniu i zwykle dopiero po czasie wychodzi, jak bardzo się przydają. Ewentualnie termometr laserowy też trafia w ten etap zajawki, bo przy neapolicie kontrola temperatury blatu i pieca daje dużo więcej niż kolejny gadżet; wiesz może, co już dokładnie ma?
O
OlekSugeruje
2026-05-14 09:43
"Jeśli ma już piec, to serio fajnym prezentem będzie dobra łopata obrotowa albo stalowa łopatka do obracania pizzy, bo to są rzeczy, które szybko robią różnicę p"
Mam podobne doświadczenie i u mnie dopiero po kupieniu porządnej łopatki do obracania wyszło, o ile mniej stresu jest przy wkładaniu ręki do gorącego pieca, a termometr laserowy też szybko przestał być gadżetem i zaczął ratować kolejne placki. On bardziej jara się samym pieczeniem czy już też zabawą w dopracowywanie ciasta?
J
JarekRadzi
2026-05-27 10:34
U mnie w podobnej sytuacji najlepiej trafiły rzeczy, których sam sobie długo nie kupował, czyli dobra łopatka obrotowa, porządny termometr na podczerwień albo sensowna skrzynka do wyrastania kulek ciasta. Jak ktoś już złapał zajawkę na neapolitanę, to takie akcesoria dają więcej frajdy niż kolejny „gadżet do kuchni”, bo faktycznie ułatwiają robotę przy piecu. Ewentualnie fajnym prezentem bywa też zapas dobrej mąki albo puszki sensownych pomidorów, jeśli wiesz, na czym teraz robi. Wiesz może, co już ma z podstawowego sprzętu?