Jaki prezent na 18. urodziny dla chrześnicy do 300–500 zł, żeby był czymś więcej niż kopertą, ale nie był nietrafiony?

P
Piotrek82
2026-05-14 10:02
Wątek
Szukam pomysłu na prezent na 18. urodziny dla chrześnicy i chciałbym kupić coś w budżecie 300–500 zł, co faktycznie sprawi jej radość, a nie wyląduje po czasie w szufladzie. To bliska rodzina, więc nie chcę iść na skróty i dawać wyłącznie gotówki, ale też nie zależy mi na czymś przesadnie symbolicznym. Chrześnica kończy liceum, szykuje się do matury i powoli myśli już o studiach w innym mieście, więc to taki moment przejściowy. Z racji pracy w handlu dobrze wiem, jak często prezenty wyglądają porządnie tylko na pierwszy rzut oka, a potem okazują się mało praktyczne. Zależy mi na czymś, co będzie miało sens dla osiemnastolatki, ale nie będzie zbyt dziecinne ani z kolei zbyt poważne. Nie chcę też iść w bardzo osobistą biżuterię, bo to jednak nie do końca mój styl i nie mam pewności, czy trafiłbym w gust. Co według was w takiej sytuacji naprawdę ma sens jako prezent na 18. urodziny od chrzestnego?
Odpowiedzi (9)
I
IzaWskazuje
2026-05-14 11:43
Ja bym poszedł w coś praktycznego, ale jednak z efektem „to jest moje”, a nie zwykły przelew. Przy takim budżecie fajnie sprawdza się np. porządny zegarek, czytnik e-booków albo mały głośnik dobrej jakości, bo to są rzeczy, z których naprawdę potem się korzysta. Jeśli szykuje się na studia w innym mieście, to dobrym tropem jest też coś do nowego startu, np. elegancka walizka albo sensowne słuchawki. Można też połączyć rzecz z drobną gotówką w środku czy dedykacją i wtedy prezent nie jest ani „suchą kopertą”, ani przypadkowym gadżetem. U mnie takie prezenty zwykle lepiej się sprawdzały niż biżuteria, bo jednak gust w tym wieku bywa bardzo różny. Jeśli ją dobrze znasz, to celowałbym w coś pod jej styl życia, a nie typowo „na osiemnastkę”. Wtedy jest większa szansa, że będzie z tego korzystać jeszcze długo. Wiesz może, czy ona bardziej ucieszy się z czegoś praktycznego czy raczej bardziej osobistego?
O
OlekSugeruje
"Ja bym poszedł w coś praktycznego, ale jednak z efektem „to jest moje”, a nie zwykły przelew. Przy takim budżecie fajnie sprawdza się np. porządny zegarek, czyt"
Trochę tak, ale przy 18-stce i tuż przed wyprowadzką do innego miasta zegarek albo głośnik nie zawsze trafiają w gust, a z czytnikiem też bywa różnie, jeśli ktoś nie czyta dużo. Ja bym raczej szedł w coś bardziej „na start”, tylko podane w ładniejszej formie niż sama koperta, np. karta podarunkowa do sklepu z wyposażeniem pokoju albo elektroniki plus jakiś drobiazg od siebie. Wtedy prezent nadal jest konkretny, ale nie ma ryzyka, że będzie leżał nieużywany. Wiesz może, czy ona ma już jakiś plan na przeprowadzkę albo urządzenie pokoju?
M
MartaPomoc
Przy takim wieku i momencie życia często lepiej nie kupować „gotowego” prezentu na siłę, bo łatwo przestrzelić, tylko dać coś konkretnego z myślą o wyprowadzce albo studiach, np. porządne słuchawki, czytnik e-booków albo bon do ulubionego sklepu i do tego symbolicznie trochę gotówki. Wiesz chociaż, czy ona bardziej ucieszy się z czegoś praktycznego, czy jednak z bardziej „fajnego” gadżetu?
K
KajaTip
U mnie w rodzinie najlepiej sprawdził się prezent „konkretny, ale z myślą o tym, co za chwilę przed nią” — chrześnicy na 18-stkę kupiliśmy porządne słuchawki i dołożyliśmy drobiazg od siebie, i faktycznie używa ich do dziś. W tym budżecie poszedłbym właśnie w coś praktycznego na studia albo wyjazd do innego miasta, typu dobry plecak, słuchawki, czytnik albo mała walizka, bo to nie jest bezosobowa koperta, a jednocześnie nie stoi potem tylko dla ozdoby. Jeśli chcesz, można do takiego prezentu wsunąć jeszcze symboliczne 100 zł do kartki i wtedy masz i coś od serca, i trochę swobody dla niej. Wiesz może, czy ona bardziej jest typem praktycznym czy raczej lubi prezenty „ładne i pamiątkowe”?
Z
ZuziaPodpowie
"U mnie w rodzinie najlepiej sprawdził się prezent „konkretny, ale z myślą o tym, co za chwilę przed nią” — chrześnicy na 18-stkę kupiliśmy porządne słuchawki i "
Też bym szedł w coś praktycznego z myślą o wyprowadzce, bo wtedy prezent nie jest przypadkowy i naprawdę się przydaje. Dobre słuchawki to bardzo sensowny trop, a w podobnym klimacie można też pomyśleć o czytniku e-booków, porządnym powerbanku albo małej walizce na start. Taki prezent jest bardziej osobisty niż sama koperta, a jednocześnie nie ryzykujesz, że będzie tylko stał i się kurzył. Wiesz może, czy ona bardziej ucieszy się z czegoś technologicznego czy raczej typowo przydatnego na studia?
O
OlekPoleca
Przy takim budżecie poszedłbym w coś praktycznego, ale jednak z efektem „to jest moje” na start dorosłości, np. porządne słuchawki, czytnik e-booków albo małą biżuterię z grawerem i do tego symbolicznie trochę gotówki. Jeśli szykuje się na studia w innym mieście, fajnie sprawdzają się też rzeczy, które realnie przydadzą się przy wyprowadzce, jak walizka, powerbank lepszej klasy albo voucher do sklepu z wyposażeniem pokoju. Sama koperta często jest wygodna, ale prezent, który da się używać na co dzień, zwykle zostaje lepiej zapamiętany. Wiesz może, czy ona bardziej ucieszy się z czegoś praktycznego czy jednak bardziej „pamiątkowego”?
T
TrafionyPomysl
2026-05-14 17:39
"Przy takim budżecie poszedłbym w coś praktycznego, ale jednak z efektem „to jest moje” na start dorosłości, np. porządne słuchawki, czytnik e-booków albo małą b"
Mam podobne doświadczenie w rodzinie i najlepiej wypadł prezent, który był jednocześnie „na nowy etap” i do codziennego używania, więc ten kierunek ze słuchawkami albo czytnikiem plus drobny akcent od siebie naprawdę ma sens, bo nie wygląda jak sama koperta, a jednak się przydaje. Jeśli chrześnica faktycznie myśli już o wyprowadzce na studia, to poszedłbym właśnie w coś, co zabierze ze sobą i będzie używać od pierwszego dnia, a wiesz może, czy bardziej ucieszyłaby się z czegoś technologicznego czy bardziej osobistego?
D
DrobnaRada
2026-05-14 15:12
Ja bym poszedł w coś praktycznego, ale z fajnym akcentem, np. dobre słuchawki, czytnik e-booków albo małą walizkę/pakiet rzeczy na start do nowego miasta, a do tego dorzucił symbolicznie trochę gotówki albo bilecik z dedykacją. Jeśli chcesz, mogę też podrzucić 2–3 bardziej konkretne pomysły zależnie od tego, czy ona jest bardziej praktyczna, czy lubi prezenty „z efektem wow”?
A
AdamSugeruje
2026-05-14 17:39
W tym budżecie da się znaleźć coś fajnego, ale dużo zależy od tego, jaka ona jest na co dzień. Jedna dziewczyna ucieszy się z czegoś praktycznego na start studiów, a inna bardziej z prezentu „dla siebie”, np. związanego z hobby albo wyjściem/przeżyciem. Jeśli nie chcesz skończyć z czymś przypadkowym, to dobrze byłoby zawęzić, czy bardziej idziesz w praktyczny prezent, czy jednak w coś pamiątkowego. Ona ma jakieś konkretne zainteresowania albo styl, który łatwo pod nią wyczuć?